Razgolićena strana skijaša

Ali ti ćeš biti na naslovnoj strani....

Za korak ili čak dva ispred svih je otišla Lindsey Vonn koja danas na svakom koraku privlači pažnju medija, novinara, fotografa na ovaj ili onaj način.
Sport / Ostali sportovi | 02. 12. 2019. u 13:01 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: Twitter / Lindsey Vonn

Nekada je barem u ovom sportu to bilo nezamislivo, ali s vremenom stvari su se počele mijenjati. Jednostavno, sport je postao većim dijelom biznis, pa je sve postalo drugačije.

Posljednjih godina smo svjedoci naslovnica različitih časopisa, kalendara koje krase slike skijašica u izazovnom izdanju.

Od onih najboljih, do onih manje poznatih. I realno gledajući neke u dobile puno više ili su napravile više tim fotkama nego samim rezultatima na stazi.

Vonn ispred svih

Naravno, za korak ili čak dva ispred svih je otišla Lindsey Vonn koja danas na svakom koraku privlači pažnju medija, novinara, fotografa na ovaj ili onaj način.

''Trebala mi je 31 godina da konačno postanem sigurna u svoje tijelo i ono što jesam'', napisala je prije tri godine Lindsey Vonn na Instagramu promovirajući svoju novu knjigu pod naslovom "Strong Is The New Beautiful". U njoj je Vonn svoja iskustva iz više nego uspješne karijere pretočila u fitnes priručnik.

Problem s kombinezonom

Još ranije njena kolegica, Julia Mancuso se našla pred objektivom Hubertusa von Hohenlohea, bivšeg meksičkog skijaša olimpijca, kasnije fotografa.

Lijepa Julia Mancuso i njezine kolegice odlučile su razotkriti su svoju seksi stranu u vrućem kalendaru za 2012. godinu kojim su najavili tada novu skijašku sezonu.

Foto: GQ / Julia Mancuso 

''Ovo je odlična prilika da pokažemo svijetu da uz to što smo vrhunske sportašice imamo i svoju nježnu žensku stranu'', rekla je razigrana Julia na snimanju.

Julia je pažnju sebe (osim naravno po rezultatima) skrenula i jednom zanimljivom izjavom koja je stigla prije sedam godina.

Švicarska skijaška federacija uložila je tada žalbu na donje rublje Slovenke Tine Maze nakon superveleslalomske utrke Svjetskog kupa skijašica u austrijskom Bad Kleinkirchheimu.

Prosvjed Švicaraca odnosi se na moguću obloženost donjeg rublja ispod Tininog skijaškog kombinezona plastikom!?

''Kada bismo skijale gole, to bi bilo i najbolje, zato što bismo bile brže, i najpravednije, jer ne bi bilo rasprava o poroznosti našega donjeg rublja'', poručila je Švicarcima i skijaškoj federaciji Amerikanke inače vlasnice kompanije koja dizajnira žensko donje rublje, pod imenom ''Kiss My Tiara''.

Kalendar da se plaće pripreme

Svoje fotografije ponudile su i američke skijašice Jacqueline Wiles, Alice McKennis, Breezy Johnson pripremajući se početak sezone prije tri godine.

Njihov razlog je bio manjak financijskih sredstava s obzirom na to da su u tom trenutku bile članice B i C američkog tima.

Prema pravilu, skijaši i skijašice koje nisu u A timu, uglavnom sami pokrivaju troškove priprema. Zato se pet skijašica zajedno s svojim kolegama (šestoricom skijaša) odlučilo za taj korak.

Selko Photo / Alice Mckennis

"Under the Suit: Bodies of the Ski Team" je bio naziv kalendara sa zanimljivim fotkama sa staza u Čileu i Novom Zelandu, iz teretane u Park Cityju.

''Mislim da se svima jako svidjela ideja pokazivanja naših tijela u vrlo atletskom, moćnom položaju. Trudimo se da bismo bili fizički spremni za nastupe. Mislim da je zaista cool pokazati našim obožavateljima, ljudima koji prate skijanje, kroz što naša tijela prolaze. Usput smo željeli prikupiti što više novca, naši kalendari su bili prigodan poklon za Božić'', pojašnjavala je Jacqueline Wiles.

Svoje mjesto na naslovnici kultnog Playboya našla je i njemačka skijašica Christina Geiger u izdanju za ožujak 2017. godine. Christina se dugo lomila, na kraju je pristala.

''Nije mi bilo lako odlučiti. Jednostavno, nikada se nisam slikala bez odjeće, pa ni kod kuće. Sada se osjećam odlično i jako sam sretna što je sve ispalo kako treba'', objasnila je Christina.

Foto: Playboy / Nika Fleiss

U Playboyu je završila i bivša hrvatska skijašica Nika Fleiss.

''Za naslovnicu Playboya fotkala se prije osam godina i sada kaže kako zbog te odluke nije požalila. Možda je to bila ishitrenost, možda zbog toga što sam prestala skijati tada, ma svašta je nešto pomiješano bilo kod mene, mladost ludost. Nije mi se zbog toga dogodilo ništa ružno niti nešto posebno lijepo i ne žalim'', danas će reći Nika.

Ipak, neke skijašice su imale problema zbog svojih fotografije.

Jacky Chamoun, olimpijka Libanona koja je također završila u jednom od kalendara. Jacky se morala izvinjavati ljudima u svojoj zemlji nakon što su fotografije i video snimci u kojima ona pozira u toplesu procurile u javnost.

''Da, snimila sam fotografije za austrijski skijaški kalendar s drugim profesionalnim sportistima prije nekoliko godina. Fotografije koje su se tada pojavile uz video snimke napravljene su iza kulisa, kao priprema i nisu trebale izaći u javnost. Znam da je Libanon konzervativna zemlja te da ovakve snimke ne odražavaju našu kulturu. Potpuno sam razumjela lavinu kritika'', pričala je Jacky.

Sporni plakat

Krajem prošle godine dogodila se jedna vrlo zanimljiva situacija u austrijskom Semmeringu. Naime, organizatori su utrke slaloma i veleslaloma skijašica odlučili najaviti plakatom koji je izazvao lavinu optužbi za seksizam.

Spomenuti plakat prikazuje golu ženu na skijama, a pored nje je nacrtan Mjesec s očima koji joj gleda među noge. Slika je bila naručena od umjetnika Christiana Ludwiga Atterseea, koji je izrađivao slične promotivne materijale.

Među prvima je plakat, odnosno sliku komentirala je  bivša austrijska olimpijska skijašica Nicola Werdenigg koja je otkrila kako je bila silovana sa 16 godina, što je pokrenulo istragu, ali i osudu plakata kao "seksističkog".

''Pala žena, koja leži gola u snijegu, jednostavno nije prikladna reklama za utrku Svjetskog kupa, pa čak i ako umjetnik tumači ovu pozu na drugačiji način'', tvrdila je Werdenigg.

Kopirati
Drag cursor here to close