Živio opasno

Sonny Liston: Veliki udarač ili gangster u rukavicama?

Sonny je odrastao na ulicama St. Louisa, gdje je pobjegao sa svojom majkom i nekolicinom braće i sestara. Ovdje smo namjerno napisali nekolicinom, jer je Sonny bio jedno od 25- ro djece u svojoj obitelji!
Sport / Ostali sportovi | 25. 07. 2020. u 13:36 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njegov život je jednostavno bio takav. Red kriminala, red boksa i tako ukrug. Rekli bismo ništa novo u svijetu, posebno ako se vratimo u prošlost jer je takvih pa skoro filmskih likova bilo poprilično. Ipak, neki su znali pronaći put do "prave" strane, neki nisu. Neki nisu niti pokušali. Upravo je jedan od njih, Sonny Liston. Boksač koji je stvarno bio jako opasan po svoju okolinu. Živio je opasno i na kraju skončao u misterioznim okolnostima, iako je službeno umro prirodnom smrću.

Na startu izabrao pogrešnu stranu

Sonny je odrastao na ulicama St. Louisa, gdje je pobjegao sa svojom majkom i nekolicinom braće i sestara. Ovdje smo namjerno napisali nekolicinom, jer je Sonny bio jedno od 25- ro djece u svojoj obitelji!  Za početak je odlučio baviti se sitnim kriminalom, na ulici je znao pljačkati ljude, pa je bio obilježen kao "Yellow Shirt Bandit", jer je uglavnom nosio žuti majicu. I tako malo po malo, Sonny je do dvadesete godine uspio doći do zatvora. Gdje se ustvari i službeno počeo baviti boksom.

Video: The Crushing Power Of Sonny Liston

Zahvaljujući svojim teškim i opasnim rukama, Liston je izborio nešto brži izlazak, nakon samo dvije godine i četiri mjeseca našao se napolju. To što se počeo baviti boksom je bilo ok, ali da se promijenio sigurno nije. Naravno, otežavajuća okolnost za Sonny je bila njegovo skrbništvo. Njega su već tada pod svoje uzeli Frank Mitchell urednik lokalnih novina, Monroe Harrison nekadašnji boksač te svećenik, otac Alois Stevens. Pomenuta trojica su bila na određeni način povezana s Johnom Vitaleom, u to vrijeme kumom obitelji Vitale. A znate što to znači.

Boksač koji obavlja prljave poslove

Tako je Liston po izlasku iz zatvora imao zaštitu, trenera, novinara uz sebe, ali je naravno morao obavljati i nešto prljavog posla. Za koga? Pa za obitelj Vitale. Ono što je za Sonnyja bilo najvažnije, nije imao problema s papirologijom, pa brzo došao i profi ugovor zahvaljujući upravo Johnu Vitaleu. Zvanično, Don Smith je bio njegov prvi protivnik u profi vodama, 1953. godine.

U prvih sedam mečeva nije imao problema a onda je naletio na Martyja Marshalla kojem je uzvratio deset mjeseci kasnije. Nakon što je Martyja pobijedio i drugi put 1956. godine, Sonny se vratio u zatvor. Razlog? Jednog policajca je unakazio, te mu oteo pištolj koji je potom sakrio kod sestre. I više nego dovoljno za novih deset mjeseci iza rešetaka.

Poraz od Alija

Na kraju je John kako se to obično kaže "sklonio" Sonnyja iz St. Louisa, u Philadelphiju.Tamo ga je preuzeo Joseph Barone, pa je Listonova priča o profi karijeri počela poprimati ozbiljne primjese. I Sonny je dočekao prvi pravi meč u karijeri, protivnik je bio Floyd Patterson. Patterson je nokautiran u prvoj rundi, Liston je proglašen svjetskim prvakom teške kategorije 26. rujna 1962. godine. Prvaka kojeg malo tko voli. Je li se promijenio? Jeste tek grad u kojem će živjeti, Denver umjesto Philadelphije. Nakon što je još jednom sredio Pattersona, Sonny je dobio priliku da se bori za tada još uvijek Cassiusom Clay-om koji je meč naravno najavljivao u svom stilu. Borbe koja će ući u povijest

- Od svih muškaraca koje sam vodio u boksu, Sonny Liston bio je najstrašniji. Ne samo da je pobjeđivao svoje protivnike, nego ih je baš razbijao, tako da su napuštali ring u nesvijesti, govorio je tada Clay. Organizatori su imali velikih problema oko meča, jer je tada utjecajni Pokret za građanska prava koji su pokrenuli Afro-Amerikanci protiv rasizma i diskriminacije u SAD-u, bio protiv. Meč je ipak održan u Miamiju, Cassius je prekidom u šestoj rundi. Sonny je imao svoje šanse, posebno u periodu četvrte runde, u trenucima kada je Clay imao velikih problema s vidom.

Tijekom ulaska u klinč, Cassius je naravno spustio glavu na Sonnyjeva ramena koja su bila prekrivena smjesom za zatvaranje rana. Cassius je nekako progledao i Sonny se predao nakon šeste runde.

Video: Cassius Clay vs. Sonny Liston - 1964 Boxen

Dan kasnije Nation of islam objavio je da je Cassius Clay njihov član, dva tjedna kasnije, službeno je postao Muhammad Ali koji je zvanično bio prvak po WBA I WBC verziji.

Mečevi protiv Alija namješteni?

