Neka igre počnu

Naomi Osaka upalila olimpijski plamen

Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito te tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964. održane također u Tokiju.
Sport / Ostali sportovi | 23. 07. 2021. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četverostruka "grand slam" pobjendica, 23-godišnja japanska tenisačica Naomi Osaka upalila je olimpijski plamen te je tako okončano gotovo četverosatno svečano otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju.

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije korona virusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Muenchenu 1972.

Zadivljujući prizori

Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 206 zemalja. Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljednji domaćini Japanci, a Hrvatska je bila 62. na redu.

Hrvatsku zastavu nosili su zlatni s posljednjih Igara u Rio de Janeiru, atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović, prenosi Hina.

Iza njih bila je otprilike trećina hrvatskih sportaša koji će nastupiti u Tokiju, neki se nisu pojavili na stadionu jer imaju nastup već u subotu.

Najupečatljiviji dio svečanosti bila je točka u kojoj je 1824 dronova iznad stadiona formiralo logo Igara u Tokiju, a zatim taj logo pretvorilo u zemaljsku kuglu. Tijekom otvaranja prisutni su bili i motivi iz japanske tradicije kao drvodjelstvo, kazalište kabuki te izrada figura od papira origami.

Car otvorio igre 

Prije službenog dijela stadionom se zaorila i legendarna antiratna pjesma Johna Lennona i Yoko Ono iz 1971. godine "Imagine" u izvedbi Angelique Kidjo, Alejandra Sanza, Johna Legenda i Keitha Urbana, a upečatljivo je bilo i "oživljavanje" piktograma koji predstavljaju svaki od 33 sporta koji su u programu Igara.

Nakon kraćih govora predsjedice Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha, Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito. On je tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964. održane također u Tokiju.

Olimpijsku prisegu u ime sportaša položili su atletičar Ryota Yamagata i stolnotenisačica Kasumi Ishikawa, dok je olimpijsku zastavu na stadion unijelo šestero sportaša koji su predstavljali pet kontinenata i reprezentaciju izbjeglica - Aziju Kento Momota (badminton), Oceaniju Elena Galiabovitch (streljaštvo), reprezentaciju izbjeglica Cyrille Tchatchet (dizanje utega), Amerike Paula Pareto (džudo), Afriku Mehdi Essadiq (triatlon) i Europu Paola Ogechi Egonu (odbojka).

Kopirati
Drag cursor here to close