Britanka u društvu odabranih

Osmijeh vrijedan tri milijuna funti

''Ona je takva osoba, može napraviti što želi. Sjećam se kako je znala trenirati satima, ostati do kasno na večer u kampu, čak udarati lopticu i po mraku, jednostavno je ništa nije moglo zaustaviti''
Sport / Ostali sportovi | 09. 09. 2021. u 08:33 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igra fenomenalno u New Yorku. Iz kvalifikacija je stigla do polufinala. Na svom tek drugom velikom turniru. I to sa samo 18 godina. Za razliku od organizatora Wimbledona, Amerikanci joj nisu dali pozivnicu, pa je morala proći kvalifikacije. Tri meča, pa još pet u glavnom ždrijebu. Još nije izgubila niti seta. Do četvrtfinala glavnog turnira izgubila je samo 15 gemova, najmanje od bilo koje igračice u prva četiri kola od Serene Williams 2013. godine. Njena staloženost, sjajna igra i osmjeh koji jednostavno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U posebnom društvu

U četvrtfinalu je sredila osvajačicu zlata s posljednje Olimpijade, Belindu Benčić u dva seta 6:3, 6:4. Trebalo je samo malo vremena da uhvati pravi ritam, a onda je krenula. Emma Raducanu se našla u društvu odabranih. Emma je postala tek treća tenisačica rangirana van Top 100 koja je stigla do polufinala US Opena. Prva je bila Billie Jean King 1979. druga trideset godina kasnije Kim Clijsters.

- Na početku sam se mučila da se naviknem na brzinu njenih loptica, ali sam uspjela prilagoditi. Bilo je veoma teško. Svi ovdje pričaju kako sam do polufinala došla iz kvalifikacija, ali ja sam na ovom turniru jednostavno išla iz meča u meč. Baš kao što razmišljam sada od poena do poena. Svakako da mi je nastup na Wimbledonu itekako pomogao, kao i neki turniri koje sam igrala na tvrdoj podlozi prije New Yorka. Jedino mi je žao što moji roditelji nisu ovdje, jednostavno nisu mogli biti, ali vjerujem da su me gledali kući. Zato su tu moji treneri koji me još uvijek nekako drže u komadu, kroz neizostavni osmjeh je pričala mlada Britanka nakon ulaska u polufinale.

Video: Emma Raducanu vs Belinda Bencic | 2021 US Open Quarterfinal

Rođena u Torontu, od majke Kineskinje i oca Rumunja, imala je dvije godine kada se njena obitelj doselila u Veliku Britaniju. Prvo se okušala u baletu, pa se onda okušala u konjičkom sportu, bilo je i plivanja, kartinga, motokrosa, plesa. Na tenis se polako navukla kada je otišla sa svojim roditeljima na rekreaciju. 

Do Wimbledona nepoznata

Do Wimbledona je malo tko znao za nju realno. A onda je došao kako je tada rekla najbolji tjedan u njenoj karijeri. Ništa ga nije moglo pokvariti, niti način na koji je odustala, točnije predala meč četvrtog kola. Nije izdržala, imala je mučninu, vrtoglavicu. Ali je ostala najbolja Britanka koja je u svom debi nastupu došla tako daleko.

Video: Emma Raducanu vs Sorana Cirstea |Wimbledon 2021

Preko društvenih mreža, vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea izrazili su svoju podršku Emmi, a isto su učinili i Gary Lineker i Liam Gallagher, kao i veliki brendovi poput McLarena. Marcus Rashford, kao i Sir Andy Murray i Judy Murray jednako su dali svoju podršku Emmi nakon što su neki komentatori sugerirali da joj nedostaje mentalna snaga.

- Jednostavno mislim da se puno toga dogodilo i nakupilo u kratkom periodu, u nekih tjedan dana.Na kraju prvog seta, nakon nekoliko super intenzivnih izmjena, počela sam teško disati i vrtjelo mi se. Liječnički tim savjetovao mi je da ne nastavljam
meč, što je za mene bila najgora moguća odluka u tom trenutku. Što ne mogu na terenu zaključiti svoj prvi nastup na Wimbledonu, nakon što se pojavila u dresu Engleske na BBC-iju.

