Kršenje ljudskih i ženskih prava

Prvakinja odustala od SP-a u Saudijskoj Arabiji: Ne želim nositi hidžab i abaju

''Samo zato što ne želim igrati prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim nositi hidžab te abaju i pritom se osjećati kao sekundarno biće'', istaknula je Ukrajinka
Sport / Ostali sportovi | 26. 12. 2017. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinska šahistkinja Anna Muzychuk (27), dvostruka svjetska prvakinja, na svom Facebook profilu potvrdila je svoju već ranije donesenu odluku kako odbija sudjelovati na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Saudijskoj Arabiji zbog kršenja ljudskih i ženskih prava.

"U nekoliko ću dana izgubiti dvije titule svjetske prvakinje samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim igrati prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim nositi hidžab te abaju i pritom se osjećati kao sekundarno biće", oglasila se Anna Muzychuk oštro osuđujući "diskriminaciju".

U studenom je najavila svoj čin nakon što je Svjetska šahovska federacija (FIDE) objavila kako je Saudijska Arabija stekla domaćinski status predstojećeg Svjetskog prvenstva. Odlukom je bila razočarana, a ponajviše zbog saznanja o izrabljivanju na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Iranu, piše Index.hr.

"Usprkos rekordnom nagradnom fondu, neću se odazvati, što znači da ću izgubiti obje titule. Međutim, postoje granice. Riskirati svoj život i nositi abaju cijelo vrijeme? Pokrivanje glave maramom u Iranu bilo je dovoljno", napisala je sredinom studenoga na vlastitom Facebook profilu.


U Saudijskoj Arabiji sve žene trebaju biti odjevene abajom, vrstom ogrtača koji seže od vrata do gležnjeva i navlači se preko druge odjeće.

"Prije točno godinu dana osvojila sam svjetske naslove prvakinje i bila sam najsretnija osoba u šahovskom svijetu, ali danas se osjećam zbilja loše. Spremna sam braniti svoje principe, pa i pod cijenu propuštanja natjecanja na kojem bih zaradila više nego na nekoliko turnira zajedno", naglasila je Ukrajinka znajući kako nagradni fond za žene iznosi između rekordnih 80.000 i 250.000 dolara.

Na koncu svoje ispovijesti istaknula je kako je ponajviše uznemiruje što "nitko i ne mari za ukidanje prava".

"Osjećaj je doista gorak, ali to nije dovoljno da bih se odrekla svojih načela. Identična se situacija tiče i moje sestre Marije koja je odustala sa Svjetskog prvenstva u Iranu, ali sretna sam što dijelimo isti stav. I da, za one malobrojne koji se brinu za nas, vratit ćemo se!" poručila je Anna Muzychuk.

Video: Dokumentarac o sestrama Muzychuk
Kopirati
Drag cursor here to close