Lana Pudar

Sportaši bez uvjeta: Hoće li BiH ostati bez vlasnice tri državna rekorda?

U disciplini delfin na stotinu metara vrijeme novog rekorda za djevojčice do 14 i 16 godina od tog dana iznosi 59,82 sekundi, uz odličnih 760 Fina bodova.
Sport / Ostali sportovi | 01. 11. 2020. u 09:12 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Plivačkog kluba Orka iz Mostara Lana Pudar na nedavnom mitingu “Plivaj srcem” u Banja Luci postavila je tri nova državna rekorda.

U disciplini delfin na stotinu metara vrijeme novog rekorda za djevojčice do 14 i 16 godina od tog dana iznosi 59,82 sekundi, uz odličnih 760 Fina bodova.

U disciplini stotinu metara - slobodno Pudar je postavila novi državni rekord za djevojčice do 14 godina u vremenu 56,73 sekundi, a osvojila je i pehar za najbolju plivačicu u A kategoriji, isplivavši najvrjedniji rezultat mitinga, uz dvije zlatne medalje.

Mnogo truda, rada i odricanja

Nedavno osvojene medalje inače su tek neki od uspjeha ove mlade plivačice iz Mostara.

Foto: Anadolija / Mnogo truda, rada i odricanja

Da bi ostvarila sve ono što jeste tijekom devet godina bavljenja plivanjem, Lana u razgovoru za Anadoliju rekla je da je bilo potrebno mnogo truda, rada i odricanja. Inače, plivanje trenira od pete godine.

''Bilo je teško vratiti se nakon pauze koju je uzrokovala pandemija. Svi smo bili zatvoreni i bez treninga. Bazen nije radio, a mi smo po povratku morali raditi još bolje i jače kako bismo nadoknadili ono što smo propustili tijekom pauze'', kazala je Pudar.

Pred Lanom je sasvim sigurno uspješna seniorska karijera, a ciljevi su već sad jasni.

''Želim otići na Olimpijske igre, odnosno na Svjetsko i Europsko prvenstvo. Tamo ću željeti plivati najbolji rezultat i osvojiti medalju. Preko plivanja ću nastojati otići u svijet i postati dio velikog kluba, te osigurati sebi dobar život'', dodaje Lana.

Foto: Anadolija / Preko plivanja ću nastojati otići u svijet, rekla je mlada Mostarka.

Žali što je plivanje danas u Bosni i Hercegovini dosta zapostavljeno, posebno u usporedbi s nekim drugim sportovima.

Grad bez bazena

''U Mostaru nemamo olimpijski bazen, iako imamo mnogo talenata. Potrebno je ulagati više u sve sportove, pa i u plivanje'', smatra mlada plivačica.

Lana, inače, dolazi iz sportske obitelji. Njezin otac Velibor proslavljeni je golman Fudbalskog kluba Velež, a danas uspješan trener.

''Roditelji su uvijek tu za mene. Voze me, detaljno prate ishranu i svemu su maksimalno posvećeni. Oni su moja najveća podrška'', kazala je Pudar.

Lanina trenerica u PK Orka Alena Ćemalović zadovoljna je uspjesima koje je ostvarila ne samo ova djevojka, već i njezin klupski kolega Kerim Sadiković.

''Osam mjeseci nismo imali priliku trenažne rezultate pretvoriti u natjecateljske. Rezultat ostvaren u Banjay Luci pokazatelj je da smo usprkos problemima u kojima se našao generalno sport, uspjeli zadržati nivo rada na visokom nivou. Drago mi je, prije svega, što su Lana i Kerim konačno imali priliku da skoče u bazen i vide u kakvoj su formi. Zaista je teško trenirati, a nemati priliku trening pretočiti u natjecateljski rezultat'', izjavila je Ćemalović.

Spas u inozemstvu

Govoreći o dosadašnjim uspjesima Lane Pudar, njezina trenerica navela je da se od starta nastoji usaditi joj radne navike na način na koji bi veliki talent mogla ostvariti u punom smislu.

Foto: Anadolija / U Mostaru nemamo olimpijski bazen, iako imamo mnogo talenata, kaže Lana

''Nadamo se da ćemo u Mostaru ili u Bosni i Hercegovini moći osigurati uvjete kakvi su joj potrebni za nešto više. Ne želim da u budućnosti predstavljamo sport u kojem se juniori moraju slati u inozemstvo da bi se ostvarili i na seniorskom planu. Vjerujem da ćemo ako ne u Mostaru, onda makar u Bosni i Hercegovini imati uvjete u kojima bi se Lana Pudar i ostali talenti mogli bezbrižno posvetiti radu i svemu što jedan natjecatelj treba raditi'', dodala je trenerica PK Orka.

Lana Pudar ove godine jedna je od najperspektivnijih sportašica u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close