'Obljetnica psovke'

Trideset godina od "go fuck your mother" Johna McEnroea

''Pogledajte reket, on nije slomljen, ja mogu igrati s ovim reketom'', pojašnjavao je John Farraru, ali nije bilo pomoći.
Sport / Ostali sportovi | 22. 01. 2020. u 10:15 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Siječanj 1990. godine. Početak drugog tjedna Australian Opena. 30-godišnji John McEnroe je osjećao sve veći pritisak. Mlađi su dolazili, tenis se mijenjao, a on nikada nije osvojio ovaj veliki turnir. Samo je jednom igrao polufinale. Imao je status četvrtog nositelja i bez izgubljenog seta se probio do osmine finala. Za četvrtfinale je igrao protiv dvostrukog NCAA prvaka, Šveđanin Mikael Pernfors. Pernfors koji je bio nešto sasvim drugo u odnosu na prethodna tri protivnika s kojima je igrao Amerikanac. Jeste John imao 2:1 u setovima, ali je već bilo određenih znakova nervoze baš u trećem setu. Nervoze koja je postajala sve veća kako je odmicao četvrti set. Mac se mučio na svoj servis, Pernfors je bio sve bolji. Šveđanin je provukao jedan lob, jedan passing, John je morao spašavati dvije break lopte u šestom gemu. Spasio je dvije, a onda ga je prvo uznemirio plač bebe u publici.

Sudac u stolici Gerry Armstrong je reagirao, majka i beba su napustili tribine. Pernfors je došao do treće break lopte, Mac je bacio reket, prethodno je tijekom meča pogledom "ukorio" linijsku sutkinju, pa ga je Armstrong odlučio kazniti. To je bio treće upozorenje, prevod kazneni poen. Šveđanin je dobio poen, break odnosno gem za 4:2. John je prvo zašutio, a onda je prišao stolcu i zatražio dolazak supervisora, Kena Farrara. McEnroe je želio objasniti kako reket nije slomljen, kako je mogao nastaviti meč, ali pomoći nije bilo. Farrar je ostao čvrst, Armstrong također.

''Pogledajte reket, on nije slomljen, ja mogu igrati s ovim reketom'', pojašnjavao je John Farraru, ali nije bilo pomoći. Armstrong je prozvao tenisače, John je krenuo prema osnovnoj liniji, Farrar prema svlačionici, a onda se začulo "go fuck your mother" što vam nije potrebno prevesti. Ken se okrenuo, prišao Armstrongu, a ovaj je hladnokrvno objasnio gledateljima  "Verbal abuse, audible obscenity, Mr McEnroe - Default. Game, set and match, Mr Pernfors". Komentatori su ostali iznenađeni, publika također. John se spakirao, nije pružio ruku Pernforsu. Otišao je u svlačionicu. Neki na tribinama negodovali, neki su aplaudirali. Iako je do Australian Opena John imao ispada, iako se naplatio kazni, s jednom ovakvom se nikada nije susreo. Kažnjen je sa 6.500 dolara, a na Australian Open se vratio 1992. godine. S 32 godine, uspio je doći do četvrtfinala.

Video: Trideset godina od "go fuck your mother" Johna McEnroea

''Sjećam se da sam jedne odluke linijske sutkinje. Nisam se složio ali nisam ništa rekao. Samo sam stajao pred njom i zurio sam, poigravao se s lopticama na reketu. Dobio sam upozorenje, pa sam ušao u raspravu sa sucem. Ipak sam se smirio, i nastavio igrati. U četvrtom setu sam kažnjen zbog bacanja reketa. Kada sam dobio kazneni poen, moj bijes nije utihnuo. Pošao sam do suca, dao mu do znanja kako se osjećam minutu ili dvije, a onda sam zatražio da vidim supervisora. On je rekao da slomljeni reket znači kaznenu. Ja sam pukao. Nitko mi nije bio kriv, bio sam sebi kriv. Mislio sam kako se igra po starim pravilima, kako su četiri kazne potrebne za suspenziju. Da sam poznavao nova pravila, vjerojatno bih slomio reket, ali ne bih rekao što sam rekao. Jedna riječ od četiri slova uzrokovala je sve probleme'', pojasnio je McEnroe koji je potrošio 70.000 dolara plaćajući različite kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close