#WorldAthleticsChamps

Poljak Fajdek za atletsku povijest

Svoje mjesto u povijesti atletike našao je 30-godišnji Poljak Pawel Fajdek prvi čovjek koji je osvojio četiri zlata na svjetskim prvenstvima u bacanju kladiva.
Sport / Ostali sportovi | 03. 10. 2019. u 08:11 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bila je najveći favorit u utrci na 200 metara i taj status je opravdala. Samo 72 sata nakon što je uzela srebro na 100 metara, Britanka Dina Asher-Smith se okitila naslovom svjetskom prvaka.

Asher-Smith je na svjetskom tronu naslijedila dvostruku svjetsku prvakinju iz Londona i Pekinga Nizozemku Dafne Schippers koja nije nastupila zbog ozljede.

''Kada sam probudila jutro prije utrke, osjetila sam umor, ali sam znala da je ovo posljednja prilika da napravim nešto na ovom prvenstvu. Vi ste favorit samo ako izađete na stazu i pokažete da to stvarno jeste. Ja sam se stvarno fokusirala na ovu utrku'', pojasnila je Dina Asher-Smith koja je postala prva Britanka osvajačica zlata u ovoj disciplini, tek druga uopće nakon brončane Kathy Smallwood-Cook još tamo iz Helsinkija 1983. godine.

Drugo mjesto osvojila je Amerikanka Brittany Brown s rezultatom 22.22, dok se brončana Švicarka Mujinga Kambundji koja je trčala 22.51, pobrinula za prvu sprintersku medalju u švicarskoj povijesti na svjetskim prvenstvima.

Za sjajne američke sprintere ponude iz NFL-a su nešto sasvim uobičajeno. Iznimno brzi 21-godišnji Grant Holloway je također imao svoju.

''Nazvao me i rekao mi da neće igrati "football" Rekao sam mu da je to njegova odluka. Kao trener moj je posao broj jedan pomoći ovim mladim ljudima da ostvare svoje ciljeve i snove u životu. Da je Grantov san bio igrati football i trčati na Sveučilištu na Floridi, pomogao bih mu da to postigne, međutim, kada me nazvao rekao da se predomislio, ja sam ga podržao'', pričao je novinarima Mike Holloway, Grantov trener.

A Grant je sebi postavio cilj, osvojiti zlato na Olimpijadi. Prva stepenica je bila Doha. Njegov najveći konkurent u finalu je trebao biti Omar McLeod, Jamajčanin. Omar je zapeo na osmoj, devetoj, preponi, na kraju je pao na desetoj. Grant je uzeo zlato sa 13.10.

''Ja sam bez riječi. Stalno sam vjerovao u sebe, išao od utrke do utrke, od prepone do prepone. Jer kada stanete na startnu liniju, nikoga ne interesira ono što se napravili prije. Ono što je sada, to je važno''. Rus Sergej Shubenkov je nakon zlata iz Pekinga 2015. i bronce iz Moskve 2013, sada dodao srebro u Dohi s 13.15, dok je europski prvak Francuz Pascal Martinot-Lagarde (13.18) prošao ciljem treći.

Svoje mjesto u povijesti atletike našao je i 30-godišnji Poljak Pawel Fajdek prvi čovjek koji je osvojio četiri zlata na svjetskim prvenstvima u bacanju kladiva. U finalu je Fajdek već u prvoj seriji bacio kladivo 79.34 metra i prvo mjesto nije ispuštao do kraja.

''Bila je to vrlo teška sezona sa sjajnim završetkom. Morao sam proći težak put oporavljajući se od ozlijede. Imao sam problema s leđima, problemima s koljenima, ali to su stvari koje prate ovaj naš posao. Osvajanje četvrtog naslova svjetskog prvaka, to je nešto vrlo emotivno za mene i večeras se osjećam jako ponosno. Čovjek kada osvoji prvu medalju nekako kasnije želi sve više, ja se okrećem narednim natjecanjima'', kaže Fajdek koji na olimpijskim igrama do sada nije osvojio niti jednu medalju, dok s europskih prvenstava ima jedno zlato i dva srebra.

Drugi je u finalu bio Francuz Quentin Bigot s rezultatom 78.19, dok je broncu osvojio Mađar Bence Halasz bacivši kladivo centimetar kraće od Bigota.

Kopirati
Drag cursor here to close