Općina Trnovo

Olimpijska planina Bjelašnica kandidat za Europa Kup u alpskim disciplinama

Općina Trnovo pozdravlja kandidaturu Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine za organizaciju Europa Kup natjecanja u alpskim disciplinama za sezonu 2020/21.
Sport / Ostali sportovi | 05. 10. 2019. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Trnovo pozdravlja kandidaturu Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine za organizaciju Europa Kup natjecanja u alpskim disciplinama za sezonu 2020/21.

Centar za promociju omlimpijskih planina prenosi izjavu koju smo dobili u Općini Trnovo:

"S radošću smo primili vijest da se olimpijska planina Bjelašnica, u općini Trnovo, nalazi među tri skijališta u Bosni i Hercegovini koja zadovoljavaju tehničke uvjete za održavanje velikih natjecanja, zajedno sa Jahorinom i Ravnom Planinom. 

Općina Trnovo u kontinuitetu radi na razvoju infrastrukture, smještajnih i sportskih sadržaja kako bi Bjelašnica dostigla visoke međunarodne standarde za organizaciju sličnih natjecanja po kojima je naša zemlja bila prepoznatljiva još od vremena 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Smatramo da će Bjelašnica u perspektivi morati imati prepoznatljivo mjesto među poznatim skijalištima širom Europe, kao što su švicarski Wengen, austrijski Kitzbuehel, francuski Chamonix, te Krvavac (Slovenija), Sella Nevea (Italija), St. Moritz (Švicarska), Saalbach (Austrija).

Ukoliko Međunarodna skijaška federacija (FIS) donese pozitivnu odluku o kandidaturi Skijaškog saveza BiH za organizaciju Europa Kup natjecanja u Bosni i Hercegovini, Općina Trnovo izražava spremnost da se u punom kapacitetu stavi na raspolaganje nacionalnom savezu i tehničkim organizatorima radi što uspješnije realizacije ovog takmičenja, prvog poslije daleke 1991. godine kada je, također, na Bjelašnici održano natjecanje u disciplini Super G.

Aktivnosti koje Skijaški savez Bosne i Hercegovine provodi su značajne ne samo na promociji skijaškog sporta u Bosni i Hercegovini, već i prirodnih ljepota naše zemlje, među kojima značajno mjesto zauzimaju i olimpijske planine".

Kopirati
Drag cursor here to close