Nakon 2 sata i 11 minuta

Nadal zaustavio Čilića u polufinalu ATP turnira u Šangaju

Da je uspio pobijediti Nadala Čilić je već u subotu mogao potvrditi svoj nastup na završnom "mastersu", a ovako će za potvrdu svog trećeg sudjelovanja na skupu osam najboljih igrača na kraju godine morati još malo pričekati.
Sport / Ostali sportovi | 14. 10. 2017. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić nije se uspio plasirati u finale ATP turnira iz serije "masters 1000" u Šangaju, njega je u polufinalu sa 7-5, 7-6 (3) nakon dva sata i 11 minuta igre svladao prvi igrač svijeta Španjolac Rafael Nadal.

Bio je ovo šesti međusobni susret Čilića i Nadala i peta uzastopna pobjeda Španjolca. Čilić je jedinu pobjedu ostvario u njihovom prvom susretu koji je odigran također u polufinalu Pekinga prije osam godina. U 2017. su se Čilić i Nadal susreli po drugi put, u polufinalu Acapulca je bilo uvjerljivih 6-1, 6-2 za Španjolca.

Da je uspio pobijediti Nadala Čilić je već u subotu mogao potvrditi svoj nastup na završnom "mastersu", a ovako će za potvrdu svog trećeg sudjelovanja na skupu osam najboljih igrača na kraju godine morati još malo pričekati. Za utjehu mu ostaje podatak kako je ovim nastupom u Šangaju osigurao svoj novi najbolji plasman na ATP ljestvici u karijeri, od ponedjeljka će biti četvrti igrač svijeta. 

Čilić je protiv Nadala, koji je posljednji poraz doživio prije dva mjeseca, odigrao jako dobar meč, no ipak nije mogao zaustaviti pobjednički niz prvog igrača svijeta koji je sada stigao do brojke 16.

Međugorac je u svoja prva dva servis-gema bio suočen sa po tri "break-lopte", no oba se puta uspio spasiti pokazavši kako je spreman za veliki obračun s Nadalom. U prvoj je igri na sva tri poena on bio taj koji je preuzimao inicijativu u poenu i uspijevao pogoditi vrhunski "winner", dok je kod rezultata 1-1 pomogao i Nadal koji je, netipično za njega, dva puta promašio retern nakon drugog Čilićevog servisa.

Nakon nesigurnog početka, Čilić je svoja sljedeća tri servis-gema dobio uvjerljivo što mu je dalo dodatnu sigurnost te je kod svog vodstva od 5-4 po prvi put zaprijetio oduzimanjem servisa Nadalu. Čilić je odličnim udarcima s osnovne linije izborio tri set-lopte, no niti jednu nije uspio realizirati. U dva od ta tri poena se igralo, ali Čilić nije uspio pogoditi ključni "winner", dok je jednom Nadal pogodio as.

Nažalost, nakon propuštenih prilika za osvajanje seta Čilić je odigrao vrlo slab gem na svom početnom udarcu, Nadal je to znao iskoristiti i ostvariti ključni "break" za osvajanje prvog seta.

Kada je Španjolac još jednom oduzeo servis Čiliću za vodstvo od 2-1 u drugom setu činilo se kako je Čilićev otpor slomljen, pogotovo u svjetlu činjenice kako Nadal do ovoga susreta nije izgubio gem na svom servisu ovoga tjedna. Srećom, nije bilo tako, Nadalu je u šestoj igri nakon što je poveo sa 30-0 nakratko popustila koncentracija te je napravio četiri uzastopne pogreške kojima je vratio Čilića u dvoboj.

Čilić je još jednom stigao na rub poraza kada je izgubio servis kod rezultata 4-4. U toj je igri naš tenisač uspio sjajnim serviranjem spasiti 0-40 i doći do prednosti, no potom ga je servis izdao što je Nadalu donijelo servis za meč. Veliki je Španjolac u tom gemu stigao i do meč-lopte, ali inspirirani Čilić se i tada odbio predati. Odigra

Ipak, u odlučujućoj igri drugog seta Čilića nije poslužio servis, promašio je tri uzastopna prva servisa pa nije mogao parirati Nadalu. Rezultat u "tie-breaku" je bio u egalu do 4-3 za Španjolca, a onda je Čilić s dvije pogreške izgubio dva poena na svom servisu zaredom i tako širom otvorio vrata finala Nadalu.

U drugom polufinalu igrat će Argentinac Juan Martin Del Potro i Švicarac Roger Federer.

 

Kopirati
Drag cursor here to close