Lijepo

Poznati ragbijaš trenirao s mališanima iz BiH

Manifestaciji “Treniraj s Chris Patersonom” prisustvovao je i britanski ambasador u našoj zemlji Matthew Field, koji je istaknuo kako mu je veliko zadovoljstvo ponovo biti u Zenici.
Sport / Ostali sportovi | 07. 04. 2019. u 14:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski poznati bivši ragbijaš i škotski reprezentativac Chris Paterson, koji je ambasador ove igre Svjetske ragbi federacije (IRB), u nedjelju je bio gost zeničkog Ragbi kluba Čelik čije je mališane na Stadionu Kamberovića polje podučavao tajnama igre u kojoj je stekao slavu.

Manifestaciji “Treniraj s Chris Patersonom” prisustvovao je i britanski ambasador u našoj zemlji Matthew Field, koji je istaknuo kako mu je veliko zadovoljstvo ponovo biti u Zenici.

''Ovo je bio super dan za ragbi, ali moram reći da je Zenica već dom ragbija. Super su bila i djeca i baš je bilo zabavno igrati se s njima. Velika mi je čast biti tu s njima i ,naravno, s Chrisom Patersonom, jednim od najboljih svjetskih igrača ragbija svih vremena'', istaknuo je Field, koji je dodao kako mu je čast bila biti i gost Ragbi kluba Čelik te da je na ovo druženje doputovao sa svoja dva sina i suprugom. 

''Ovo je prvi put da moji sinovi, koji imaju osam i šest godina, igraju ragbi. Do sada nisu imali priliku'', kaže Field, koji je dodao kako se ima namjeru i u buduće odazivati pozivima zeničkog tima.

Paterson je, kako je rekao, oduševljen prijemom u Zenici i u Bosni i Hercegovini, koju je posjetio prvi put.

''Prvi sam put ovdje, ali svakako da ću ponovo doći. Sve mi se jako sviđa'', kaže Paterson, koji je zadovoljan i obučenošću zeničkih mališana.

''Predivno je bilo. Ne samo stadion i teren. Možete sve imati, ali ako nemate ljude sve je uzalud. Ovaj klub, zaista, ima predivne ljude. Djeca su pokazala veliku vještinu u svim tehničkim elementima- obaranje, dodavanje…te veliku razinu zainteresiranosti za samu igru'', ističe Paterson, koji je 2011. godine okončao karijeru aktivnog igrača, u kojoj je upisao oko 100 nastupa te postigao 810 poena za Škotsku.

Paterson je trenutno član stručnog štaba u selekciji Škotske, a sudjeluje i u radu klubova iz Edinburgha.

''Ovo je za nas povijesni trenutak, da dođe veličina kao što je Chris Paterson i da trenira s djecom iz RK Čelik. Ovdje je preko 120 dječaka i djevojčica, uzrasta od šest do 16 godina, koji se druže sa škotskim i svjetskim zvijezdama ragbija'', kaže Mirza Oruč, koji dodaje kako je ova posjeta veoma važna za razvoj ragbija u BiH.

Usporedbe radi, ističe Oruč, Paterson je u ragbiju ono što je nogometu slavni Francuz Zinedin Zidan.

Kopirati
Drag cursor here to close