Ovaj drugi pojas je izgubio jer bilo nekih čudnih klauzula u ugovoru prvog meča, pa je uskoro dogovoren novi. Međutim, problema je bilo sve više, jer je senat pokrenuo veliku istragu oko namještanja mečeva u profi boksu, koja je zahvatila ljude iz Sonnyjevog i Muhammedovog okruženja. Pričalo se kako je prvi meč bio namješten i kako će biti i drugi. Između prve i druge borbe su puno toga događalo u političkom životu SAD-a, ubijen je Malcom X, špekuliralo se kako se sprema atentat i na Alija. I u takvoj atmosferi tek je guverner države Maine dao zeleno svijetlo za organizaciju meča koji će ostati zabilježen kao jedan od najkontroverznijih. Tada se pričalo kako je Muhammad Ali nokautirao Sonnyja Listona u prvoj rundi, kasnije će taj udarac u mnogim analizama postati čak i "nevidljiv".

Video: Ali vs Liston - Fight 2 - 1st Round Knockout

Pad u ponor bez povratka

Nakon tog poraza, Sonny je u ring ulazio još 16 puta, ali se nikada više nije borio za titulu. Nastavio je u svom stilu, jedno vrijeme je nastupao po Švedskoj, a onda se skrasio u gradu kocke. Osim kocke i namještanje sportskih događaja, njegovo polje interesiranja uključivalo je i trgovinu drogom. Posljednju borbu odradio je 29. lipnja 1970. godine, Chuck Wepner je bio žrtva, Sonny je zaradio 13.000 dolara, ali u suštini ništa jer je ranije izgubio neku lovu na kladionici.

Video: Sonny Liston - Intimidation

Već tada je Sonny bio u velikim problemima, napušten od mnogih S jedne strane bio e obiteljski čovjek koji je često boravio u svojoj kući u Paradise Palmsu, da bi zalazio u kockarnice gdje je imao status slavne osobe i gdje je dijelio autograme. No, njegova mračna strana bila je noću kad bi odlazio u svom crvenom Cadillacu - kad bi izlazio u noćni život koji je uključivao piće i kokain, pa i heroin. Ovaj dvostruki život počeo je i njega opterećivati.

Misteriozna smrt

Na kraju 1970. godine, 30. prosinca Geraldine Liston je svog supruga Sonnyja pronašla mrtvog. Nije poznato koliko je već bio mrtav, ali užasan smrad leša ukazuje na to da je bio već nekoliko dana. Narednik Dennis Caputo bio je jedan od prvih policajaca koji je stigao u Listonovu kuću. Kako je rekao, poziv je dobio preko dispečera i prema adresi je znao da je to bila Listonova vila

- Na sebi je imao majicu i bokserice, a tijelo je bilo u stanju raspadanja. Nije bilo vidljivih rana i nije pronađeno nikakvo oružje, kao što se kasnije pisalo, izjavio je nakon uviđaja Caputo, koji je u kuhinji pronašao manju količinu heroina, ali ne i špricu.  

- Kuhinja je bila sasvim uredna, jedino je na pultu stajao prozirni balon. Bilo je poznato da se takva vrsta balona koristi za transport ilegalnih narkotika.

Većina izvješća o Listonovoj smrti kaže da su na njegovoj ruci pronađeni svježi tragovi igala. Iako je Geraldine osporila da se njezin suprugi ikad drogirao, neki su tvrdili da je možda baš ona uklonila špricu.  

- Ne znam koliko su dugo Geraldine i njezin odvjetnik bili su u kući prije našeg dolaska, no čudno mi je da je najprije nazvala njega, a ne policiju, kaže Caputo. No, Listonovi prijatelji koji su ga dobro poznavali, govore da nikad ne bi koristio heroin jer se jako bojao igle.

Je li mafija stavila točku na I?

Obdukcija je kasnije otkrila tragove morfija i kodeina - kombinacije koja se koristila za odvikavanje od heroina. Ali koncentracija nije bila dovoljna da bi se moglo definitivno potvrditi da je umro od predoziranja. Službeno, mrtvozornik okruga Clark zaključio je da je boksač umro prirodnom smrću - od zatajenja srca i pluća.

Video: Sonny Liston Knockouts / Highlights HD

Godina poslije, baš kao i danas se priča o tome kako je na njegovu karijeru pa i život, točku stavila - mafija. Ona koja ga je ustvari i stvorila i dugo godina u svom stilu koristila. Onog trenutka kada je Sonny počeo da tone nije bilo nikoga tko bi mu pružio ruku, izvukao na površinu. Vjerojatno možda i jeste bilo, ali upravo zbog te veze s mafijom, ruke su ostale sakrivene. Sonny, jednostavno više nikome nije bio važan. To je napisao i Rob Steen, autor boksačeve biografije.

Video: Sonny Liston - The Mysterious Life and Death of a Champion - (6/6)

- Vjerujem da su ga odbacili kad više od njega nisu imali koristi. Osim toga o njemu se sve više pričalo u negativnom kontekstu i znali su da ga je opasno imati u blizini. Ono koji su poznavali Sonnyja u tim njegovim najtežim danima često su pričalo o njegovom susretu s tada moćnim mafijašem iz njegove mladosti - Moe Dalitzom.Iz šale, Liston je stisnuo pesnicu i zamahnuo njom. Dalitz se okrenuo ka Listonu i rekao: "Ako me udariš, bolje me ubij, jer ako me ne ubiješ, obaviću jedan telefonski poziv i ti ćeš biti mrtav u roku od 24 sata." Nedugo zatim, Liston će biti pronađen mrtav u svoj kući. Tko zna?

Mafija, sitni kriminalci ili netko treći. Veliki udarač je živio tako, na rubu i čini se da drugačije nije mogao završiti. Od dana kada je došao kao dječak u St.Louis, Sonny je izabrao svoj put. Najgori mogući.

Kopirati
Drag cursor here to close