Europski prvaci

Najtrofejnija bh. reprezentacija: Idemo vratiti svjetsko i olimpijsko zlato

"Dali smo obećanje i preuzeli odgovornost. Obećali smo ono što pametan nikada ne bi uradio. Ili zlato ili ništa. I naravno u tome smo uspjeli", kazao je Ifet Mahmutović, izbornik reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.
Sport / Ostali sportovi | 24. 10. 2021. u 22:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseti put osvojili su tron Europe, vratili se na staze stare slave i čine se nezaustavljivim. Bosanskohercegovački zlatni reprezentativci u sjedećoj odbojci stigli su u nedjelju u državu, na sarajevski aerodrom gdje im je priređen doček. S trofejom i osmjesima na licu, poručuju idemo vratiti svjetsko i olimpijsko zlato.

Zlatni odbojkaši jubilarni deseti put dolaze u Bosnu i Hercegovinu sa najsjajnijom medaljom oko vrata.

Bez premca najtrofejnija reprezentacija i teško da će ikada itko na reprezentativnom nivou, u bilo kojem sportu, dostići ono što su posljednje dva i pol desetljeća uradili igrači u sjedećoj odbojci, prenosi N1

"Dali smo obećanje i preuzeli odgovornost. Obećali smo ono što pametan nikada ne bi uradio. Ili zlato ili ništa. I naravno u tome smo uspjeli", kazao je Ifet Mahmutović, izbornik reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Tri igrača Bosne i Hercegovine našla su se u idealnoj postavi Europskog prvenstva. Iskusni Ismet Godinjak najbolji je libero, kapetan Sabahudin Delalić najbolji tehničar, a Mirzet Duran najbolji je igrač prvenstva.

"Mi smo igrali istu odbojku dvadeset godina i nismo ništa mijenjali. Međutim dolaskom novog izbornika približili smo se ekipama koje su napredovale. Ekipama Rusije i Irana. Pa i ekipi Njemačke, koja igra jako brzo. Tako da smo morali i mi promijeniti sustav igre i urodilo je plodom", istaknuo je Duran.

Dio reprezentacije odnedavno je i mladi Banjalučanin Stevan Crnobrnja. Sretan je što predstavlja dio najtrofejnije reprezentacije i nada se da će u budućnost vitrine reprezentacije biti bogatije za još mnogo zlatnih medalja.

"Prije svega bila je velika čast s ovim ljudima, koji su osvojili toliko titula, biti dio te priče i nastaviti osvajati najsjajnija odličja", naveo je Crnobrnja.

Put reprezentativaca na Euru počeo je furiozno. U grupnoj fazi bez izgubljenog seta protiv Gruzije, Poljske i Mađarske. Osmina finala 3-0 protiv Francuske i identičan rezultat u četvrtfinalu protiv Nizozemske. Jedini set izabranici Ifeta Mahmutovića izgubili su u polufinalu od Njemačke. Da bi onda u finalu pao i jedan od najvećih rivala Rusija. Ali i izvan terena suočili su se sa brojnim izazovima.

"Praksa je antidopinga, ali baš nama lupanje na vrata, osiguranje i ustajanje iz kreveta i samo papuče obuj.To su nam s kapetanom radili, znajući da je ozlijeđen. Onda se i malo ceremonija čekala. Onda su dvojicu najboljih poslije finala opet vodili na antidoping. Ali izdržali smo sve to i respekt koji smo tamo doživjeli pokazalo se da vrijedi zašto smo prvaci", zaključuje Mahmutović.

Sportski heroji nacije ne žele se ovdje zaustaviti, kažu cilj je u BiH vratiti i titule svjetskog i olimpijskog prvaka.

Kopirati
Drag cursor here to close