Bacač koplja

Trenirao kamenicama gađajući plodove po drveću pa osvojio zlato u bacanju koplja

I posljednji dan SP-a u Dohi, ljubitelji "kraljice sportova" su mogli uživati. Najveću priču je ispričao 21-godišnji Anderson Peters, bacač koplja iz Grenade.
Sport / Ostali sportovi | 07. 10. 2019. u 12:04 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I posljednji dan SP-a u Dohi, ljubitelji "kraljice sportova" su mogli uživati. Najveću priču je ispričao 21-godišnji Anderson Peters, bacač koplja iz Grenade. Momak koji je odrastao i jačao ruku bacajući kamenja na plodove manga visoko na drveću.

U Dohu je došao s tek osmim rezultatom sezone. Peters je u prvoj seriji bacio hitac na 86 metara i 69 centimetara, a onda ga je dodatno popravio za čitavih 20 centimetara u četvrtoj seriji.

''Samo sam vjerovao u svog trenera i posao koji smo radili cijelu sezonu. Ovo je dokaz da se rezultat može napraviti, ako radite kao što sam ja radio. Možete postati svjetski prvak. Ja sam uspio u društvu sjajnih atletičara koji su tijekom sezone bacali preko 88 metara, neki su uspjeli u karijeri ići i preko 90 metara. U jednom trenutku sam razmišljao hoće li hitac preko 86 metara biti dovoljan za zlatnu medalju'', govorio je senzacionalni pobjednik u bacanju koplja.

Aktualna europska prvakinja u skoku u dalj 25-godišnja Njemica Malaika Mihambo potvrdila je ulogu favoritkinje

Atletičarka koja je rođena u Tanziji je za zlato skočila 7.30 što je najbolji rezultat nakon skoka legendarne Jackie Joyner-Kersee i njenih 7.32 iz Japana, 1991. godine. Ukrajinka Marina Beh-Romanchuk je opet bila druga, dok se Nigerijka Ese Brume probila na treće mjesto.

Joshua Cheptegei iz Ugande je s najboljim rezultatom sezone (26:48.36) uzeo zlato na 10.000 metara, Etiopljaninu Yomifu Kejelchau je osobni rekord (26:49.34) bio dovoljan za drugo mjesto, dok je Rhonex Kipruto (26:50.32) treći prošao ciljem. Cheptegei je u Dohi prekinuo dominaciju Moa Faraha.

Još jedno zlato posljednjeg dan je završilo u Africi, zahvaljujući Kenijcu Timothyju Cheruiyotu koji je bio nezadrživ na 1500 metara. Njegovih 3:29.26 je treći rezultat u povijesti svjetskih prvenstava, dok je njegova prednost u odnosu na drugoplasiranog Alžirca Taoufika Makhloufija (2:12), najveća ikad u ovoj disciplini. Jedna medalja u ovoj disciplini je ipak završila u Europi, zahvaljujući neumornom Poljaku Marcinu Lewandowskom.

Na "listu mama osvajačica medalja" nakon Shelly-Ann Fraser-Pryce, Allyson Felix i kineska šetačica Liu Hong, upisala se i Amerikanka Nia Ali na 100 m prepone. Istrčala je osobni rekord (12.34) i ostavila iza sebe svjetsku rekorderku Kendru Harrison i vlasnicu najboljeg ovosezonskog rezultata Danielle Williams. I ona je poput Shelly-Ann zlato proslavila sa svoje dvoje djece.

''Ovo je super posebno. Nikada nisam osvojila svjetsku titulu na otvorenom. Shelly-Ann, Allyson, sve dame koje su se vratile nakon porođaja su za mene bile inspiracija i uzbuđena sam što sam na ovaj način osvojila naslov svjetske prvakinje'', rekla je Ali.

Po tradiciji i ovo prvenstvo je zaključeno štafetnim utrkama na 4x400 metara.

Sa dva su štafetna zlata Amerikanci su potvrdili status najuspješnije nacije u Dohi. Osvojili su 14 zlata i ukupno 29 medalja.

Kenija je završila na drugom mjestu s pet zlata i 11 medalja, dok je Jamajka treća s jednom medaljom više, ali su tek tri bile zlatne.

 

Kopirati
Drag cursor here to close