Heroine

Najbrže mame na svijetu

Nike, s kojim je do 2017. godine imala ugovor, želio ju je "kazniti" smanjivanjem financijskog dijela ugovora za 70 posto ako u mjesecima nakon poroda ne bude imala najbolje rezultate.
Sport / Ostali sportovi | 08. 10. 2019. u 10:24 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Allyson Felix (33), je osvojila dvije zlatne medalje. Na 4x400 metara mješovito i u klasičnoj štafeti. Shelly-Ann Fraser-Pryce (32) je potvrdila status najbolje sprinterice današnjice s četvrtom zlatnom medaljom na 100 metara, te je dodala štafetno zlatno na 4x100 metara, dok je Nia Ali (30) postala svjetska prvakinja 100 metara s preponama.

Allyson i Shelly-Ann su oborile rekorde legendarnog trkača Usaina Bolta. Allyson je osvojila medalju, deset mjeseci nakon što je rodila djevojčicu Camryn, Shelly-Ann pobjedu je na terenu proslavila s dvogodišnjim sinom Zyonom, dok smo Niu vidjeli u društvu sina Titusa i kćerke Yuri.

Allyson za povijest

Već s 18 godina, Allyson Felix osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. godine u Ateni. Godinu kasnije bila je najmlađa atletičarka s medaljom koja se natjecala na Svjetskom prvenstvu u atletici, a 2007. postala je druga atletičarka koja je osvojila čak tri zlatne medalje na jednom Svjetskom prvenstvu. Do Londona 2012. godine, Allyson je već u svojoj riznici imala 11 osvojenih zlatnih medalja, a onda je došla i prva zlatna Olimpijska na 200 metara s vremenom od 21,88 sekundi. Na istom natjecanju ponovno je trčala štafetu 4x100 metara te s kolegicama Carmelitom Jeter, Biancom Knight i Tiannom Madison osvojila još jedno zlato. Ali ni to nije bilo sve - štafeta na 4x400 metara donijela je njoj i njezinom timu treće zlato te se Allyson tako upisala u povijest kao prva Amerikanka koja je osvojila tri zlata na Olimpijadi nakon što je isto napravila Florence Griffith-Joyner na Olimpijskim igrama 1988.

Teška trudnoća, svađa s Nikeom

Nakon Svjetskog prvenstva u Londonu se povukla. I suočila s velikim problemom. Nike, s kojim je do 2017. godine imala ugovor, želio ju je "kazniti" smanjivanjem financijskog dijela ugovora za 70 posto ako u mjesecima nakon poroda ne bude imala najbolje rezultate. Takav potez sportskog maga šokirao je mnoge sportaše i sportašice pa je na kraju Nike promijenio uvjete poslovanja s atletičarkama. Allyson je tada prekinula suradnju s Nikeom i postala prva plaćena ambasadorica brenda Athleta. Godinu dana kasnije Allyson je dijagnosticirana preeklampsija zbog koje je u studenom 2018. podvrgnuta hitnom carskom rezu te kćer rodila prerano, u 32. tjednu trudnoće.

  / Shelly-Ann Fraser-Pryce 

''Prošlog Božića kad sam bila u bolnici uopće nisam mogla vjerovati da ću biti ovdje u Dohi i osvajati medalje. Ovo je bilo zaista posebno. Bila je to luda godina za mene, tako da mi samo to što mogu trčati uz ovu odličnu ekipu daje osjećaj da sam blagoslovljena. Još uvijek postoji mnogo toga ispred mene. Sretna sam što sam zdrava i što sam se mogla vratiti'', istakla je nakon prve utrke Felix koja je poznata kao veliki borac, aktivista, dobila je priliku da govori u kongresu naglašavajući pitanje smrtnosti majki među tamnoputim ženama.

''Bila sam u teškoj situaciji, ali sam ipak bila kao atletičarka privilegirana, obrazovana, ali što je s drugim ženama koje nisu obrazovane. Ljudski životi su najvažniji'', govorila je Allyson koja je nastavila svoju borbu.

''Ono što nisam spremna prihvatiti je trajni status quo oko majčinstva. Ako neko to može napraviti onda sam to ja'', napisala je u snažnom članku New York Timesa objavljenom u svibnju. Nike je na kraju popustio te su čelnici popularnog sportskog brenda odlučili promijeniti vlastitu politiku, donijeli odluku kako neće smanjivati honorare trudnim sportašicama već će ih ugovorno štiti kako se slučaj poput onog Allyson Felix ne bi ponovio.

Video: Allyson Felix - Athletics Motivation

Shelly – Ann poput Bolta

Povijest je u Dohi ispisala i Shelly-Ann Fraser-Pryce. I ona ima svoju priču koja je ipak nešto drugačija. Shelly-Ann je rođena u siromašnoj četvrti Waterhouse u Kingstonu. Djetinjstvo je bilo sve samo ne idealno, majka se borila, pokušavala zarađivati novac kao ulična prodavačica.  S deset godina, Shelly – Ann su u školi počela baviti atletikom. Prvi rezultati koji su ukazivali da bi od ove male nešto moglo biti su došli dok je kao srednjoškolka trčala na 100 metara 11, 57. Tih 11,57 će vrlo brzo spusti na 11,31 te će uskoro na državnom prvenstvu osvojiti peto mjesto. Već tada je radila i trenirala sa Stephenom Francisom, trenerom koji je od Usaina Bolta stvorio jednog od najvećih sprintera svih vremena.

