Andrzej Bargiel

Pogledajte video do sada neviđene vratolomije s kojom je i službeno postao pustolov godine

Bargiel je u srpnju prošle godine postao prvi čovjek na svijetu kojem je pošlo za rukom da se spusti skijama sa ovog vrha visokog 8611 metara.
Sport / Ostali sportovi | 07. 03. 2019. u 13:04 Amir Purić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video: First Descent of K2 on Skis

Spust skijama niz K2, drugi najviši planinski vrh na svijetu, donio je Poljaku Andrzeju Bargielu titulu ''pustolov godine'' za 2019. u tradicionalnom izboru magazina National Geographic.

Bargiel je u srpnju prošle godine postao prvi čovjek na svijetu kojem je pošlo za rukom da se spusti skijama sa ovog vrha visokog 8611 metara.

Tridesetogodišnji poljski ski-planinar je pokušao ostvariti ovaj podvig i godinu ranije, no tada je bio primoran da odustane. Ipak, u srpnju 2018. godine iskoristio je povoljne vremenske uvjete za četverodnevni uspon na K2 i spust skijama koji je uslijedio odmah potom. Za ekstremne uvjete, koji podrazumijevaju temperaturu od minus 30 stupnjeva Celzija na vrhu planine i 30 stupnjeva iznad nule u podnožju, Bargiel se pripremao na Alpama i Tatri, planini na kojoj i živi.

Foto: PR / Prvi čovjek na svijetu kojem je pošlo za rukom da se spusti skijama sa ovog vrha

Samo je Mont Everest, sa visinom od 8848 metara, viša od često zlokobnog K2. Međutim, dok se na Everest popelo više od 4000 planinara, vrh K2 osvojilo ih je deset puta manje. Koliko je K2 opasan govori i podatak da svaki četvrti planinar pogine u pokušaju da dođe do vrha ovog planinskog masiva.

''Postoji razlog zašto ovo nitko ranije nije uradio, neki od najboljih svjetskih planinara su poginuli penjući se na K2'', rekao je Chris Devenport, dvostruki svjetski prvak u ekstremnom skijanju i raniji dobitnik priznanja ''pustolov godine'', komentirajući Bargielov podvig.

Bargiel je inzistirao da se spusti niz K2 u 2018. godini, jer se plašio da će se jedan od glečera otopiti prebrzo uslijed klimatskih promjena, te da se zbog toga neće moći popeti i spustiti rutom koju je ranije isplanirao.

Poljski ski-planinar drži i rekord kao osoba kojoj je u najkraćem vremenskom razdoblju uspjelo da osvoji titulu Snježni leopard. Ova nagrada se dodjeljuje planinarima koji osvoje svih pet planinskih vrhova viših od sedam tisuća metara na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza.

Ipak, tek je spust skijama niz K2, planinu koja je strmija i hladnija od Mount Everesta, donio Andrzeju Bargielu titulu ''pustolova godine'' u izboru magazina National Geographic.

Kopirati
Drag cursor here to close