Slijedila svoje snove

Tenisačica rođena s po četiri prsta na rukama razbila bivšu Top 30 igračicu

Riječ je o 20-godišnjoj tenisačici Francesci Jones koja je rođena sa po četiri prsta na rukama, tri prsta na desnoj nozi i četiri na lijevoj, koja se plasirala u 2. kolo kvalifikacija za Australian Open.
Sport / Ostali sportovi | 11. 01. 2021. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Britanka Francesca Jones uspješno igra tenis unatoč "Ectrodactyly ectodermal dysplasia" sindromu 

Iako Australian Open počinje tek u veljači, a trenutno traju kvalifikacije u Dubaiju, Britanka Francesca Jones već je nakon prvog kola kvalifikacja priča dana, moguće i priča cijelog turnira.

Riječ je o 20-godišnjoj tenisačici koja je rođena sa po četiri prsta na rukama, tri prsta na desnoj nozi i četiri na lijevoj, koja se plasirala u 2. kolo kvalifikacija. Ona je u 1. kolu razbila bivšu Top 30 igračicu svijeta - Monicu Niculescu sa 6:3, 6:2. Bila joj je to prva pobjeda u drugom nastupu u kvalifikacijama na Grand Slam turniru.

Unatoč svom hendikepu Jones je vrhunskim rezultatima na ITF Touru dogurala do solidnog 241. mjesta na WTA ljestvici, zbog kojeg su joj i omogućene kvalifikacije prvog Grand Slam turnira sezone.

Kada su joj na početku teniske karijere, kao tek 9-godišnjakinji rekli da ni ne razmišlja o teniskoj karijeri Jones je to prihvatila kao dodatnu motivaciju.

"Ja to vidim da su mi dodijeljene drugačije karte s kojima moram igrati. Ali to ne znači da ne mogu pobijediti s tim kartama", kazala je uoči početka turnira i meča protiv Niculescu.

Jones je pet puta oduzimala servis rumunjskoj tenisačici te je uvjerljivo izborila 2. kolo kvalifikacija u kojoj ju čeka hrvatska predstavnica Jana Fett, piše Gol.hr.

Riječ je o "Ectrodactyly ectodermal dysplasia" sindromu, rijetkom genetskom stanju koje utječe na prste na rukama i nogama, te vrlo često zahtjeva korekcijske operacije.

Jones je i sama prošla brojne operacije, a kako je sama rekla, prestala je pratiti brojku koliko je već puta završila na operativnom stolu. Sve to davalo joj je dodatnu motivaciju da pokaže drugima da je sve moguće.

"Samo sam pokušavala to sve prihvatiti i dokazati drugima da su u krivu. Naravno i dokazati sebi da mogu sve što si zamislim, te ohrabriti druge da slijede moj primjer. Mislim da je previše djece u svijetu limitirano onime što drugi kažu", rekla je Jones, koja kaže da je njezina mentalna snaga njena najveća odlika.

"Dok drugi vide ovo kao moj nedostatak, ja to vidim kao svoju prednost. Imam osjećaj da me to gura korak ispred njih. Neke stvari moram raditi duže od drugih, ali nemam problema s time", kazala je Jones.

Kopirati
Drag cursor here to close