Pala na dopingu

Ipak, bez obzira na to, nitko nije očekivao da će Shelly-Ann uzeti zlato na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine. A onda je uskoro pala na doping testu. Fraser je testirana na mitingu Dijamantne lige u Šangaju, a u njezinom uzorku je pronađeno zabranjeno sredstvo oksikodon. Jamajčanka je u obrazloženju navela da je oksikodon bio u lijeku protiv bolova koji je uzimala zbog zubobolje, a taj lijek je njezina ekipa zaboravila prijaviti organizatorima. Fraser je tabletu uzela neposredno prije nastupa, a tvrdi da joj to nikako nije pomoglo, već je zapravo odmoglo u ostvarivanju boljeg rezultata. Priča je isplivala na površinu nakon što je Jamajčanka otkazala nastup na mitingu u Lausannei 2010. godine, u posljednjem trenutku.  Navodno je bio kriv njen tadašnji momak, sadašnji suprug koji je dao lijek za zubobolju.

''Nakon manjeg operativnog zahvata, na Jamajci morala sam u kratkom roku putovati u Kinu. Tijekom putovanja bolovi su postajali sve jači pa kako lijek koji su joj ponudili službeni doktori mitinga nije pomogao posegla sam za drugim. Bol sam ublažila ali sam jako loše trčala, nije bilo namjere da bilo koga prevarim'', tvrdila je nakon svega Shelly-Ann koja je zaradila šestomjesečnu suspenziju. Međutim, po povratku na stazu nastavila je tamo gdje je stala. U Londonu je 2012. godine obranila naslov olimpijske pobjednice na 100 metara kao tek treća atletičarka koja je to napravila. Na svjetskom prvenstvu 2013. godine, je sa 10,71 je pobijedila u ženskom finalu na 100 metara. Četiri dana kasnije Fraser-Pryce je osvojila zlato na 200 metara (22,17 sekundi), pa i tu postala treća atletičarka u povijesti koja je uzela zlato u dvije najveće sprinterske discipline. Već tada je bila dvije godine u braku s dugogodišnjim dečkom Jasonom Pryceom. 2013. godine je proglašena za najbolju atletičarku godine.

Video: Shelly Ann Fraser-Pryce The Queen of The Short Distance Sprints (100m)

Žene su nezaustavljive

Konačna potvrda da je Shelly-Ann Fraser-Pryce kraljica sprinta je došla prošle sedmice u Dohi. Kada je osvojila svoje četvrto zlato na svjetskim prvenstvima. Pobjedu u finalu je proslavila noseći u rukama sina Zyona.

  / Nia Ali

''Četiri mjeseca nakon poroda sam pokušavala podići i onaj najslabiji teg, nisam mogla. Ipak, to iskustvo ne bih mijenjala nikada. Zyon me učinio još snažnijom, otpornijom i posvećenijom, baš kao i moj suprug. Dok su drugi sumnjali u mene, oni nisu. Bili su tu i vjerovali u mene. Stojim ovdje u 32. godini, držim svog dječaka u rukama i proslavljam titulu svjetske prvakinje. Ovo je ostvarenje mojih snova. Tri godine me nije bilo, posljednji put sam osvojila medalju u Riju. Večer prije nastupa nisam mogla spavati, bila sam nervozna, ali sam na kraju bila dovoljno čvrsta. Kada imate mentalnu snagu onda možete napraviti što želite. Još uvijek ne vjerujem, strašno sam puno radili da bi se vratila ovdje. Žene su nezaustavljive, a moj uspjeh neka služi kao inspiracija svim sportašicama koje razmišljaju o proširenju porodice i pitaju se hoće li se moći vratiti sportu nakon poroda'', poslala je poruku Jamajčanka.

Na početku tragedija

I Nia Ali je imala neki svoj put. Još tamo 2009. godine njen otac je izvršio samoubojstvo prethodno pucajući na svoju tadašnju ljubavnicu u Philadelphiji. Otac zbog kojeg se počela baviti sportom. Taj period je za Niu bio izuzetno težak. Tata Aleem je prije tragedije pokušavao uspostaviti bilo kakvu vezu, Nia je već tada živjela u Los Angelesu. Roditelji su joj se rastali kada je imala 11 godina.

''Pokušavao je uspostaviti neki kontakt sa mnom, zbog čega mi je bilo jako teško. Upala sam u depresiju, sve mi je izgledalo sumorno, grozno. Nakon što sam prošla kroz ono što sam prošla s ocem, samo sam htjela biti s bakom, obitelji i prijateljima. I stekla sam osjećaj što je doista važno: uvijek biste trebali tražiti potporu onima koji su vam najbliži'', rekla je.

Video: Nia Ali Takes 100m Hurdles Gold | World Athletics Championships 2019 | Doha Moments

Sina Titusa je rodila 2015. godine, u vrijeme dok je živjela s atletičarom Michaelom Tinsleyem. Sljedeće godine je osvojila srebro na Olimpijadi, pa je postala svjetska prvakinja u dvorani. Nakon razlaza s Michalom, Nia je ušla u vezu s kanadskim atletičarom Andreom de Grassijem. Prošle godine je rodila djevojčicu Yuri, ove je uzela zlato na 100 s preponama. Istrčala je osobni rekord (12.34) i ostavila iza sebe svjetsku rekorderku Kendru Harrison i vlasnicu najboljeg ovosezonskog rezultata Danielle Williams.

''Shelly-Ann, Allyson, sve dame koje su se vratile nakon porođaja su za mene bile inspiracija i uzbuđena sam što sam na ovaj način osvojila naslov svjetske prvakinje'', rekla je Ali.

Allyson, Shelly-Ann, Nia. Tri priče, tri velike, o uspjehu, odricanju, teškom periodu. Najbržih mama na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close