5. Mostarski polumaraton

Trčite stazom – razglednicom Mostara i sa nadom u puno ljepšu 2021. godinu

Elitni trkači koji imaju u zadnjih 5 godina istrčan polumaraton ispod 1:15, i trkačice ispod 1:22, imaju besplatne startnine.
Sport / Ostali sportovi | 08. 01. 2021. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa sloganom “Hope” ili “Nada”, Mostarci ulaze u projekt 5. Mostarskog polumaratona (20. 3. 2021.) za čiju organizaciju udruženje “Kinezis” ima nešto više od dva mjeseca.

Prijave za novo izdanje trke otvorene su sa prvim minutama ove godine pa to možete obaviti na OVOM LINK-u, a organizatori obećavaju maksimalno odgovoran pristup, kakav je imala i trka u Mostaru održana 5. rujna prošle godine.

Oni koji su trčali sva četiri izdanja imaju popust od 50% na startninu.

Elitni trkači koji imaju u zadnjih 5 godina istrčan polumaraton ispod 1:15, i trkačice ispod 1:22, imaju besplatne startnine.

''Još uvijek smo očito u neizvjesnoj situaciji, ali smo ponukani rezultatima od prošle jeseni, kad smo uspjeli ispoštovati sve epidemiološke mjere, i uz konzultacije sa odgovornim osobama, odlučili krenuti u organizaciju nove utrke. Naša težnja je da se vratimo tradiciji proljetnog termina, sa nadom da će utrke konačno “oživjeti” u BiH i okruženju'', kaže za portal Trcanje.net predsjednik organizacionog odbora trke, doc.dr.sc. Franjo Lovrić.

Vratiti sve tri distance

Prijave možete obaviti putem OVOG LINK-a, a one su moguće samo u okviru prijavnog roka, odnosno do 1. 3. 2021. Kotizacija ima jedinstvenu cijenu od 40KM do kraja prijavnog roka.

Svi detalji Mostarskog polumaratona će biti objelodanjeni uoči trke i u zavisnosti od situacije, ali u Mostaru očekuju da će ove godine u svoju manifestaciju vratiti sve tri distance na koje smo navikli. To su polumaraton (21.1km), humanitarna trka građana na 4km i dječja trka na 1km koja u 4. izdanju trke nije održana radi pandemije koronavirusa.

''S nadom očekujemo utrke i druženja, a nadamo se da će Mostar biti prvo veće okupljanje trkača sa ovih prostora. Već sad imamo dosta najava trkača iz zemalja okruženja, interes je veliki'', potvrdio je Lovrić.

Mostarski polumaraton je bio najbrojnija bh. trka u 2020. godini sa 313 polumaratonaca i 162 trkača na 4km. Također se istakao i sa bogatim startnim paketom.

''Nadamo se da ćemo zadržati kvalitetu startnog paketa, čime smo se izdvojili prošle godine'', izjavio je Lovrić.

Više o prošlogodišnjoj trci čitajte OVDJE.

Jednaka staza

Okupiti čitave porodice oko jedne trke i jeste jedan od ciljeva organizatora koji promoviraju i turističku ponudu Mostara i Hercegovine.

''Mostarski polumaraton je uvijek više od utrke, to je druženje i turistička manifestacija jer naše okruženje nudi bogatstvo raznolikosti. I samu utrku pravimo tako da može ponuditi distance za sve uzraste i ambicije, na 1km, 4km i 21.1km'', kaže Lovrić.

Staza trke ostaje ista kao prethodnih godina. Ona vodi preko 7 mostova, a iznad Neretve se protrči ukupno 9 puta.

''Imamo pozitivne ranije impresije trkača o stazi koja predstavlja razglednicu grada Mostara. Ona spaja grad, trkači prolaze kroz široke ulice, ali i uske sokake u starom gradu gdje možete osjetiti njegov puls'', zaključio je Franjo Lovrić u izjavi za Trcanje.net.

Kopirati
Drag cursor here to close