Hrvatska

Preminula legendarna kuglačica Štefica Krištof

Nastupila je na čak 13 svjetskih prvenstava i sakupila 150 reprezentativnih nastupa.
Sport / Ostali sportovi | 30. 04. 2019. u 09:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zagrebu je jučer u 83. godini preminula legendarna hrvatska kuglačica Štefica Krištof, dvostruka svjetska doprvakinja u pojedinačnoj konkurenciji te osvajačica sedam svjetskih zlata u parovima i u ekipnoj konkurenciji. 

 Štefica Krištof rođena je u Zagrebu 16. kolovoza 1936. godine. Po struci nastavnica bila je višegodišnja glavna tajnica Hrvatskog kuglačkog saveza. Bila je članica zagrebačkih kuglačkih klubova: Tekstilac, Mladost i Trešnjevka. Zanimljivo je istaknuti da je prije kuglanja Štefica igrala košarku. 

 Bila je višestruka prvakinja Jugoslavije i Hrvatske u kuglanju. Za najbolju sportašicu Hrvatske proglašena je dvaput, jednom je bila najbolja sportašica Jugoslavije, a četiri puta bila je izabrana za najbolju sportašicu Grada Zagreba. 

 Nastupila je na čak 13 svjetskih prvenstava i sakupila 150 reprezentativnih nastupa. 

 Zlatnim medaljama okitila se u 1980. u rumunjskoj Mangaliji, gdje se popela na vrh svijeta u parovima i ekipno, zatim u češkom Brnu 1982. godine, gdje je ponovno bila članica reprezentacije Jugoslavije koja je postala svjetski prvak. Zlato je osvojila u parovima 1984. u Ljubljani te još triput ekipno: 1988. u Budimpešti, 1990. u Innsbrucku i 1992. u Bratislavi. 

 Titulu viceprvakinje svijeta na najvećim svjetskim smotrama u kuglanju Štefica Krištof je osvojila ekipno 1976., u Beču, 1978. u švicarskom Luzernu i 1984. u Ljubljani, dok je pojedinačno srebrna bila 1980. u Mangaliji i 1982. u Brnu. 

 Osvojila je i tri brončane medalje na svjetskim prvenstvima: u parovima 1992. u Bratislavi te ekipno 1994. u njemačkom Ludwigshafenu i 1998. u Celju. 

 Štefica Krištof osvojila je i četiri medalje na pojedinačnim natjecanjima Svjetskoga kupa, a s klubom je dva puta osvajala druga mjesta na Europa pokalu. 

 Usprkos teškoj bolesti i gotovo do posljednjih dana života legendarna Štefica Krištof volonerski je radila sa djecom, najmlađim hrvatskim kuglačima, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close