Hvala vam i volim vas!

Tuka: Ljudi, srebreni sam!

Osvojenim srebrom Tuka je našao svoje mjesto u društvu odabranih atletičara u ovoj disciplini, Europljana.
Sport / Ostali sportovi | 01. 10. 2019. u 22:35 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fenomenalan rezultat Amela Tuke na Svjetskom prvenstvu. Najbolji bh atletičar je u jednoj od najbržih utrka na svjetskim prvenstvima u ovoj disciplini osvojio drugo mjesto s vremenom 1:42.47, što je Amelovo najbolje vrijeme ove sezone.

Amerikanac Donavan Brazier je nakon prvog kruga dostigao Portorikanca Wesleya Wasqueza te je nastavio u žestokom ritmu koji su rijetki mogli da prate. Među njima je bio i Tuka koji se na vrijeme odvojio u prvu grupu za razliku od velikog favorita Kenijca Fergusona Cheruiyota Roticha koji je kasno krenuo, pa nije mogao bolje od 1.43.82 što je bilo dovoljno tek za treće mjesto.

Brazier je na kraju srušio rekord svjetskih prvenstava jer se prvi na spustio na ispod 1:43, sa 1:42.34. Do sada je najbrži bio Billy Konchellah koji je još tamo 1987. godine, u Rimu ostvario vrijeme 1:43:06. Istovremeno, Brazier je postao prvi Amerikanac osvajač zlata u ovoj disciplini.

Osvojenim srebrom Tuka je našao svoje mjesto u društvu odabranih atletičara u ovoj disciplini, Europljana. Jer Wilson Kipketer je rođen u Keniji, a ima tri zlata kao Danac na 800 metara, Yuriy Borzakovskiy ima četiri medalje, dvije srebrne i dvije brončane, dok se Amel Tuka večeras izjednačio s Poljakom Adamom Kszczotom koji također ima dvije medalje, dvije srebrne iz Pekinga i Londona, što još jednom potvrđuje činjenicu koliko je teško atletičarima iz Europe doći do medalje u ovoj disciplini.

"Ljudi, samo da vam se kratko javim! Ljudi, srebreni sam. Presretan sam. Hvala Bogu na svemu. Riječima ne mogu opisati osjećaje. Hvala vam i volim vas. Vaša podrška mi je bila vjetar u leđa", napisao je Amel.

Kopirati
Drag cursor here to close