Halvor Egner Granerud

Skakao gol, sada vodi u Svjetskom kupu

Još prije nego što je počeo pobjeđivati, Halvor je skrenuo pažnju na sebe. Kako? Tako što je na skakaonici u Oslu, odlučio skočiti potpuno gol.
Sport / Ostali sportovi | 21. 12. 2020. u 12:20 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Halvor Egner Granerud

Halvor Egner Granerud je vodeći čovjek Svjetskog kupa u skijaškim skokovima.

Ok, ništa neobično, čovjek je Norvežanin, zemlja koja je ponudila bezbroj velikih nordijaca.

Međutim, Granerud je sve samo ne obična sportaš. Ove sezone stvarno skače dobro, u odličnoj je formi. Trenutačno najboljoj od svih. Jer posljednji trijumf u Engelbergu, bio je njegov peti uzastopni ove sezone. Prvi Norvežanin koji je to napravio ikada.

Video: YouTube

Prvu pobjedu opće u Svjetskom kupu je upisao na početku ove sezone u Finskoj, Ruki. Nakon Finske je nedodirljiv. Već sada ima 137 bodova više od drugoplasiranog Markusa Eisenbichlera. Usput, bio je drugi na SP-u letovima, pojedinačno, momčadski je osvojio zlato na Planici.

''Jako sam sretan zbog pobjede u Engelbergu. Postao sam prvi Norvežanin koji je slavio pet puta zaredom u Svjetskom kupu. Možda je moja tajna u tome što se trudim biti jednostavan'', reći će Granerud koji je sve samo ne jednostavan i običan nordijac.

Skočio gol, baš gol

Još prije nego što je počeo pobjeđivati, Halvor je skrenuo pažnju na sebe. Kako? Tako što je na skakaonici u Oslu, odlučio skočiti potpuno gol. Sve što je imao od opreme bile su skije, kaciga i naočale. To se dogodilo 2013. godine, Halvor je bio mlad, skok je bio nekih 60-tak metara.

''Sjećam se da je bilo sunčano i poprilično toplo za nas skakače, nekih 10 stupnjeva. Palo mi je na pamet" zašto ne bih skočio gol". Napravio sam to jer mislim da je bila zabavna ideja. Zapravo i više ne znam što mi je prošlo kroz glavu kada sam gore na zaletištu skinuo'', sjetio se Granerud koji se tada još uvijek zabavljao na skakaonicama.

Njegov prijatelj je snimio taj skok, koji je naravno imao gomilu pregleda. Snimak koji će uskoro biti povučen. I dok je Halvoru to se sve bila zabava, nekima nije, našao se na udaru javnosti, ali zanimljivo u njegovu zaštitu je stao Clas Brede Bråthen, čovjek koji je skakao osam godina, koji je s reprezentacijom uzeo momčadsko srebro u Lahtiju 1999. godine. Bråthen je ustvari uveo Halvora u reprezentaciju, juniorsku.

Ako skače gol tako dobro, onda je talentiran

Međutim, Granerud je prije nego što se ozbiljno okrenuo skokovima, težio ekshibicijama. Tako je natjerao prijatelja Richarda Haukedala da skoče zajedno! Točnije da sa zaletišta krenu zajedno uz mali razmak.

''Treninzi s vremenom postanu dosadni, nedostajalo je malo adrenalina, uzbuđenja. Nazvali smo to skokom u tandemu.

Nedostatak adrenalina

Na kraju ga je ta potraga za adrenalinom skoro koštala života. Jer se okušao u nekim skokovima, ali nešto drugačijim. Onim s klasičnim trkačkim skijama. Nezgodan pad, skijom je probio plućno krilo.

''Znao sam da će se nešto slično dogoditi. Jer sam u nekoliko navrata izbjegao za dlaku, neke povrede, teške padove''.

Taj pad, odnosno povreda na kraju su ipak malo promijenili Halvora. Iza sebe ima pet sezona u Svjetskom kupu, najbolja je bila ona 2018/19, kada je osvojio 422 boda, uz četvrto mjesto u Japanu. Prošla je bila jako loša, tek je uspio uhvatiti mizernih osam bodova.

''Prošla sezona je bila teška, mračna. Sezona u kojoj pokušavaš nešto napraviti a sve ispada nekako suprotno. U takvoj situaciji moraš biti malo lud da vjeruješ kako će bolji dani doći'', kaže Halvor inače praunuk pokojnog norveškog književnika Thorbjørna Egnera, koji se u sedamdesetim godinama proslavio bajkama uz koje je odrastala mnoga norveška djeca.

Bio je tekstopisac, ilustrator, na temelju jednog od njegovih djela, devedesetih je dizajniran zabavni park u blizini Kristiansanda.

Video: YouTube

Narednog tjedna počinje Novogodišnja turneja, u Oberstdorf, Granerud dolazi kao vodeći čovjek Svjetskog kupa, kao veliki favorit.

Norveška čeka na pobjednika ovog cijenjenog takmičenja jako dugo, trinaest godina. Je li Halvor Egner Granerud nasljednik Andersa Jacobsena? Vrlo lako je moguće.

Video: YouTube
Kopirati
Drag cursor here to close