Zbog korone

Ovogodišnji Terry Fox Run u virtualnom izdanju

Ove godine obilježava se 40. godišnjica Maratona nade, kojeg je 1980. godine zapčeo mladi kanađanin Terry Fox. Oboljevši od raka, izgubio je nogu te je krenuo u trku s umjetnom nogom po Kanadi.
Sport / Ostali sportovi | 08. 09. 2020. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Terry Fox Run / Terry Fox Run

Humanitarna trka Terry Fox Run ove se godine zbog pandemije koronavirusa neće održati, no organizatori su u utorak pozivali građane da se odazovu humanitarnoj akciji prodaje majica te da obilježe Maraton nade objavljujući fotografije i videozapise na društvenim mrežama.

Ove godine obilježava se 40. godišnjica Maratona nade, kojeg je 1980. godine zapčeo mladi kanađanin Terry Fox. Oboljevši od raka, izgubio je nogu te je krenuo u trku s umjetnom nogom po Kanadi.

"Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini", navode u priopćenju organizatori.

Dodaju da je u čast Terryju njegova obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka, Terry Fox Run, koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska. U posljednjih 39 godina prikupljeno je više od 800 milijuna dolara za istraživanje raka, javlja HINA.

"Zaklada Terry Fox, zajedno sa svim organizatorima, donijela je tešku odluku da se trke u 2020. godini neće održati, barem ne na način na koji je u posljednjih 39 godina obilježavan Terryjev Maraton nade. Iako se ne možemo okupiti zajedno, humanitarnu akciju možemo nastaviti uz moto Jedan dan. Na tvoj način – jer Terryjev san o svijetu bez raka živi u srcu svakog volontera, donatora i sudionik", izjavila je glasnogovornica akcije i članica Uprave tvrtke MPG Illeana Cesarec.

Ovogodišnja humanitarna akcija podrazumijeva mogućnost donacije kupnjom Terry Fox Run majice ili novčanom donacijom, a organizatori su pozvali građane da se fotografiraju ili snime kratki video kako su na svoj način, jedan dan od 12. do 30. rujna obilježili Maraton nade te isto objave uz #TFRCroatia #jedandannatvojnacin.

"Mi ćemo prikupiti sve objave na društvenim mrežama te napraviti kompilacijski video koji će obilježiti 21. Maraton nade u Hrvatskoj te pokazati plemenitost i snagu koju iako odvojeni, zajedno imamo", kaže Cesarec.

Humanitarna akcija započinje 12. rujna, prodajom majica s Terry Fox vizualom u Bogovićevoj ulici u Zagrebu od 10 do 14 sati, a majice će se moći kupovati do 30. rujna putem Facebook stranice www.facebook.com/TFRCroatia.

Također, donacije su moguće sve do 30. studenoga uplatom na račun ili putem KEKS pay aplikacije, navode organizatori i dodaju da su prikupljena sredstva namijenjena Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka.

Akcija se održava se u organizaciji agencije MPG i Veleposlanstva Kanade, u suorganizaciji s Hrvatskom ligom protiv raka.

Kopirati
Drag cursor here to close