Najveća priča

Ona je promijenila povijest pikada

A što je pikado i koliko znači ljudima koji prate ovaj sport dovoljno je bilo pogledati putem malih ekrana na nekih 10-tak minuta što se to događalo u londonskoj AlexandraPalace areni...
Sport / Ostali sportovi | 04. 02. 2020. u 14:42 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nas i naše podneblje teško da će pikado ikada biti sport. Jednostavno je to tako, bez obzira koliko će se popularizirati u godinama koje su pred nama ili koliko se uopće podigao da bi bio to što je danas. A što je pikado i koliko znači ljudima koji prate ovaj sport dovoljno je bilo pogledati putem malih ekrana na nekih 10-tak minuta što se to događalo u londonskoj AlexandraPalace areni koja je svakog dana bila ispunjena do posljednjeg mjesta tijekom svjetskog prvenstva na prelazu sa stare na novu godinu. Riječ je naravno o Svjetskom prvenstvu u organizaciji Professional Darts Corporationa. I uvijek se po tradiciji igra krajem jedne i početkom nove godine i mjesto radnje je naravno uvijek isto. Atmosfera koja skoro da je identična onoj na stadionima. Gomila navijača, pjesma, pivo u neograničenim količinama.

Na posljednjem prvenstvu senzaciju je napravio Englez Rob Cross (27), debitant koji je u finalu SP-a u Londonu sa 7:2 u setovima sredio živuću legendu ovog sporta sunarodnjaka Phila Taylora (57) i poslao ga u zasluženu mirovinu.

Međutim, jedna djevojka, se ovaj put pobrinula da bude najveća priča turnira bez obzira na to što je svoj nastup završila prije finala. Fallon Sherrock koja je postala tek peta žena koja je izborila nastup na završnom turniru, odnosno četvrta od kako su žene dobile pravo igranja u kvalifikacijama 2019. godine. Do ove godine, Fallon je nastupala na svjetskim prvenstvima koje je organizirala federacija "British DartsOrganisation" i četiri puta je zaustavljana u četvrtfinalu. Za one koji su slabije upoznati s "profesionalnim" pikadom, treba pojasniti kako u ovom trenutku imamo nešto kao u košarci, FIBA- u i Euroligu.

U slučaju pikada jedna je ona nešto starija British DartsOrganisation koju je osnovao OllyCroft, druga koju su 1992 pokrenuli ponajbolji igrači ovog sporta poput EricaBristowa, Phila Taylora, Johna Lowea, DennisaPriestleyja, još tamo 1992. godine, a koji su posložili World DartsCouncil (WDC). Ovaj posljednji navedeni "okreće" više novca jer ima bolje sponzore.

Video: SHERROCK MAKES HISTORY!! Sherrock 3-2 Evetts | 2019/20 World Darts Championship

Svoju priliku u ovoj drugoj federaciji dobila je i FallonSherrock koja je prvo pobjedila Teda Evettsa, pa nakon njega i osvajača Lige prvaka, Mensura Suljovića. Roditelji, otac, majka, sestra blizanka Felcia, svi su manje ili više bavili pikadom. Fellon je počela uz sestru koju je pratila na turnirima. Sa 17 godina je već bila u reprezentaciji, uslijedili su turniri, prvi naslovi.

- Mi žene možemo pobijediti muškarce, samo nam morate dati priliku, rekla je nakon prve pobjede Fallon koja je zaustavljena od ChrisaDobeya u trećem kolu.

- Ovo je za mene nevjerojatno iskustvo, nastup na ovom svjetskom prvenstvu će promijeniti moj život, a moj san je da se ponovo naredne godine vratim ovdje, pričala je nakon poraza Fallon.

Video: FALLON SHERROCK DEFEATS SULJOVIC | 2019/20 World Championship

Prethodno je bila frizerka, a njen život je bio sve samo ne idealan. Tijekom trudnoće i poroda imala je velikih zdravstvenih problema s bubrezima. Kasnije je zbog uzimanja velikog broja različitih lijekova plaćala ceh nuspojava, pa joj je lice, tijelo znalo nateći.

- Sjećam se komentara, ali ih ne želim ponavljati, bili su ružni, oštri. Zvali su me ženom debelog lica, ali to je mi je nekako davalo snagu da budem bolja, da pokažem što mogu uraditi i sada sam napokon uspjela, kaže Fallon koja su nakon trudnoće suočila s još jednom činjenicom. Njen petogodišnji Rory je autistično dijete, koje Fallon odgaja sama.

- O Roryju se brinem većim dijelom dana, tek kada on zaspe, tamo negdje iza 19 sati okrenem se pikadu. On voli pikadu i sigurno je ponosan na svoju mamu. Gledao je mečeve na prvenstvenu, sigurno je sretan, dodaje Fallon koja je zaradila naravno dosta novca na ovom turniru, samo od jedne pobjede u prvom kolu 15.000 funti, naravno, nakon pobjede su se počeli javljati sponzori. Fallon će svoj novac donirati jednoj od fondacija koje se brinu o autističnoj djeci.

- Napravila sam jako puno, kreirala sam povijest, žene su pronašle svoje mjesto na pikado karti svijeta. Vjerujem da sam mnoge žene natjerala da se nakon ovog mog rezultata još više bave sportom.

Na ovom svjetskom prvenstvu pravo su nastupa su imale dvije igračice (druga je bila Japanka Mikuru Suzuki), možda bi se brojka mogla povećati na četiri na narednom.

- Barem sam jednu barijera srušila, sada nam ne mogu ništa reći jer smo na svjetskim prvenstvima pobijedili muškarce, dodala je Fellon.

Video: Top 5 Matches | 2019/20 World Darts Championship
Kopirati
Drag cursor here to close