Video: Emma Raducanu Post-Championships Interview | Wimbledon 2021

Naravno da su brojke nakon Wimbledona bile zapanjujuće. S 338. mjesta na svijetu se spustila među 150 najboljih igračica, o zaradi ne treba niti pričati, samo je važno reći kako je do Wimbledona uspjela zaraditi 28.762 funte.

Svi očekuju puno

Harry Bushnell, koji je vodio Emmu u klubu Parklangley u londonskom Beckenhamu, od njene šeste do jedanaeste godine kaže:

- Emmu znam od šeste godine, vrlo rano se počela isticati, bila je spremna raditi, učiti. Njeni roditelji su također odigrali i još uvijek igraju važnu ulogu, mama Renee, koja je iz Kine, i tata Iana iz Rumunjske. Tata je pokretačka snaga u tenisu, na treninzima, mama koja još uvijek školu i školovanje stavlja na prvo mjesto. Sjajno funkcioniraju, kaže Harry.
Na sličnom tragu je i njen prijatelj Luke Ralph s kojim je jedno vrijeme trenirala.

- Ona je takva osoba, može napraviti što želi. Sjećam se kako je znala trenirati satima, ostati do kasno na večer u kampu, čak udarati lopticu i po mraku, jednostavno je ništa nije moglo zaustaviti, reći će Luke.

Video: Emma Raducanu

Roditelji nisu vršili pritisak do Wimbledona, škola je nekako pratila ritam, međutim, sada se stvari polako mijenjaju. Emma sve više provodi vremena na turnirima. Nakon Wimbledona je s novim trenerom Andrewom Richardsonom otputovala u SAD. Nastojala je što više igrati turnira. Ukupno je odradila tri, na posljednjem je stigla do finala Chicaga, turnira iz serije 125.

- Znam da roditelji nisu forsirali, prednost je bila na školi, studijama, međutim sada se stvari mijenjaju. Sada je profesionalac, stvari će se morati promijeniti, ali ne sumnjam u odluke njenih roditelja. Ona je znatiželjna, vrlo ambiciozna, osnovana, vrlo inteligentna, rođena da igra tenis, naglašava Nigel Sears, cijenjeni teniski trener.

Foto: Internet / Britanka u društvu odabranih

Emma također nije zaboravila svoje prijatelje iz škole.

- Dobila sam mnoge poruke drugova iz škole. Lijepo je što smo i dalje u kontaktu. Moji roditelji su me zapravo iskulirali – pisala sam im, a oni mi nisu odgovorili iako su bili on line, ha-ha-ha. Imam stvarno veliku podršku i na ovom turniru. Kada sam vidjela svoje lice na velikom ekranu ostala sam zatečena. Pobijedila sam domaću igračicu, a tribine skandiraju moje ime. Definitivno se osjećam nadrealno. Nisam uopće očekivala da ću biti ovdje. Osjećam se vrlo samopouzdano kada je u pitanju moja igra i sa svakim novim izlaskom na teren rastem i učim nove stvari, vratila se mlada Britanka kratko na meč protiv Shelby Rogers u osmini finala.

Video: Emma Raducanu training

Emma Raducanu po onome što smo vidjeli, sjajno kombinira jake, snažne udarce i taktiku. Lagana pred kamerama, ali itekako odlučna na terenu. I nju je, što je najvažnije, zabavno gledati. Nakon Wimbledona su krenuli prvi sponzori.

Osmjeh kao mamac za sponzore

Marcel Knobil, osnivač konzultantske kuće Brand Council tvrdi kako je već dobila nove sponzore u kompanijama kao što su Nike i Wilson. Sada će se o njoj brinuti Max Eisenbud, opisan kao "jedan od najmoćnijih sportskih agenata u sportu" koji je najpoznatiji po tome što je pomogao Mariji Sharapovoj da zaradi do 20 milijuna funti godišnje preko sponzora. Emmin adut će osim sjajnog tenisa biti i osmjeh. Osmjeh koji nije imao Andy Murray, osmjeh kojeg traže veliki brendovi. Osmjeh koji su već danas neki procijenili na tri milijuna funti.

Kopirati
Drag cursor here to close