Škola skokova

Ne možemo voditi djecu na Neretvu dok se ne riješi Uborak, mulj i zagađenje

''Moraš biti zdrav kao pilot da bi skakao. Ko slabo vidi, taj slabo i skače. Moram da kažem i da je žalosno da na ovakav način pravimo školu, daleko od Neretve''
Sport / Ostali sportovi | 17. 01. 2020. u 20:47 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod palicom Lorensa Liste, dugogodišnjeg prvaka i rekordera po broju osvojenih titula u Skokovima sa Starog mosta, danas je sa radom započela Škola skokova u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Za početak je okupila nekoliko mladih skakača od kojih legende mostarskih skokova žele napraviti uspješne skakače i dobre ljude. Listo je pokretanje škole najavio još ljetos po okončanju skakačke karijere, a jedina vodilja bila je želja da Mostar u dogledno vrijeme dobije prvaka poput njega, te da se lasta kao brend i stil koji simbolizira grad i most, na zadovoljstvo svih sačuva. Listo školu vidi kao zalog za budućnost. Kaže i kako je očekivao lakši početak, odnosno da će institucije i pojedinci shvatiti značaj škole, što se prema njegovim riječima, ipak nije dogodilo

''Tek je Ministarstvo obrazovanja HNK dalo nešto sredstava, uz pomoć Sportskog saveza koju imamo godinama. Oni su nam omogućili termine i bazen za treniranje. Dosad smo okupili oko 30 djece, a imamo i juniore koji će za godinu, dvije, tri izaći na Stari most. Možemo praviti nove prvake i u skokovima na glavu, i u skokovima na noge'', izjavio je Listo.

Foto: Anadolija / Lorens Listo

Polaznici će biti podijeljeni prema starosnoj dobi. Treninzi će se odvijati srijedom i petkom u Gradskoj banji sa početkom od 19 sati. U rad Škole uključen je kompletan Klub skakača.

''Tu je predsjednik Semir Drljević, šampion Emir Balić, Arman Puzić, Saša Lukić, braća Zukanović… Sa njima mi je lakše raditi. Iskreno, iznenađen sam kako djeca skaču. Posebno najmlađi. Oni koji su uzrasta četiri ili pet godina bez straha skaču sa najviših skakaonica. To je Mostarcima, čini se, u genima. A za nas je najvažnije da smiju, jer kada je situacija takva onda ih možemo isklesati i od njih praviti dobre skakače. Cilj nam je i da juniori koji skaču na noge ohrabrimo kako bi počeli skakati i na glavu'', dodaje Listo.

Podsjetio na i problem i propagandu o zagađenju rijeke Neretve, što je objektivan problem za Klub i Školu.

''Znamo da kolektori ne rade, ali druge stvari ne znamo. Misterija je ta priča o zagađenju. Ne znam odakle ide ta kampanja. Mi se smijemo kada početkom lipnja počnu priče u medijima o zagađenosti Neretve i to baš ispod Starog mosta. Nadam se da ćemo konačno dobiti pravu istinu o kolektorima, mulju, Uborku i zagađenju. Ne smijemo dok to ne riješimo djecu voditi u Neretvu. Dotad ćemo uzimati uzorke i istraživati. To je jedino što možemo'', kazao je Listo.

Foto: Anadolija / Škola skokova u Mostaru

Sretan zbog početka rada škole je i legendarni skakač Emir Balić. On tvrdi da je ono što je započelo večeras, moralo krenuti još prije šest desetljeća..

''Kad je bila Olimpijada u Rimu morali smo početi sa Školom. Da smo tada krenuli, danas bismo imali olimpijskog prvaka u figurativnim skokovima'', izjavio je Balić.

Škola je prema riječima predsjednika Kluba skakača ''Mostari'' Semira Drljevića – Lovca, ustvari posljednji vapaj za očuvanje tradicije koja se, kako kaže, svjesno ruši iz centara moći. Ističe i kako svake godine početkom lipnja počinje negativna kampanja o zagađenju Neretve, a sve kako bi se djeca odmakla od skakaonica. Zbog toga je prekinut i nekadašnji Junior Tour.

Foto: Anadolija / Djeca vrijedno treniraju u Gradskoj banji

''Proširili smo priču na Drežnicu gdje je voda čista. I sad imamo skakače koje smo dobili kroz taj Junior tour. Dotad su svi treninzi bili na Neretvi. Skakati se počinje u ranom djetinjstvu. Prvo se skače sa kauča. Tako to ide. To je dječji san. Ovi skokovi su posebni. Oni se ne mogu miješati sa ostalim sportovima. Moraš biti zdrav kao pilot da bi skakao. Ko slabo vidi, taj slabo i skače. Moram da kažem i da je žalosno da na ovakav način pravimo školu, daleko od Neretve'', izjavio je Drljević.

Kopirati
Drag cursor here to close