Čudesna Francesca Jones

Sa osam prstiju na rukama i sedam na nogama ide na Australian Open

Jones je u 1. kolu iznenadila favoriziranu Monicu Niculescu u dva seta, a u drugom je izbacila Janu Fett iz Hrvatske sa 7:6, 2:6, 6:1. Konačno, u 3. kolu deklasirala je Kineskinju Lu kojoj je dala samo jedan gem (6:0; 6:1).
Sport / Ostali sportovi | 15. 01. 2021. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlada Britanka Francesca Jones kvalificirala se na Australian Open nakon što je dobila tri meča u kvalifikacijama koje su se ovog tjedna igrale u Dubaiju.

Jones je u 1. kolu iznenadila favoriziranu Monicu Niculescu u dva seta, a u drugom je izbacila Janu Fett iz Hrvatske sa 7:6, 2:6, 6:1. Konačno, u 3. kolu deklasirala je Kineskinju Lu kojoj je dala samo jedan gem (6:0; 6:1).

Ovo samo po sebi nije prevelika vijest, ali 20-godišnja Jones, inače 241. na svijetu, igra tenis bez tri prsta na nozi i dva na ruci.

Boluje od rijetkog oblika ektodermalne displazije, zbog čega su joj liječnici prije par godina rekli da neće moći igrati tenis. Ne samo da ga i dalje igra nego je i na pragu ulaska među 200 najboljih na svijetu.

"Željela bih svojim nastupima inspirirati druge ljude u mojoj situaciji da ne odustanu od svojih snova i izgrade neku svoju priču. Ne želim se nikome dokazivati, nego želim pokazati ljudima što sve mogu kad imaju želju", rekla je djevojka iz Leedsa za Daily Mail. 

Jones ima četiri prsta na jednom i tri na drugom stopalu, a na svakoj šaci joj nedostaje po jedan prst. Zbog toga igra s vrlo laganim reketom koji ima posebno izrađenu tanku dršku kako bi ga mogla čvrsto držati.
"Kad sam se vratila kući za Božić, prsti su mi se na šakama razmaknuli zbog hladnoće i nisam mogla normalno trenirati uoči kvalifikacija. Iskreno, bila sam na rubu živčanog sloma. No uspjela sam se oporaviti i dobro pripremiti za ono što me čekalo", kaže Jones koja je ulaskom u glavni ždrijeb prvog grand slama sezone zaradila najmanje 56.000 funti.

"Uopće ne žalim samu sebe niti želim tako razmišljati. Svako ljudsko biće ima neku fizičku slabost, osim ako se ne zovete Cristiano Ronaldo. Ja čitav život živim sa svojom manom, ali moji divni roditelji nisu dopustili da se zbog toga u bilo kojem trenutku loše osjećam. Uvijek su bili uz mene. Svatko od nas dobije neke karte u ruke s kojima igra čitav život i pokušava pobijediti. Ja tako razmišljam", rekla je Francesca, kojoj će ovo biti prvi nastup na seniorskom grand slamu u karijeri, prenosi Index.hr.

Australian Open počinje 8. veljače. Kvalifikacije su se inače igrale u tjednu prije turnira, ali su zbog pandemije koronavirusa prebačene u Dubai tri tjedna ranije.

Mlada Francesca Jones kaže kako nikad dosad nije bila u Australiji i raduje se tom novom iskustvu, napominjući kako na prvi Grand Slam turnir sezone ne ide bez određenih ambicija. 

Kopirati
Drag cursor here to close