Pistol Pete

Prije 50 godina rođen je po mnogima najveći tenisač svih vremena

Vjerojatno najveći faktor u svemu bila je njegova strpljivost i uravnoteženost tijekom igre kojim je znao izluđivati svoje protivnike. Jer kad je trebalo gubiti živce, Pete je bio najsabraniji.
Sport / Ostali sportovi | 12. 08. 2021. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Sampras je sedam puta osvojio Wimbledon

Pete (Petros) Sampras, bivši je profesionalni američki tenisač, grčkog podrijetla i dugogodišnji svjetski broj 1, rođen je na današnji dan prije 50 godina u Potomacu, Maryland, kao treće dijete Sammyja i Georgie Sampras.

Proveo je čak 286 tjedana na 1. mjestu ATP liste, a šest je puta, u razdoblju od 1993. do 1998., bio na broju 1 na kraju godine.

Povukao se iz profesionalnog tenisa na kraju 2002., nakon osvajanja još jednog US Opena pobjedom nad najvećim rivalom, Andreom Agassijem.

Ukupno je osvojio 64 turnira u pojedinačnoj konkurenciji, od čega 7 Wimbledona, 5 US Opena i 2 Australian Opena, kao i 5 ATP Mastersa. Nije nikad uspio osvojiti Roland Garros. 

Tijekom svoje petnaestogodišnje karijere postao je poznat kao jednostavno najbolji svih vremena. Premda su nakon njega došli velikani Federer, Nadal i Đoković, mnogi će i danas birati Samprasa kao najsavršenijeg tenisača svih vremena.

Debitirao je 1988., a svoj zadnji meč odigrao je u 2002. kad je osvojio US Open i tako pobijedio Andrea Agassija.

Foto: Getty Images / Sampras sa suprugom i jednim od sinova

Već u dobi od samo tri godine pokazao je atletske sposobnosti kad je otkrio teniski reket nakon čega je uslijedilo udaranje loptice od zid, što je znalo trajati i po nekoliko sati. Godine 1978. cijela obitelj se preselila u Palos Verdes u Kaliforniju gdje je toplija klima dozvoljavala Samprasu da igra malo više.

Više puta je spomenuo kako mu je idol bio Rod Laver kojeg je i upoznao. U to ga vrijeme primjetio Peter Fischer, poznati pedijatar i veliki ljubitelj tenisa koji je trenirao Samprasa i koji je jedan od najzaslužnijih za usmjeravanje Samprasa u jednog od najboljih igrača svog vremena.

Što se tiče njegovog privatnog života, u 2000. vjenčao se s poznatom američkom glumicom i bivšom Miss Teen SAD-a, Bridget Wilson, a već 2002. rodio im se sin Christian Charles, a 29. srpnja 2005. obitelj se proširila za još jedno dijete, sina Ryana Nikolasa.

O tome koliko je bio uspješan tenisač svjedoče njegovi veliki rezultati, a vjerojatno najveći faktor u svemu bila je njegova strpljivost i uravnoteženost tijekom igre kojim je znao izluđivati svoje protivnike. Jer kad je trebalo gubiti živce, Pete je bio najsabraniji.

Video: Pete Sampras: Best-Ever ATP Shots

Petea Samprasa posebno pamti Goran Ivanišević, jer ga je slavni Amerikanac pobijedio 12 puta u 18 međusobnih mečeva. Valja reći da ga je dva puta pobijedio u finalu, a jednom u polufinalu Wimbledona.

"Sampras mi je uništio život. Volim Petea, on je veliki šampion i dobar momak. Ali izgubio sam puno polufinala i finala protiv njega. Mrzim ga iz sportske perspektive. Njegov borbeni duh i mentalitet su bili ključ za uspjeh", zaključio je Ivanišević.

Jedan drugi as iz toga doba, Andre Agassi, nazvao je osvajača 14 Grand Slam turnira dosadnim, ustvrdivši da su njih dvojica potpuno različiti.

"Čuo sam za neke detalje koje je rekao o meni i moram priznati da sam malo iznenađen i malo razočaran. Uvijek sam vjerovao da smo Agassi i ja nadrasli međusobno udaranje. Ja svoju autobiografiju nisam koristio ni za kakvo razračunavanje", požalio se Sampras.

U njegovo vrijeme bilo je još dobrih tenisača, primjerice Boris Becker, Ivan Lendl, Stefan Edberg i drugi, ali neosporno je posebno mjesto Petea Samprasa u povijesti tenisa.

Video: Goran Ivanisevic: - Pit Sampras mi je unistio karijeru!
Kopirati
Drag cursor here to close