Masha

Sibirska ljepotica ne može više

Realno, nismo ostali iznenađeni. Jer Masha je već duže vremena izvan pravog, ozbiljnog, natjecateljskog tenisa. Posljednji put smo gledali na Australian Open, poražene ja od Donne Vekić.
Sport / Ostali sportovi | 27. 02. 2020. u 08:18 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Realno, nismo ostali iznenađeni. Jer Masha je već duže vremena izvan pravog, ozbiljnog, natjecateljskog tenisa. Posljednji put smo gledali na Australian Open, poražene ja od Donne Vekić.

Definitivno nije izgledala poput igračice koja se može još jednom vratiti u svojoj karijeri. Karijeri u kojoj je strašno puno napravila, ali u kojoj su je mučile ozlijede, operacije, afera oko dopinga.

I mnogi koji prate tenis će reći kako nakon problema s dopingom to više nikada nije bila ona prava Sharapova, ona koja je osvojila pet Grand Slam naslova, ona koja bila samo jedna od deset tenisačica u povijesti koja u svojoj kolekciji ima sva četiri Grand Slam turnira.

Ona koja je u najboljim danima udarala sjajno s osnovne linije, koja je imala svoj prepoznatljiv agresivni stil igre.

Ona koja je godinama bila jedna od najzgodnijih na touru, ona čiji su "krici i uzvici" prilikom razmjene odjekivali terenima. Nekada toliko glasno, iritirajuće za neke igrače, pa i publiku.

Video: Maria Sharapova - Hamptons September 2012

''Došla sam do te faze da jednostavno više nisam mogla gledati svoje fotografije kako igram, udaram lopticu. Čak me je to boljelo. Jednostavno boli je bilo sve više. Moje rame je problem od moje 21. godine. Prvu operaciju sam imala još 2008. godine, prošle godine posljednju. Ta bol u podlakticama je bila uvijek prisutna'', reći će danas Sharapova.

Bijeg od Černobila

Karijera Marije Sharapove je na pomalo čudan način povezana s katastrofom u Černobilu. Njeni roditelji Yuri Viktorovich i Elena Petrovna živjeli su u Gomelu u današnjoj Bjelorusiji kada je travnja 1986. godine eksplodirao reaktor u obližnjem Černobilu.

U novonastaloj situaciji njeni roditelji su odlučili pobjeći što dalje, do dalekog Sibira gdje je živio dio njihove obitelji. Zato Marija i jeste rođena u Nyaganu, travnja 1987. godine.

Međutim tata Jurij je uskoro preselio obitelj u sunčani Soči na Crnom moru, gdje se kao mala djevojčica Marija upoznala s reketom, ali i nekim tenisačima jer se tata bavio rekreativno tenisom. 1993. godine sa svojim ocem Marija je otišla u SAD, dok je mama ostala u raspadajućem Sovjetskom Savezu.

Priča kaže da je tata imao samo 700 dolara u džepu, ali i probleme oko ljubomornih mama (prije svega mame Ane Kournikove) koja je čak pričala po kampu na Floridi kako je Yuri oteo Mariju i doveo u Ameriku!

Čak su Marijnom tati uzeli putovnicu kako bi ona potpisala ugovor s jednom menadžerskom agencijom.

Video: 14-year-old Maria Sharapova on Trans World Sport

''Ja nisam imala brzinu, nisam imala niti snagu, ali sam bila uporna, izdržljiva. Mogla sam trenirati jako puno, Nikad mi nije bilo dosadno. U to vrijeme sve je bilo jedna velika avantura, bajka'', pisala je kasnije u svojoj knjizi "Unstoppable: My Life So Far", Sharapova koja će potpisati s 11 godina prvi ozbiljan ugovor, Nike je bio u pitanju.

''Prvi put sam nekako shvatila o čemu se radi. Tenis je sport, ali nije samo sport. To je strast, ali nije samo strast. To je posao. To je novac. To je značilo stabilnost za moju obitelj'', sjeća se Masha koja će kasnije postati jedna od naplaćenih sportašica svijeta uopće.

