Trostruki olimpijski pobjednik

Turska u suzama: preminuo 'Džepni Herkules' Naim Suleymanoglu

Tijekom karijere osvojio je i pet naslova svjetskog prvaka, a čak je 46 puta postavljao svjetske rekorde. Podizao je svoju trostruku težinu.
Sport / Ostali sportovi | 18. 11. 2017. u 18:59 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni turski dizač utega Naim Suleymanoglu preminuo je u subotu u bolnici u Istanbulu u dobi od 50 godina.

Zbog svoje visine od samo 1.47 m, bio je poznat pod nadimkom 'Džepni Herkules' .

Suleymanoglu je jedan od samo trojice dizača koji su osvojili tri naslova olimpijskog pobjednika, a bio je najbolji na OI u Seulu 1988. i Barceloni 1992. u kategoriji do 60 kilograma te u Atlanti 1996. u kategoriji do 64kg. U Sydney nije mu uspjelo postati jedinim dizačem utega s četiri olimpijska zlata, te je nakon toga okončao svoju karijeru. Na raznim je natjecanjima osvojio impozantne 22 zlatne medalje.

Tijekom karijere osvojio je i pet naslova svjetskog prvaka, a čak je 46 puta postavljao svjetske rekorde. Podizao je svoju trostruku težinu.

Suleymanoglu je krajem rujna ove godine hospitaliziran zbog zatajenja jetre uzrokovane cirozom. Početkom listopada podvrgnuo se transplantaciji, ali je ostao na intenzivnoj njezi zbog krvarenja u mozgu. Prije tjedan dana podvrgnuo se još jednoj operaciji od koje se nije oporavio.

Suleymanoglu je rođen u bugarskom mjestu Ptičaru kao Naim Sulejmanov, ali je 1986. godine prebjegao u Tursku i preuzeo tursko državljanstvo, jer su bugarske vlasti dekretom naredile turskoj i drugim manjinama da promijene svoja imena u bugarska. Umjesto da se ubuduće odziva na ime Naum Šalamanov, on je nakon Svjetskog prvenstva 1986. iskoristio jedno sportsko putovanje u Australiju i prebjegao u Tursku.

Kopirati
Drag cursor here to close