Naš najbolji atletičar

Najveći izazov karijere: Tuka 'lovi' prvu medalju za BiH

Tuka će tako upravo danas u Kenijcima imati neke od svojih najtežih konkurenata da dođe do povijesne medalje, koja bi bila potvrda već nevjerojatnog uspjeha.
Sport / Ostali sportovi | 04. 08. 2021. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred najboljim bosanskohercegovačkim sportašemAmelom Tukom danas (14.05 sati) je najveći izazov karijere, finale utrke na 800 metara u sklopu Olimpijskih igara u Tokiju.

Najveći je to mogući sportski cilj i ambicija bilo kojeg atletičara, a u ovom slučaju bi odličje značilo i prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu u povijesti.

Teško je dovoljno dobro predstaviti i dočarati nivo rezultata i uspjeha Amela Tuke, koji je trenutno najbolji Europljanin na 800 metara, treći svjetski 800-metraš po tabeli Svjetske atletike, osvajač dvije medalje sa svjetskih prvenstava (bronca 2015. u Pekingu i srebro 2019. u Dohi), te sa svojim osobnim rekordom od 1:42.51 i dalje 13. najbrži svih vremena.

Koliko su vrijedni ti rezultati zbog uvijek izuzetne konkurencije u trkačkim disciplinama dosta ukazuje i činjenica da se samo jedan atletičar s prostora bivše zajedničke države u muškoj konkurenciji okitio medaljom u nekoj od atletsko-trkačkih disciplina s Olimpijskih igara. To je pokojni Franjo Mihalić, legendarni maratonac koji je 1956. godine u utrci na 42.195 metara u Melburnu osvojio srebro.

Nije zgodno porediti različite sportske ere, ali Mihalićevo vrijeme je, ipak, prije dominacije afričkih atletičara u srednjim i dugim prugama.

Tuka će tako upravo danas u Kenijcima imati neke od svojih najtežih konkurenata da dođe do povijesne medalje, koja bi bila potvrda već nevjerojatnog uspjeha, javlja Avaz.

Kao glavni favorit utrke se izdvaja još jedan Afrikanac, Nigel Amos iz Botsvane, koji jedini od devet finalista ove godine ima trku ispod 1:43. Tu je i izvrsni Amerikanac Claiton Murphy te eeropski dvoranski prvak Patrik Dobek (Poljska). Australac Peter Boll, Francuz Gabrielle Toual i Španjolac Adrian Benn se također nadaju iznenađenju nakon što su trčali svoje najbolje rezultate ove godine.

Tuka je među finalistima s najslabijim vremenom (1:44.53) ove sezone, međutim, s velikim iskustvom iza sebe i očito dobro tempiranom formom, sigurno ima svoje šanse u finalu.

''Moj cilj kroz teške pripreme je bio da dostignem vrhunac u Tokiju. To je jako važan dio procesa'', rekao je Tuka.

Sve ukazuje na to da nas očekuje još jedna izuzetna trka na Olimpijskim igrama, pa nam ostaje posebno uživati zbog činjenice da je njen sudionik i naš atletičar te priželjkivati i navijati za povijesni uspjeh.

Ukupno 149 država je osvajalo medalju na Ljetnim olimpijskim igrama kroz povijest ovog natjecanja. Naša zemlja je od samostalnosti imala ukupno 45 olimpijaca i još uvijek čeka na prvu medalju.

''Ostaje mi se boriti i dati najbolje od sebe jer samo u tom slučaju nemaš za čim žaliti'', izjavio je Tuka.

Kopirati
Drag cursor here to close