Lee Murray

Take the Money and Run , UFC borac i najveća pljačka u povijesti Engleske

Murray je ostao u Maroku s obzirom na svoje podrijetlo. Marokanska vlada razgovarala je o zamjeni Murraya za Mohameda Karbouzija, osumnjičenog teroristu koji je živo u Londonu, te je tražila ispitivanje u bombaškom napadu u Casablanci 2003. godine.
Sport / Ostali sportovi | 26. 10. 2020. u 11:24 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča je filmska i vrlo vjerojatno će tako i završiti. Ali je istinita. Priča o najvećoj pljački banke u povijesti Engleske i kreatoru iste, UFC borcu Lee Murrayu. Priča koja još uvijek nije došla do svog kraja. Jer Murray jeste u zatvoru, ali dio novca nikada nije pronađen.

Sve je bilo idealno isplanirano

Colin Dixon se vraćao s posla tamo iza 18 sati kada je u retrovizoru svog automobila ugledao plava rotacijska svijetla. Zaustavio se pored puta, njegovom automobilu prišao visok muškarac atletskog izgleda u policijskoj uniformi. Izlazak iz automobila je Colina bio najgori mogući potez. Drugi policajac je dao jasno upozorenje.

- Pretpostavljate da nismo policajci .... Ne radite ništa glupo i nećemo vas ozlijediti.

  / snimka pljačke

Colin postaje žrtva otmice lažnih policajaca, ide povez na oči, pa prebacivanje u kombi, te odvoženje na udaljenu farmu u zapadnom Kentu. U međuvremenu, druga dvojica policajaca odvezla su se do Dixonove kuće u obližnjem gradu Herne Bay-u, zajedno sa sudionicima u drugom kombiju. Na vratima ih je pozdravila Dixonova supruga Lynn, kojoj su objasnili kako je njen suprug imao ozbiljnu saobraćajnu nesreću. Od Lynn je zatraženo da sa svojim sedmogodišnjim sinom Craigom krene do bolnice zajedno s policajcima. Na kraju je i ona završila u kombiju i uskoro se cijela obitelj Dixon našla na jednom mjestu. Radilo se o tzv. tiger kidnappingu, policajci su bili naravno lažni, a Colin je za živote svojih najmilijih morao uraditi jedan posao.

Iznenađeni količinom novca

Dixon je bio šef osiguranja skladišta, regionalnog, švedske sigurnosne tvrtke Securitas, rekli bismo trezora u kojem se čuva gotovina engleskih banaka. Smeđa zgrada skrivena iza garaže za popravak automobila, u Tonbridgeu, 30-tak kilometara jugoistočno od centralnog Londona. Dixon je bio taj koji će osigurati lagani ulazak pljačkašima, a ovi će odraditi ostalo. Video nadzor će pokazati kako je Dixon ušao u skladište s policajcem pored sebe.

Video: The UFC Fighter Who Robbed a Bank for $90 Million

Po ulasku, zarobljeno je 14 službenika koji su bili na smjeni. Colin je odradio posao deaktiviranja sigurnosnog sistema i predao ključeve trezora. Potom su Dixonovi i osoblje bili vezani i smješteni u metalne kaveze koji se obično koriste za odlaganje novca.

Video: Real Crime: Britains Biggest Heist Part 1

Sve je bilo precizno isplanirano, ali pljačkaši nisu imali pojma s kojom količnom novca će se susreti Uspjeli su u svoj veliki kamion natrpati 53 milijuna funti, ostavivši iza sebe još nekih 140 milijuna. Jednostavno nisu imali mogućnosti uzeti sve. Kasnije će ispostaviti kako je jedan član bande koja je organizirala pljačku par mjeseci ranije dobio upravo posao u skladištu. On je tjednima prije pljačke dolazio na posao noseći malu video kameru skrivenu u kopči pojasa. Disciplina i pedantna priprema su se isplatili. Nije bilo iznenađenja. Nitko nije povrijeđen, Nitko nije aktivirao alarme.

Oko 3 sata ujutro, Dixonov sin se nekako izvukao  metalnog kaveza i pozvana je policija. Tada su pljačkaši već vratili na farmu i podijelili novac. Pljačku koja je dobila naziv najveće u povijesti Engleske, planirao je zajedno s ostalim pljačkašima do kraja sproveo čovjek po imenu Lee Murray, nekadašnji UFC borac.

Buttmarsh Boys i kriminal za početak

Čovjek koji je većinu svog života proveo živeći s one strane zakona. Ili bolje rečeno, cijeli svoj život. Jer je kao dječak odrastao na ulici u Buttmarshu, problematičnom dijelu. Tamo je vrlo rano počeo hvatati ritam uličnog borca koji se kao član bande Buttmarsh Boys tukao s dilerima uglavnom podrijetlom iz Afrike. U to vrijeme njegov najbolji prijatelj je bio Paul Allen.

Video: lee murray vs pele

Vrlo brzo je Lee završio u domu za delinkvente. Po izlasku je počeo trenirati i kako to obično ide malo po malo, postajao je sve jači, naravno fizički, a svom uskom krugu odanih prijatelja dodao je Marka Epsteina koji je će također jedno vrijeme provesti u zatvoru. Za ulazak Lee Murraya u svijet UFC-a svakako su najzaslužniji treneri i borci iz klubova London Shootfighters i Peacock’s Gym.

Ulična borba protiv Tita Ortiza

U profi vodama se našao 1999. godine i početak je bio obećavajući, ali je onda nakon tri pobjede izgubio od Joea Doerksena na priredbi pod nazivom Extreme Challenge 34 u Wisconsinu. iz tog perioda ga vežu i treninzi u MMA klubu Pata Mileticha zbog kojeg će na domaćem terenu u Engleskoj, Lee uletjeti u tučnjavu s legendarnim Titom Ortizom. Zašto i kako?

