Max Schmeling

Prije 90 godina prvi Europljanin postao je prvak svijeta u teškoj kategoriji

Schmelingu su tada bile 24 godine, a 12. lipnja 1930 godine borio se protiv američkog boksača Jacka Sharkeyja pred 80.000 gledatelja na Yankee-Stadiumu u New Yorku.
Sport / Ostali sportovi | 12. 06. 2020. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Joe Louis i Max Schmeling

Ime Max Schmeling je za ljubitelje boksa jedno od stožernih u povijesti ove 'plemenite vještine'.

Ovaj Nijemac je prije ravno 90 godina postao svjetski prvak u teškoj kategoriji, kao prvi Europljanin uopće i ujedno kao jedini Nijemac do sada koji se u toj kategoriji okitio svjetskom titulom.

Schmelingu su tada bile 24 godine, a 12. lipnja 1930 godine borio se protiv američkog boksača Jacka Sharkeyja pred 80.000 gledatelja na Yankee-Stadiumu u New Yorku.

Sharkey je zbog niskih udaraca diskvalificiran u četvrtoj rundi, a poznavatelji boksa znaju da su tada tukavice bile tanje i bez posebne zaštite, tako da su nedozvoljeni udarci bili puno bolniji nego danas.

Nijemci su za pobjedu svog šampiona saznali tek sutra iz novina, jer je te noći ispao radijski signal pa nisu mogli pratiti meč uživo.

Schmeling je kasnije izjavio kako mu ta titula nikad nije bila posebno draga, unatoč žestokim bolovima koje je zbog tih udaraca danima osjećao. Tek nakon što je tri tjedna kasnije obranio naslov svjetskog prvaka, svladavši Younga Stribblinga (SAD), osjećao se istinskim prvakom, kazao je. 

Međutim, njegova borba protiv ''nepobjedivog'' Joea Louisa, jednog od najpopularnijih i najpoznatijih boksača u povijesti, učinila je Schmelinga uistinu besmrtnim.

Bilo je to 19. lipnja 1936. godine, a Nijemac je američku legendu svladao nokautom u 12. rundi. Louis je do tog meča imao odnos 23:0, što znači da mu je Scheling nanio prvi poraz u profesionalnoj karijeri.

Ipak, dvije godine kasnije, Joe Louis revanširao se Maxu Schmelingu nokautom već u prvoj rundi. Opet je poprište bio Yankee-Stadium, a borba je priređena 22. lipnja 1938. godine. Neki je nazivaju i borbom stoljeća.

Max Schmeling umro je 2005. godine u 99. godini života. U Njemačkoj je proglašen sportašem stoljeća, skupa sa Steffi Graf u ženskoj konkurenciji. 

Veliki nokauter

Maximillian Adolph Otto Siegfried "Max" Schmeling bio je njemački bokser koji je bio prvak svijeta u teškoj kategoriji između 1930. i 1932.

Rođen je 1905. godine u malom mjestu Klein Luckow, smještenom na istoku Njemačke. Roditelji su mu bili Max i Amanda, a zbog očeva posla obitelj je 1906. godine preselila u Hamburg.

U karijeri je imao ukupno 71 borbu, od čega 57 pobjeda (41 nokautom), deset poraza i četiri neodlučena ishoda.

Njegove dvije borbe s Joeom Louisom 1936. i 1938. bile su svjetski kulturni događaji.

Kopirati
Drag cursor here to close