I to od 2022.

Na Zimske olimpijske igre stiže i grudanje

Japanci su napisali i pravila, ništa komplicirano, ali ipak su se potrudili sportu dati okvire.
Sport / Ostali sportovi | 02. 03. 2018. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olimpijski pobjednik ne može biti baš svatko. U redu, na Igrama se ponekad i dogodi iznenađenje, pokoja senzacija, ali opet su to ljudi koji, ako baš i nisu u vrhu svojega sporta, onda su barem tu negdje.

Treniraju svaki dan, i to po dva puta, paze na prehranu, idu na visinske pripreme i odriču se mngogo toga da bi možda jednom uzeli tu medalju. U svakom slučaju, nitko do medalje nije došao slučajno.

To će se u Pekingu za četiri godine promijeniti. U glavnom kineskom gradu baš svatko će imati priliku postati olimpijski pobjednik ili medaljaš.

Ali, baš svatko...

Japanci su Međunarodnom olimpijskom odboru došli s idejom da na Zimske olimpijske igre uvrsti - grudanje. I to već od 2022. Japanci su savez za taj sport osnovali još prije 25 godina te redovno održavaju turnire i prvenstva, javlja Radio Sarajevo.

Japanci su napisali i pravila, ništa komplicirano, ali ipak su se potrudili sportu dati okvire. Uglavnom, dvije momčadi grudaju se na terenu dimenzija 10 metara puta 36 metara. Na tom sportskom borilištu nalazi se i nekoliko barijera iza kojih se igrači obiju momčadi mogu skloniti i zaštititi od gruda. Obje momčadi blizu centra igrališta imaju zastavu, a cilj igre je osvojiti tu zastavu, ili preciznim pogocima izbaciti sve suparničke igrače.

Japanci kažu da je grudanje prisutno u 11 zemalja svijeta te da se ozbiljno, osim u Japanu, igra u Americi, Kanadi, SAD-u, Finskoj, Švedskoj, Rusiji, Australiji, Kini...

Kopirati
Drag cursor here to close