Video: Pat Miletich on Tito Ortiz vs Lee Murray Street Fight

Jednostavno, netko iz Titove ekipe će ispred jednog kluba malo jače "zagrliti"  Mileticha, što je za Leejeve prijatelje bio znak za tučnjavu. U tom kaosu jednu ulično borbu su odradili baš Ortiz i Murray. Legendarni Ortiz je izvukao deblji kraj. 

Tri puta umro

Nakon poraza od Andersona Silve, Lee je imao najavljenu borbu na Wembleyu 2005. godine. I baš u vrijeme priprema je odlučio na rođendanski party starlete Lauren Pope. I opet se stvorila neka gužva pri izlasku, a Lee je odlučio pomoći nekom od svojih prijatelja. U tučnjavi je zaradio više uboda nožem.

  / Privođenje u Maroku

- Jedan od mojih prijatelja uključio se u tučnjavu. Pokušao sam mu pomoći jer je s druge strane bilo šest, sedam momaka. Tada sam napadnut nožem. Prvi ubod je bio negdje u vrat, glavu. Mislio sam da je udarac. Sjećam se kako krv tekla niz lice.  Ja sam nastavio da se tučem, a onda su uslijedili ubodi u prsa. Jedan u pluća, jedan je prerezao neku arteriju, izgubio sam puno krvi, tri puta sam umro. Doktori su me spasili, imao sam sreće, bavljenje sportom, treninzi su me spasili. Tijelo je bilo jako, rekao je u jednom intervju Lee. Samo godinu dana ranije na istom mjestu je također bio izboden, ali ne toliko ozbiljno.

- On je bio pravi klinac s ulice. Imao je na tijelu ožiljke od metaka, ubode od noža, kaže Andy Geer, britanski promotor Cage Rage.

Sve je bilo idealno do jednog trenutka

Nakon izlaska iz bolnice, Lee je postao svjestan činjenice kako od pravih borbi nema ništa, zdravlje je bilo ugroženo. Onda je odlučio isplanirati i odraditi najveću pljačku u povijesti. Sve je završilo na najbolji način, ali vidjeli ste u filmovima kako se stvari nakon pljačke mogu razvijati. Pitanje je koja će karika puknuti u lancu bez obzira koliko on bio čvrst. Ovaj put je prva pala Michelle Hogg djevojka koja je bila zadužena za „sređivanje“ lažnih policajaca.

Video: Real Crime: Britains Biggest Heist Part 3

Hogg  je u banku krenula položiti lovu, onu ukradenu, označenu iz skladišta. Kako kaže Nele Karajlić u jednoj pjesmi ona je  "propjevala nakon par šamara", pa se savršeno planirana akcija polako počela urušavati. Dio ekipe koja je odradila pljačku je završio u zatvoru, osuđeni su na 140 godina zatvora.

Video: A lenda Anderson Silva vs Lee Murray

Lee i njegov frend Allen su preko Francuske, Španjolske, završili u Maroku. Murray je raskošno živio u sjevernoj Africi. On, Allen i još dvojica prijatelja iz Engleske, Gary Armitage i Mustafa Basar, živjeli su u vili u Souissiju, luksuznom kvartu popularnom među diplomatama, u glavnom gradu Maroka, Rabatu. Mercedesom su se vozikali po gradu i trošili ogromne novce na odjeću, nakit, elektroničku opremu i izlete u Casablancu.

Na kraju i Lee uhićen

Na kraju je i taj ostatak ekipe par mjeseci nakon pljačke, 25. lipnja 2006. godine uhapšen i to u velikoj akciji koja je izvedena u prodajnom centru. Kad je marokanska policija otišla u Murrayovu rezidenciju, pronašla je kokain i marihuanu. Četvorica muškaraca optuženi su za posjedovanje droge i za nasilno pružanje otpora prilikom uhićenja.Proglašeni su krivima i u veljači 2007. godine dobili su kazne u rasponu od četiri do osam mjeseci zatvora. Armitage i Basar pušteni su ubrzo nakon odsluženog vremena i vraćeni u Veliku Britaniju. Allena je izručila britanska vlada.

Pogodio jackpot

Murray je ostao u Maroku s obzirom na svoje podrijetlo. Marokanska vlada razgovarala je o zamjeni Murraya za Mohameda Karbouzija, osumnjičenog teroristu koji je živo u Londonu, te je tražila ispitivanje u bombaškom napadu u Casablanci 2003. godine.

Video: Lee Murray News Report

No, britanska vlada je navodno odbila razmjenu prije pet godina. Ipak, Lee je zadržan u zatvoru, pokušao je pobjeći, ali nije uspio. U konačnici je osuđen na 25 godina zatvora. Paul Allen je odslužio devet od 18 godina zatvora, po izlasku je upucan u vrat i prsa u mafijaškom atentatu. Mark Epstein je jednom prilikom novinaru:

- Nisam siguran da je to napravio Lee. Ako jeste, onda sam ljut na njega. Jer morao me zvati u pljačku. To su stvari o kojima maštaš cijeli život!

Lee danas ima 42 godine, odrađuje kaznu i vjeruje da će po izlasku iz zatvora nastaviti živjeti svoj život. Dio novca koji je opljačkan nikada nije pronađen. Iz Engleske su mu javili kako više nema pravo ulaska u kockarnice kada dođe, na što je Lee odgovorio:

- Zar već niste čuli? Pogodio sam jackpot.

Kopirati
Drag cursor here to close