Financije

Timovima Formule 1 ograničen proračun na 145 milijuna dolara

''Formula 1 je pobijedila. Ovo je presudno važan trenutak za naš sport. Formula 1 je već neko vrijeme financijski neodrživa i neaktivnost bi dovela u pitanje njenu budućnost, kao i njenih sudionika'', rekao je Zak Brown.
Sport / Ostali sportovi | 28. 05. 2020. u 09:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Timovi Formule 1 od sljedeće sezone bit će ograničeni na potrošnju do 145 milijuna dolara (oko 131 milijun eura), a još manje u narednim godinama, nakon što je u srijedu Međunarodna automobilistička federacija (FIA) odobrila ograničenje proračuna, prenosi Anadolu Agency (AA).

FIA je u priopćenju navela da će ograničenje biti smanjeno na 140 milijuna dolara (oko 127 milijuna eura) u 2022. i na 135 milijuna dolara (oko 122 milijuna eura) za razdoblje od 2023. do 2025. godine. Svake sezone vozit će se 21 trka, a ograničenje proračuna ne uključuje plaće vozača i troškove održavanja motora.

''Formula 1 je pobijedila. Ovo je presudno važan trenutak za naš sport. Formula 1 je već neko vrijeme financijski neodrživa i neaktivnost bi dovela u pitanje njenu budućnost, kao i njenih sudionika'', rekao je Zak Brown, izvršni direktor McLarena.

Finansijska situacija u Formuli 1 značajno se zakomplicirala, jer je ove sezone zbog globalne pandemije koronavirusa već otkazano ili odgođeno prvih deset trka.

Podaci koje su ovog mjeseca objavili vlasnika F1 Liberty Media pokazali su prihod u prvom kvartalu od 39 milijuna dolara (oko 35 milijuna eura) u odnosu na 246 milijuna dolara (oko 223 milijuna eura) u istom razdoblju prošle godine.

Manji timovi se posebno suočavaju sa neizvjesnom budućnosti, što je i dovelo do rasprave o smanjenju ograničenja proračuna.

FIA je također odobrila novi sustav kliznih tablica za aerodinamički razvoj. To znači da će timovi koji budu lošije plasirani u prvenstvu konstruktora, pred narednu sezonu moći više koristiti aerodinamički tunel za razvoj svoj bolida. Time se želi smanjiti razlika između najjačih i slabijih timova. I ova novina bi trebala biti uvedena od naredne godine.

Sezona Formule 1 trebala bi početi 5. srpnja trkom za Veliku nagradu Austrije. Iz rukovodstva ''najbržeg cirkusa na svijetu'' izrazili su nadu da će se ove sezone održati između 15 i 18 trka od 22 koliko je bilo planirano.

Kopirati
Drag cursor here to close