Veliki dan

Prije 35 godina zapaljen olimpijski plamen u Sarajevu

Međunarodni olimpijski odbor je organizaciju igara povjerio Sarajevu, 1978. godine na zasijedanju u Atini. U konkurenciji su još bili japanski Sapporo i švedski gradovi Falun i Göteborg zajedno.
Sport / Ostali sportovi | 08. 02. 2019. u 08:56 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 35 godina u Sarajevu su otvorene 14. zimske olimpijske igre, jedan od najznačajnijih događaja u povijesti Bosne i Hercegovine.

Međunarodni olimpijski odbor je organizaciju igara povjerio Sarajevu, 1978. godine na zasijedanju u Atini. U konkurenciji su još bili japanski Sapporo i švedski gradovi Falun i Göteborg zajedno.

Na igrama je sudjelovalo 1.272 sportaša iz 49 zemalja.

Ceremoniji svečanog otvaranju na stadionu Koševo prisustvovalo je 60.000 gledatelja, i oko dvije milijarde ljudi pratilo je spektakl preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić, a olimpijsku zakletvu je izgovorio alpski skijaš Bojan Križaj. Natjecanja su održana u alpskom skijanju (Bjelašnica i Jahorina), bobu i sankanju (Trebević), hokeju i umjetničkom klizanju (Zetra i Skenderija), biatlonu, nordijskom skijanju i skokovima (Igman).

Video: Sarajevo 1984 Opening Ceremony 01 Lighting of the cauldron

Najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili britanski par u umjetničkom klizanju Jayne Torvill - Christopher Dean, istočnonjemačka klizačica Katarina Witt, pobjednik olimpijskog spusta na Bjelašnici Amerikanac Bill Johnson, Finkinja Marja-Liisa Hämäläinen u skijaškom trčanju, Kanađanin Gaétan Boucher i Njemica Karin Enke u brzom klizanju, te prije nekoliko dana preminili skijaški skakač Matti Nykänen.

Od domaćih natjecatelja iz tadašnje SFR Jugoslavije najveći uspjeh ostario je slovenski alspki skijaš Jure Franko, koji je osvojio srebro u veleslalomu, što je tada bila prva madalja za SFRJ na zimskim olimpijadama.

Organizacija igara dobila je najveću ocjenu službenika MOK-a. Na ceremoniji zatvaranja 14. ZOI u Zetri tadašnji predsjednik MOK-a Juan Antonio Samaran je rekao da su to do tada bile najbolje organizirane igre. Organizacija 14. ZOI koštala je 142,6 milijuna dolara, a polovina prihoda ostvarena je od prodaje prava na TV-prijenose. Sarajevu je nakon olimpijade, uz brojne objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 novih radnih mjesta.

Nakon 35 godina olimpijski plamen za dva dana ponovo će biti upaljen na sarajevskom stadionu Koševo, na svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala - EYOF. Na festivalu, koji će se održati od 9. do 16. veljače, sudjelovat 911 mladih olimpijaca iz 46 europskih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close