Brzi uspon na vrh, pa doping afera

Njen brzi uspon prema vrhu je počeo 2002. godine, već dvije godine kasnije je osvojila prvi Wimbledon. Na Rolland Garrosu je slavila dva puta, po jednom još u New Yorku i Australian Openu. Ukupno je uzela 36 turnira u singlu kroz svoju karijeru. Ipak, mrlja oko dopinga iz 2016. godine je ostala za sva vremena.

Video: Maria Sharapova - 5 Grand Slam Championship Points

Sibirska ljepotica je bila pozitivna na zabranjenu supstancu meldonium tijekom Australian Opena 2016. godine.

''Meldonium sam prvi put koristila 2006. godine zbog manjka magnezija u organizmu. Također, koristila sam ga, uz još neke lijekove, kao prevenciju kako ne bih oboljela od dijabetesa. Znala sam imati simptome dijabetesa, a i u mojoj obitelji to je nasljedna bolest. Nisam znala da je u tom trenutku to zabranjen lijek. U nekom trenutku pred kraj Australian Opena 2016, medicinska sestra me zamolila da piškim u posudu. Ostalo je povijest, napravila sam veliku grešku, iznevjerila sam svoje navijače''.

Video: Maria Sharapova Opens Up About Doping Suspension, Appeal, Return To Tennis

Sharapova je najprije suspendirana na dvije godine, ali joj je Sportski arbitražni sud (CAS) smanjio kaznu za devet mjeseci.

Mnoge igračice u to vrijeme nisu tu odluku najbolje prihvatile, posebno ne nakon što je Masha dobila seriju pozivnica za pojedine turnire.

Ljepota nije bila upitna

Ipak, iako se vratila tenisu, nakon toga definitivno više nije bila prava. Naravno to je nije spriječilo da jača svoje poslovno carstvo. Teško je pronaći kompaniju s kojom nije surađivala.

Canon, Land Rover, Cole Haan, Nike, Parlux, Prince Sports, Tiffany, Sony Ericsson, TAG Heuer.

''Sugarpova'', je njena linija slatkiša, tu su investicije u ''Ultimate Fighting Championship'', ''Sugargoop'' kozmetičkoj liniji i aplikaciji ''Charly'' čiji korisnici mogu slati poruke poznatima.

Zatim, tu je i njeno partnerstvo s arhitektom Danom Meisom na projektu za dizajniranje teretana u hotelima.

''Rodila sam se ovim licem i ovim tijelom, a trudim se izgledati što bolje mogu kao svaka žena i svaka osoba. Bogata sam pa pomažem koliko mogu kao svaka normalna osoba. Ali ja sam prije svega profesionalna sportašica. A malo je teže biti profesionalna tenisačica i Majka Tereza u isto vrijeme. Pričajte vi što hoćete, ali to je istina i vi znate da imam pravo'', rekla je jednom prilikom.

Video: Sexy Maria Sharapova Tiptoes By the Shorefront 

Što se tiče privatnog života, Masha je bila u vezi s Andyjem Roddickom, Andyjem Levinom, Sašom Vujačićem, tko zna tko je tu još bio, ali među posljednjima je zvanično britanski poduzetnik Alexander Gilkes koji je u rodnoj zemlji poznat kao blizak prijatelj kraljevske obitelji.

Uostalom bio je počasni gost na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle, a navodno je u sjajnim odnosima s novopečenim suprugom princeze Eugenije, Jackom Brooksbankom.

''Što god tko pričao, o meni najviše govori tenis koji sam igrala. A karakter... Mogu se do kraja života ne maknuti iz Amerike, ali u meni kuca slavensko, rusko srce'', kaže Ruskinja koja odlazi kao jedna od najvećih zvijezda u povijesti tenisa, sporta uopće.

Video: Maria Sharapova-top 10 best points ever

 

Kopirati
Drag cursor here to close