Beograd

Najveći Đoković na svijetu u pijesku

Crtež je dugačak čak 24 metra, širok je 11 metara, prostire se na površini od 264 četvorna metra, a zanimljiva je i činjenica da je riječ o prvom umjetničkom poduhvatu ovog tipa na crvenoj zemlji na jednom teniskom terenu ikada.
Sport / Ostali sportovi | 03. 07. 2020. u 15:17 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na zemlji teniskog kluba Đukić na Bežanijskoj kosi u Beogradu arhitekt i street artist Andrej Josifovski, poznatiji kao "Pijanist” napravio je najveći portret na svijetu najboljeg tenisača Novaka Đokovića.

Crtež je dugačak čak 24 metra, širok je 11 metara, prostire se na površini od 264 četvorna metra, a zanimljiva je i činjenica da je riječ o prvom umjetničkom poduhvatu ovog tipa na crvenoj zemlji na jednom teniskom terenu ikada.

Povod crteža pod nazivom "ŠLJAKAnje terena" i cjelokupnog projekta "Prvo očistimo sebe, pa pogledajmo druge", nastao je iz želje da se pruži podrška najboljem tenisaču svijeta i da se pokaže da u Srbiji postoje ljudi koji vrednuju sve što Novak Đoković radi i čini za narod, i ne zaboravljaju njegova djela usprkos izazovima sa kojima se tenisač susreće.

"Novak je čovjek koji ima izuzetan sjaj. On pohodi naše snove i svima nam je motivacija. Teško je naći tako velike reči koje bi ga opisale. Citiraz ću ovom prilikom mog prijatelja Srđana Timarova, koji je rekao sljedeće: 'Svi vi koji nemate dara sagledati  njegovu svjetlost, ostat ćete tamo, u mraku njegove sjenke'. E, to je Đoković”, naveo je Josifovski, kome je za crtež na zemlji bilo potrebno šest sati neprestanog, ali kako je istaknuo i zabavnog rada.

Naime, od ponoći, kada je izašao na teren broj dva, sve do šest sati ujutro, “Pijanist” je radio, pazeći na svaki detalj brižljivo osmišljenog dizajna.

Foto: Anadolija / Na teniskom terenu nacrtali najveći portret Đokovića na svijetu

“Kao dijete trenirao sam tenis, bila je to 1997. godina, što je gledajući na ogromnu popularnost nogometa i košarke među mojim vršnjacima, drugima bilo nekako čudno. Poslije svakog treninga bilo je obavezno čišćenje terena i ravnanje podloge. Tada sam naučio da je to čišćenje vrlo bitno da bi se tu na terenu, pokazala vještina i sportsko viteštvo. Za mene su sportski tereni zauvijek ostali neka vrsta svetilišta, gdje vlada sportski duh i gdje se za pobjedu bori časno", dodao je umjetnik.

On je kazao da je za njega Đoković pobjednik, ambasador, humanist, dobrotvor i čovjek za ponos nacije.

Cjelokupna izrada crteža odvijala se dosta brzo, iako je vremenski bilo ograničeno na razdoblje tijekom noći, zbog svjetlosti reflektora pored terena i činjenice da se po takvom osvjetljenju bolje uočavaju nijanse i detalji koji čine portret na zemlji.

Foto: Anadolija / Prvo očistimo sebe, pa pogledajmo druge

“Možda je i najteži dio bio iscrtavanje cjelokupnog prostora po unaprijed zamišljenoj shemi. Za to mi je trebalo preko sat vremena. Poslije sam uradio konture, a zatim se okrenuo detaljima. Najzahtjevnije je bilo crtanje očiju, nosa, usta, sjenčenje lica i na kraju ponosite majice. Za Novakovu kosu je moralo da se upotrijebe dodatne vreće zemlje, kako bi se što vjernije iznijansirala da bude tamnija i uočljivija. Sve je rađeno uz pomoć četki. Iako mi je bilo prvi put da ovakvo nešto radim, vverovao sam da ću uspjeti, jer Novak je velika inspiracija i velika je čast biti u prilici da se nešto učini za njega, tako da mi nije bilo teško dati sve najbolje od sebe i završim svoje djelo”, rekao je umjetnik.

Kao sljedeći korak ovakvog jednog projekta Josifovski istaknuo je da mu je želja da to bude konceptualna izložba portreta na terenima Rolland Garrosa u Parizu, ili nekog sličnog velikog međunarodnog turnira na zemlji, kako bi se i tamo prenijele poruke o važnosti međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close