Nema galame

Ovo mogu samo Japanci: Održana proba za OI, gledatelji prskani sredstvom za dezinfekciju

Gledatelji su u više navrata upozoravani da ne smiju vikati kako bi se ograničio mogući kapljični prijenos virusa.
Sport / Ostali sportovi | 08. 11. 2020. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gimnastičko natjecanje "Prijateljstvo i solidarnost" koje se održava u Tokiju, a okupilo je 32 reprezentativaca gimnastičkih velesila Japana, Kine, Rusije i SAD-a, pokazalo se uspješnom probom uoči odgođenih Olimpijskih igara koje su na rasporedu sljedeće ljeto.

Natjecanju u dvorani Yoyogi, koja ima kapacitet za 8700 gledatelja, pratilo je 2000 ljudi koji su bili raspoređeni na prikladan razmak, nosili zaštitne maske i prije ulaska u dvoranu su bili prskani sredstvom za dezinfekciju.

Svima je u više navrata mjerena tjelesna temperatura i morali su redovito dezinficirati ruke. Istim mjerama su bili podvrgnuti i svi ostali koji su se našli u dvorani, od natjecatelja i sudaca do predstavnika medija.

Gledatelji su u više navrata upozoravani da ne smiju vikati kako bi se ograničio mogući kapljični prijenos virusa, prenosi HINA.

Natjecanje su uživo pratili brojni predstavnici japanske vlade i tokijska gradonačelnica Yuriko Koike.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach izrazio je nadu da će ovo gimnastičko natjecanje dati smjernice organizatorima za održavanje sigurnih Igara za natjecatelje, prateće osoblje i gledatelje.

Gimnastičari su prije sudjelovanja na ovom natjecanju morali provesti najmanje dva tjedna u karanteni prije dolaska u Japan te proći više uzastopnih testiranja na novi koronavirus. Po dolasku u Tokio testiranja su bila svakodnevna, a obaveznu dvotjednu izolaciju pri dolasku u Japan izbjegli su podvrgavanjem strogom bio-protokolu.

Svi natjecatelji su bili smješteni u hotelu u kojem je svaka od delegacija imala jedan kat za sebe, a njihovo kretanje u hotelu i po dvoranama za treninge bilo je strogo ograničeno. Svatko je morao imati svoju posudu s magnezijem koji se koristi protiv znojenja dlanova kako bi vježbač mogao imati čvrst kontakt sa spravom.

Unatoč svim mjerama nastup Japanca Koeija Uchimure došao je pod znak pitanja nakon pozitivnog testa. No, pokazalo se da trostruki olimpijski pobjednik bio lažno pozitivan.

Svjetski prvak, Rus Nikita Nagornij je rekao kako će sljedeće olimpijske igre biti najvažnije natjecanje u životu za sve sportaše.

''Danas želim da svijetu pokažemo kako se olimpijske igre mogu organizirati i u vrijeme pandemije'', poručio je Nagornij.

Kopirati
Drag cursor here to close