Daniele Santarelli

Odbojkaški Jose Mourinho za Bljesak: Hercegovina je puna igračica svjetkog kalibra

Santarelli je za Bljesak otkrio odakle ga u Hercegovini, kao i razloge dolaska, ali i kakav je osjećaj osvojiti Ligu prvaka.
Sport / Ostali sportovi | 08. 07. 2021. u 07:30 Z.D. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazak Danielea Santarellija u Čapljinu mogao bi se u najmanju ruku usporediti s dolaskom legendarnog Jose Mourinha na jug Hercegovine.

Naime, ovaj mladi stručnjak iz Italije ostvario je uspjeh kakav će bilo tko ikada teško ponoviti.

U sezoni iza nas, sa ekipom Conegliana, pokorio je taljansku Serie A ligu, inače najjaču ligu svijeta, gdje je uzeo Kup, Superkup i Prvenstvo, da bi kao krunu svega protekle sezone sa klubom osvojio i Ligu prvaka te tako zasjeo na tron talijanske, ali i europske odbojke.

Uz to, on je i izbornih hrvatske odbojkaške reprezentacije, koju je u protekloj sezoni odveo na finale Europskog prvenstva, ali i osvojio srebro u Zlanoj ligi.

Najuspješniji trener današnjice

Jedna takva sportska veličina boravila je u Čapljini, gdje je radio sa odbojkašicama koje su se okupile na tradicionalnom ljetnom odbojkaškom kampu koji organizira HOK ''Čapljina''. Upravo njegov dolazak na ovaj kamp pokazao je samu snagu i važnost kampa u razvoju odbojke u BiH i regiji, kao i činjenicu da su organizatori, odnosno HOK ''Čapljina'', razvili tolike prijateljske veze da na jednom mjestu mogu okupiti ''trenersku kremu'' iz svijeta odbojke.

Veoma rado je pristao na razgovor za Bljesak te nam otkrio odakle ga u Hercegovini, kao i razloge dolaska, ali i kakav je osjećaj osvojiti Ligu prvaka.

Foto: Bljesak.info / Daniele Santarelli

''Ova sezona je bila veoma dobra za nas u klubu i uzeli smo četiri trofeja, unatoč teškoj sezoni zbog covida i bez navijača. Bilo je jako teško održati motivaciju i tempo u takvim uvjetima, ali na kraju smo po prvi put u klupskoj povijesti osvojili Ligu prvaka, a uz to smo osvojili i tri titule u Italji i pokazali da smo najbolji'', rekao je Santarelli za Bljesak.

Dodao je kako će sljedeća sezona za njih biti teška, ali puna dobre odbojke.

''Neki klubovi su se pojačali, liga će biti teža i jača, nivo odbojke je viši, ali sretan sam sa onim što je moj klub stavio pred nas kao imperativ za sljedeću sezonu'', kaže nam ovaj mladi talijanski stručnjak.

On trenutno boravi u Zadru na pripremama sa hrvatskom odbojkaškom reprezentacijom.

''Sada nam slijedi Europsko prvenstvo, igramo u grupi u Zadru gdje se i spremamo'', dodao je.

Oduševljen visinom djevojaka i talentom

Otkrio nam je kako je na kamp u Čapljinu došao na poziv prijatelja Miloša Jelčića, inače predsjednika Odbojkaškog saveza Federacije BiH i HOK ''Čapljina'' te da je oduševljen onime što vidi u Čapljini.

''Jedan slobodan dan od reprezentativnih obaveza u Zadru iskoristio sam da posjetim ovaj kamp i prijatelje ovdje u Čapljini i Hercegovini. Ovdje sam po prvi put i zaista sam oduševljen onime što vidim. Iako ja radim sa profesionalnim igračima, uvijek mi je drago vidjeti mlade igrače kako rade, jer žele naučiti i čuti nove stvari'', rekao je.

Foto: Bljesak.info / Miloš Jelčić, Frane Žanić i Daniele Santarelli

''Vidim da je ovdje energija na visokoj razini što je poseban osjećaj, čim uđete u dvoranu to se vidi. Djevojke imaju visinu, veliki broj njih već ima izražen talent, s njima rade stručne osobe i raduje me da vidim sve ovo na jednom mjestu - i veliki broj djece koja obožavaju odbojku, ali i veliki broj kvalitetnih trenera koji se trude maksimalno da im sve pokažu'', rekao je.

Otkrili smo još jednu zanimljivost – Santarelli je trener igračici Božani Butigan, koja je prve odbojkaške korake napravila upravo u Čapljini. I ne samo da joj je trener u talijanskom klubu, nego joj je trener i u reprezentaciji.

Božana iz Čapljine stigla do Conegliana

''Božana je jedna divna osoba, imamo odličan odnos i drago mi je što sam njen trener. Radili smo zajedno jednu cijelu sezonu i znam da je odavde i da voli ovo mjesto i ovaj klub. Bit ću presretan ako neka od djevojaka s ovog kampa dosegne njenu razinu, a po onome što vidim ovdje, to je moguće'', kaže za Bljesak.info Santarelli.

Foto: Bljesak.info / Daniele Santarelli

''Nije lako doći do najviše razine. Ni za Božanu nije bilo lako, nivo igre je bio visok, tempo je jak, poslije par tjedana ona se prilagodila. Naravno, još nije u potpunosti formirana igračica, ali ide u tom smjeru da se u potpunosti prilagodi i da bude top igračica'', govori nam Santareli.

Poruka mladim igračima i trenerima

Ključnu ulogu u pronalasku ovakvih igrača, ali i radu s njima, imaju treneri, posebice mladi treneri, a za njih ima posebnu poruku.

''Treneri su jako važan kotačić u cijeloj priči. Oni moraju raditi na sebi, učiti i pripremati se. Jedan od načina je da gledaju druge trenere širom svijeta i da nikad ne pretanu s učenjem. Ja sam primjerice sad trener Conegliana i Hrvatske, ali mi je jako važno vidjeti kako drugi treneri rade i pratiti literaturu. Ovo je specifičan posao, nikad ne prestajete sa usavršavanjem'', kazao je na kraju Santarelli.

Za kraj nam kaže da se nada kako će situacija sa covidom uskoro proći te da će se sport vratiti na stare staze.

Foto: Bljesak.info / Frane Žanić i Daniele Santarelli

Mladim igračima poručio je da slijede svoje snove i svoje uzore, ali da su radi i trud najvažnije stvari u sportu.

''Ovaj kamp je jedan od načina kako doći do najviše razine u karijeri, kako postoći npr. ono što je Božana postigla. Ovdje vidim jednu veliku strast, iako je jako vruće u dvorani njih više od 200 trenira i to pokazuje koliko žele napredovati i raditi'', rekao je za kraj ovaj talijanski stručnjak, trenutno jedan od najvećih trenera u svijetu odbojke.

Kopirati
Drag cursor here to close