MOO

Umro Jacques Rogge

Rogge je bio osmi predsjednik MOO-a, a tu je dužnost obnašao od 2011. do 2013. godine nakon čega je postao počasni predsjednik.
Sport / Ostali sportovi | 29. 08. 2021. u 18:41 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u nedjelju je objavio kako je preminuo bivši predsjednik MOO-a Jacques Rogge u dobi od 79 godina.

Rogge je bio osmi predsjednik MOO-a, a tu je dužnost obnašao od 2011. do 2013. godine nakon čega je postao počasni predsjednik.

Tijekom aktivne sportske karijere Rogge je bio svjetski prvak u jedrenju, a u tom je sportu osvojio i 16 naslova prvaka Belgije. U godinama 1968., 1972. i 1976. bio je sudionik OI kao jedriličar u klasi Finn. Također je bio i prvak Belgije te reprezentativac te zemlje u ragbiju, a bio je i reprezentativac te države.

Po profesiji je bio ortopedskki kirurg s diplomom u sportskoj medicini.

Uslijedila je karijera sportskog dužnosnika u kojoj je bio predsjednik Belgijskog olimpijskog odbora i Europskih olimpijskih odbora, da bi 2001. zamijenio Juana Antonija Damarancha na mjestu predsjednika MOO-a. Nakon 12 godina predsjednikovanja zamijenio ga je aktuualni prvi čovjek olimpijskog pokreta Thomas Bach.

"Prvo i najvažnije, Jacques je volio sport i volio se družiti sa sportašima, a svoju je strast prenosio na sve koji su ga poznavali. Pomogao je transformirati i modernizirati MOO, a osobito će biti upamćen po pokretanju Olimpijskih igara mladih. Također se svesrdno zalagao za čist sport te se neumorno borio protiv dopinga. Čitav olimpijski pokret žali za gubitkom velikog prijatelja i strastvenog ljubitelja sporta", kazao je Bach.

 

Kopirati
Drag cursor here to close