Tenis, kriket, klikeri...

Pobjednica Roland Garrosa još prije tri godine igrala kriket!?

Barty se kriketom bavila još do prije tri godine, a ubrzo potom odlučila je da je tenis ipak njena najveća ljubav i vratila mu se. Sva sreća da jest, jer način na koji igra je osvježavajući, drukčiji...
Sport / Ostali sportovi | 09. 06. 2019. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Roland Garros / Ashleigh Barty, pobjednica French Opena 2019

Ashleigh Barty (23) iz Australije nova je pobjednica Roland Garrosa. Teško da bi netko na nju stavio novac prije početka turnira, iako je cijele ove sezone igrala izuzetno dobar tenis.

Tako je postala prva Australka koja je osvojila ovaj turnir nakon 46 godina, 1973. to je posljednja učinila Margaret Court, vlasnica još uvijek najvećeg broja GS titula u povijesti (24), jedne više od Serene Williams.

Osim toga, ona je tek druga igračica iz Down Under koja je osvojila Slam u 38 godina, Samantha Stosur je 2011. osvojila US Open. Također, Barty, koja će od sutra biti drugi reket svijeta, prva je iz te države koja je ušla u međuu dvije najbolje svjetske tenisačice još od daleke 1976. (Cawley).

Postoje, međutim, malo zanimljivije stvar. Malo je poznata činjenica da je Barty još kao tinedjžerka umorna od tenisa 2014. odlučila do daljnjega prestati baviti se njime na profesionalnoj razini. Štoviše u tom razdoblju postala je profesionalna - igračica kriketa!?

"Tada apsolutno nisam mislila da ću se ikada naći u ovoj situaciji. Mislila sam da više nikad neću igrati tenis. Bilo je to razdoblje života u kojem sam se morala pozabaviti nekim stvarima u privatnom životu", objasnila je nakon pobjede Barty.

Tim sportom bavila se još do prije tri godine, a ubrzo potom odlučila je da je tenis ipak njena najveća ljubav i vratila mu se. Sva sreća da jest, jer način na koji igra je osvježavajući, drukčiji, koristi za WTA tour jako puno slajsa i igra prilično nekonvencionalno za ženski tenis, piše SportKlub.

Njena tehnika na forhendu do ove godine bila je puno sličnija tehnici koju prakticiraju muškarci na Touru, što je prilično rijedak slučaj. Ne, ove sezone ipak je ponešto produljila zamah i neke druge komponente i eto je sada - pobjednica je Grand Slama!

Novinare je zanimalo koja je njena tajna u servisu, zašto ubacuje toliko asova, a nije visoka.

"Nisam niska - visoka sam čak 170 centimetara. Tajna je da sam radila na snazi - sve sam jača kao vrijeme prolazi, kad već ne mogu da biti viša", rekla je kroz smijeh simpatična Ashleigh.

Ashleigh Barty u Parizu po kratkom postupku

Ashleigh Barty osvojila je grand slam turnir Roland Garros pobijedivši u Parizu Čehinju Marketu Vonndroušovu s 6:1, 6:3.

Za osmu nositeljicu Barty to je prvi osvojeni grand-slam turnir u karijeri, te je postala prva Australka nakon 46 godina koja osvaja Garros. Ona se tako pridružila sunarodnjakinjama Margaret Court (1969., 1970., 1973.) i Evonne Goolagong-Cawley (1971.).

Vondroušova (19) je mogla postati prva tinejdžerica osvajačica Garrosa još od trijumfa Ive Majoli 1997. godine, no nije našla oružja uzvratiti na dominantnu igru Barty. Australka će zahvaljujući trijumfu u ponedjeljak biti druga tenisačica svijeta.

Obje tenisačice igrale su svoje prvo grand-slam finale.

Kopirati
Drag cursor here to close