Djelitelji pravde

Odbojkaški suci iz BiH uživaju veliko povjerenje na međunarodnoj sceni

Ove godine arbitri iz BiH debitirali su na MEVZA ligi – regionalnoj odbojkaškoj ligi srednjoeuropskih zemalja, gdje su dijelili pravdu većinom u Hrvatskoj, točnije u Kaštelima i Zagrebu.
Sport / Ostali sportovi | 10. 02. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbojkaški suci iz Bosne i Hercegovine nastavljaju i u 2020. godini uživati veliko povjerenje u dijeljenju pravde na međunarodnoj sceni.

Ove godine arbitri iz BiH debitirali su na MEVZA ligi – regionalnoj odbojkaškoj ligi srednjoeuropskih zemalja, gdje su dijelili pravdu većinom u Hrvatskoj, točnije u Kaštelima i Zagrebu.

Priznanje za njihov doprinos u MEVZA ligi stiglo je na adresu Odbojkaškog saveza BiH već početkom godine u vidu nominacije za suđenje Final Four turnira, koji su sudili međunarodni suci Siniša Ovuka i Slaviša Kuzmanović iz Banja Luke.

Inače, turnir za prvaka MEVZA lige za sezonu 2019./2020. odigran je u Novoj Gorici (Slovenija), na kojem su nastupili ŽOK ”Bimal – Jedinstvo” iz Brčkog, OK ”Kalcit” iz Kamnika, OK ”Nova KBM Branik” iz Maribora i OK ”Gen – I Volej” iz Nove Gorice.

Kada je u pitanju MEVZA liga dvojica sudaca iz BiH, Zdravko Jakiša i Milan Nikolić, sudili su i prvi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo za mlađe kategorije. Oni su pravdu dijelili na turnirima u Hrvatskoj i Sloveniji, a upravo s tih turnira po jedna reprezentacija plasirala se izravno na Europsko prvenstvo.

I u sklopu CEV natjecanja suci iz BiH su jako cijenjeni, pa će dvojica sudaca suditi i četvrtfinale CEV i Challenge kupa. Na odbojkaški parket će tako početkom ožujka izaći Adnan Kološ iz Sarajeva i Zdravko Jakiša iz Čapljine. Kološ će biti prvi sudac na utakmici četvrtfinala CEV kupa za žene između ''SSC Palmberg Schwerin'' i ''Asterix Avo Beveren'', dok će Jakiša dijeliti pravdu na četvrtfinala Challenge kupa za muškarce u kojem će se sastati pobjednik utakmice ''Samen Lycurgus Groningen'' - Montpellier Castelnau UC i pobjednik utakmice ''VKP SPU Nitra'' - ''Rennes Volley 35''.

Foto: Leo Hagen / Zdravko Jakiša

Nove nominacije stigle su na adrese Nikole Kozića iz Ljubinja i Mirze Bašića iz Lukavca. Kozić će suditi drugi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo za mlađe kategorije u ženskoj konkurenciji koje se igra u Hrvatskoj, dok će Bašić dijeliti pravdu na istom turniru samo za drugi uzrast u Rumunjskoj.

Veliki uspjeh odbojkaški suci iz BiH zabilježili su i kroz 2019. godinu u kojoj su bili jako aktivni na odbojkaškim terenima.

Posebno se to odnosi na Sinišu Ovuku iz Banja Luke koji je sudio kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, potom Europsko prvenstvo za seniore, kao i Svjetsko prvenstvo u mlađim dobnim skupinama. Vrijedi spomenuti kako je Ovuka i jedini sudac iz BiH koji dijeli pravdu na Ligi prvaka u kojoj je prošle godine sudio i polufinale!

Foto: CEV / Siniša Ovuka (lijevo)

Uz Ovuku u 2019. godini vrijedi  spomenuti i nastup sudaca Zdravka Jakiše iz Čapljine i Mirjane Galić iz Zvornika na Europskom prvenstvu u U-16 i U-17 mlađim kategoriji. Jakiša je turnir sudio u Sofiji (Bugarska) gdje je ostao do završnice i sudio polufinale i susret za peto mjesto, dok je Galić sudila turnir koji je održan u Zagrebu (Hrvatska).

Adnan Kološ, Darko Savić, Jasmin Husejnović, Nikola Kozić i Slaviša Kuzmanović sudili su u 2019. godini utakmice Zlatne i Srebrne Europske lige.

Vrijedi spomenuti kako je u 2019. godini na seminar za mlade i talentirane suce iz Europe bio pozvan Nikola Kozić iz Ljubinja, što je također veliko priznanje za sudačku organizaciju iz BiH.

Kada je u pitanju odbojka na pijesku, BiH i tu ima predstavnika u sudačkom poslu. Međunarodna sutkinja Kristina Pantelić-Babić iz Banja Luke također iza sebe ima uspješnu sezonu te svakako treba istaknuti kako je Kristina sudila finale Europskog prvenstva koje je održano u Moskvi.

Kopirati
Drag cursor here to close