Nije dovoljno imati želju

Napravite bazen! Napravite dvoranu! Dok imate kome...

Dok se svi hvale Laninim uspjehom kao da su ga oni isplivali, nižu se obećanja da će zlatnim sportašima Mostara biti bolje...
Sport / Ostali sportovi | 12. 07. 2021. u 09:08 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Gradonačelniče grada Mostara, gradski vijećnici, kantonalni premijeru, kantonalni ministri i zastupnici, fedaralni premijeru, fedralni ministri i zastupnici, državni premijeri i zastupnici... Napravite joj bazen. Nema izgovora, nema izvlačenja, nema odugovlačenja. Sve drugo će biti vaša sramota i vama na obraz. Ne znam koliko je Vama stalo do toga, ali znam da je običnoj raji, vašim glasačima itekako stalo!", istaknuli su na svojem službenom Instagram profilu iz Kluba vodenih sportova Orka, nakon što je Lana Pudar postala nova europska juniorska prvakinja u disciplini 100 metara delfin.

Čestitke lete na sve strane, Lanu se poziva na razgovore, predstavljen joj je na proljeće i bazen, u kojem će, obećaju joj i zaplivati.

Ponuda za bazen

Prošlo je četiri mjeseca od cijele prezentacije projekta suvremenog olimpijskog bazena koji bi se trebao graditi u Mostaru, investicije procijenjene na nekih 12 milijuna maraka. Nakon toga, stigla je puno povoljnija ponuda i u prostorijama Gradske vijećnice održan je on-line sastanak povodom planirane izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru s predstavnicima multinacionalne kompanije 'Myrtha pools', vodećom svjetskom kompanijom za izgradnju sportskih bazena.

Ranije smo pisali kako bi 'nova' cijena olimpijskog bazena, koji bi se izgradio prema najmodernijim standardima i pravilima svjetske plivačke federacije iznosila 3 milijuna eura, što znači da je u samom startu cijena izgradnje u odnosu na već spomenuti idejni projekt, koji je prezentiran prije tri mjeseca, duplo manja.

Iz Gradske uprave su ranije naglasili da je i njihova želja i namjera da se u Mostaru napravi olimpijski bazen, te da iz tog razloga traže najpovoljnije načine i modalitete kako bi ovaj bazen čim prije ugledao svjetlo dana. Kako realizacija i dinamika izgradnje svih infrastrukturalnih projekata ovisi od financijskih aspekata projekta, gradonačelnik Mario Kordić zadužio je radnu grupu sastavljenu od gradskih vijećnika Adele Gosto i Adila Šute, predstavnika Sportskog saveza Grada Mostara Senada Kevelja i Dženana Šute, načelnika gradskih odjela za društvene djelatnosti i financije i nekretnine Bože Ćorića i Amera Zubčevića, kao i direktora Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara Salema Bubala, da bude prisutna ovom sastanku kako bi se iz prve informirali o Myrtha tehnologiji izgradnji bazena i financijskom aspektu ovog projekta.

Obećanja...

U međuvremenu, Lana osvaja rekorde, trenira na bazenu u Banja Luci, a gradonačelnici, vijećnici i svi ostali se hvale Laninim uspjehom, kao da su ga oni sami isplivali. Nižu obećanja da će Lana, ali i brojni drugi sportaši koji su i prije Lane pozlatili sportsko ime Mostara, imati prostor i uvjete za treniranje. Samo, evo, u ovom trenutku nema novca.

I novca nema godinama. Mostar nema ni olimpijski bazen, a ni sportsku dvoranu. Inače, 36 mostarskih klubova, koji su vezani isključivo za rad u dvorani od 100 koliko ih djeluje u gradu, čeka visoke politike i famozna povlačenja novca, da se izgradi sportska dvorana čiji je kamen temeljac, postavljen na Valentinovo 1985.

Iz Sportskog saveza Grada Mostara ranije su rekli kako većina klubova od 87 onih koji su u članstvu Saveza tijekom godine iskaže potrebu za dvoranom, ali se snalaze na razne načine. Treniraju u školskim dvoranama, zakupljuju termine u privatnim sportskim objektima ili, ako im vrijeme dopušta, treniraju vani.

''Po našim saznanjima, Mostar je zbog nedostatka adekvatne sportske dvorane ostao bez domaćinstva Svjetskog rukometnog prvenstva za igrače mlađe od 21 godine u organizaciji Rukometnog saveza BiH'', rekli su nam prije dvije godine iz Sportskog saveza Grada Mostara gdje su dodali kako klubovi rade u otežanim uvjetima, s ograničenim brojem termina za treninge.

No puno je sportaša koji su svoje zlato donijeli u Mostar, Bojan Bogdanović, Marino Marić, Igor i  Ivan Karačić, Marino Marić, Amina Kajtaz, samo su neka od imena kojima je obećavana dvorana, bazen, bolji uvjeti.... No svi oni su otišli donositi zlata drugima, koji su ipak htjeli uložiti u sport. Ostalo je samo nadati se da će Grad Mostar pa i Federacija, uložiti u živote ovo malo mladih što je ostalo, trudi se i vjeruje da može biti bolje.

Kopirati
Drag cursor here to close