Sarajevo domaćin EYOF 2019

Olimpijski plamen na Koševu će upaliti judašica Larisa Cerić

Na Europskom omladinskom olimpijskom festivalu EYOF 2019, koji će se održati od 10. do 16. veljače u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladih sportaša u pet sportova
Sport / Ostali sportovi | 06. 02. 2019. u 14:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''EYOF je izvanredan alat da živimo drugačiju BiH, da živimo u BiH u kojoj će prevladavati vrijednosti koje sa sobom nosi EYOF, to su izvrsnost, respekt, prijateljstvo, povjerenje, poštovanje i fair play'', kazao je Izet Rađo, član Predsjedništva Olimpijskog odbora BiH te naglasio važnost Sarajeva kao domaćina skorašnjeg Europskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019.

''Sarajevo je 1984. imalo je privilegiju da upali olimpijski plamen, a imat će je ponovo u nedjelju na stadionu Koševo zajedno s Istočnim Sarajevom. To je ono što treba ostati kao nasljeđe kada odu mladi ljudi iz 46 europskih zemalja. BiH je ponosna na ovaj projekt, koji će probuditi emocije i dizajnirati mladim ljudima budućnost. Ovaj put nam dolazi mladost Europe, dočekuje je naša mladost, učinimo sve u budućnosti da naša mladost ostane u BiH i dobije najbolju šansu'', kazao je Rađo. 

Na Europskom omladinskom olimpijskom festivalu EYOF 2019, koji će se održati od 10. do 16. veljače u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladih sportaša u pet sportova - alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju. 

U Olimpijskom odboru Bosne i Hercegovine danas je službeno predstavljen bh. olimpijski tim.

Najbrojniji tim BiH će imati u skijaškom trčanju i biatlonu, u kojim će nastupiti 10 natjecateljica i natjecatelja - Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović. 

U alpskom skijanju bit će osam predstavnika - Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut.

U snowboardu će nastupiti Asja Klačar i Selina Memić, a jedina bh. predstavnica u brzom klizanju (shot track) je Sumeja Zaimović.

U bh. olimpijskom timu još će biti osam trenera - Mirza Nezirović i Almir Bužo (alpsko skijanje), Goran Santrač i Dragan Jeftović (ski trčanje), Goran Mumović i Bojan Minić (biatlon), Haris Burić (snowboard) i Nihad Bašić (brzo klizanje), te šef misije Said Fazlagić i zamjenik Samra Jurišić.   

Na ceremoniji svečanog otvaranja EYOF-a, koja je programu u nedjelju 10. veljače na stadionu "Asim Ferhatović Hase" odlukom Izvršnog odbora OKBiH olimpijski plamen će upaliti najbolja sportašica BiH judašica Larisa Cerić. Zastavu BiH na svečanom defileu sudionika će nositi alpska skijašica Esma Alić, u me svih sportista sudionika  EYOF-a zakletvu će položiti Asja Klačar, u ime trenera Nihad Bašić, a u ime sudac Slaviša Lučić. 

Na EYOF-u će sudjelovati 911 mladih sportaša u dobi od 14 do 18 godina iz 46 zemalja. U pratnji sportaša još će biti 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija.

Kopirati
Drag cursor here to close