Letiii

Uživanje u ljepotama prirode: Prvo međunarodno paraglajding natjecanje

''Mi ovim događajem želimo poslati poruku svim građanima BiH da smo svi jednaki, te da mi ne poznajemo razlike, na plavom nebu ih nema'', poručili su organizatori.
Sport / Ostali sportovi | 09. 03. 2020. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Extreme Sport Club'' Sarajevo organizira Međunarodni kup ''Sarajevo XC Race 2020'', prvo paraglajding natjecanje u preletu koje će se održati u periodu od 17. do 19. travnja.

U paraglajdingu postoje tri natjecateljske discipline. Precizno slijetanje, akrobatsko letenje te XC (cross country), odnosno prelet. Natjecanja u preletu su ujedno najinteresantnija, najuzbudljivija i najzahtjevnija disciplina.

Foto: PR / Paraglajding

''Po prvi put u povijesti Sarajeva stanovnici imat će priliku posmatrati jedinstven događaj koji oduzima dah, kako posmatračima sa zemlje, tako i natjecateljima iz zraka sa pogledom na Sarajevo. XC paraglajding je kruna našeg sporta i, s obzirom da se po prvi put u našem gradu dešava ovakav događaj, očekujemo veliki broj domaćih i stranih natjecatelja, kao i veliki odziv publike. Napominjem da očekujemo najmanje 80, a najviše 150 pilota natjecatelja koji će nakon polijetanja, oko 1,5-2 sata kružiti u startnom cilindru radijusa 3 km, odnosno iznad grada Sarajeva, a isti broj pilota će se kretati pomenutim rutama. XC natejcanje je klasični oblik trke, gdje se zadaju ciljevi, odnosno gdje pilot odleti najbrže oko svih okretnih točaka. Trku snimaju precizni GPS uređaji i transponderi koje svi piloti posjeduju, te se na kraju svakog natjecateljskog dana sumiraju rezultati'', kaže Mirvad Zenuni, predsjednik ''Extreme Sport Cluba''.

Iza ovog kluba je bogato iskustvo u organizaciji natjecanja koje su sa dosta uspjeha realizirali prethodnih godina.

Foto: PR / Paraglajding

''Planirane rute letenja su po sljedećim okretnim točkama: polijetanje sa Trebevića, prelet preko Sarajeva do Bukovika, Romanija, Sokolac, Rogatica sa slijetanjem u Višegrad prvog natjecateljskog dana. Drugi natjecateljski dan predviđeno je polijetanje sa planine Igman sa obilaskom sljedećih okretnih točaka: Igman, Pazarić, Fojnica, Bugojno, Kupres sa slijetanjem u Livno. Treći takmičarski dan planirano polijetanje je sa planine Igman, Tarčin, Konjic, Jablanica, Mostar. Kako se radi o organizacijski veoma kompleksnom natjecanju koje iziskuje velika financijska sredstva koja naš klub nije u stanju financirati, nadamo se podršci nadležnih institucija, ali i uspješnih kompanija u održavanju ovog za promociju grada i cijele države, te naših prirodnih bogatstava, veoma bitnog događaja, koji će ujedno doprinijeti unapređenju razvoja planinskog turizma, te brisanju i fiktivnih granica između ljudi. U danima kada svi mediji bruje o napetoj političkoj situaciji između tri konstitutivna naroda, mi ovim događajem želimo poslati poruku svim građanima BiH da smo svi jednaki, te da mi ne poznajemo razlike, na plavom nebu ih nema… Nas pokreće čisti entuzijazam i ljubav prema sportu, prema letenju i našem gradu. Naša najveća nagrada će biti upravo ta ako uspijemo održati natjecanje na razini, kako bi svi posjetitelji i natjecatelji otišli sa najboljim utiscima'', govori Zenuni.

Kopirati
Drag cursor here to close