Vanserijski talenat

Mustafa Jamak, najuspješniji bh. triatlonac: vodi me želja za pobjedom

Triatlon mnogi smatraju jednim od najtežih, ako ne i najtežim sportom na svijetu.
Sport / Ostali sportovi | 22. 07. 2020. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj poklonika triatlona u našoj zemlji je u stalnom porastu. Uz domaća natjecanja, bh. triatlonci sve više sudjeluju na međunarodnim smotrama. Mustafa Jamak je tinejdžer iz Sarajeva pred kojim se već nazire uspješna karijera u ovom ekstremno izazovnom sportu.

Triatlon mnogi smatraju jednim od najtežih, ako ne i najtežim sportom na svijetu. Ova kombinacija plivanja, biciklizma i trčanja često iziskuje nadljudske napore i tjera natjecatelje na prevazilaženje vlastitih mogućnosti.

Foto:PR / Mustafa Jamak,  dolazeća zvijezda triatlona

Iako nije masovan poput, recimo, nogometa ili košarke, i premda BiH još uvijek nema triatlon savez, sve je više sljedbenika ovog sporta u našoj zemlji. Većina njih će se složiti da je bit triatlona prvenstveno pobjeda nad samim sobom i pomjeranje vlastitih granica, ali i da pobjeda u ovom sportu ima posebnu čar - naročito nakon ekstremnih napora tijekom natjecanja.

Mada je tek ušao u tinejdžerske godine, Mustafa Jamak je dolazeća zvijezda triatlona, o čemu najbolje govore njegovi dosadašnji rezultati i brzina kojom napreduje.

Slučajni triatlonac 

Mustafa je u mlađoj dobi trenirao nogomet i plivanje te je s ocem Amirom redovno vozio bicikl (otac je takođe triatlonac, dok je mlađi brat Ahmed jedan od najboljih mladih džudista u Federaciji BiH). Kako ga je oduvijek krasila izdržljivost, još kao osmogodišnjak se okušao u triatlonu. Nakon nekoliko godina je otišao u Zagreb na aquathlon (plivanje i trčanje) za mlađu djecu, osvojio prvo mjesto i tu počinje njegova natjecateljska karijera u triatlonu.

Kao kadet, trenutno se natječe u kategoriji supersprint distanca, koja podrazumijeva 375 m plivanja, 10 km bicikla i 2,5 km trčanja. Naredne godine moći će preći na sprint odnosno poluolimpijsku distancu (750 m plivanja, 20 km bicikla i 5 km trčanja). Olimpijski triatlon se sastoji od 1500 m plivanja, 40 km vožnje bicikla i 10 km trčanja.

Foto:PR / Najznačajnija i najdraža pobjeda mu je, kako kaže, ona u Linz

Najčešće trenira barem dva puta dnevno. U tijeku jednog tjedna plivanjem se bavi pet puta, trčanjem 2-3 puta, biciklizmom 1-2 puta, dok tranzicije uvježbava 1-2 puta. Kako u Sarajevu ne postoji triatlon klub, sva tri sporta mora trenirati posebno: član je Plivačkog kluba Bosna, Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo i biciklističkog kluba Tuzla. Tako da uz koordinaciju oca Amira trenira sa više trenera: Ramiz Hajvaz Roma - biciklizam, Sead Kondo - atletika, Minel Bakal - plivanje, Vlatka Maleč - opća kondicija.  Često trenira u prirodi, primjerice na Boračkom jezeru.

„Svi u klubu ga posebno vole jer je nadaren, vrijedan, voli to što radi, redovno dolazi na treninge, i dolazi među prvima“, o Mustafi kaže Minel Bakal, trener u Plivačkom klubu Bosna.

Izvrsni rezultati

Iza njega je već priličan niz sjajnih rezultata. U 2019. godini nastupao je na natjecanjima u Austriji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Turskoj, redovito završavajući na pobjedničkom podiju. Nakon šest zemalja i dva kontinenta, nada se da će obići čitav svijet natječući se.

Najznačajnija i najdraža pobjeda mu je, kako kaže, ona u Linzu (Austrija), a uz nju izdvaja i treće mjesto na utrci Europskog juniorskog kupa u Ohridu (Sjeverna Makedonija). Bronzom iz Ohrida postao je jedini triatlonac iz BiH koji je osvojio medalju na nekoj utrci Europske triatlonske federacije (ETU).

„Bilo je naporno, natjecao sam se sa starijima, nisam očekivao da ću išta napraviti. Kada sam shvatio da ću uzeti medalju nisam mogao da vjerujem. Bio sam ponosan na samog sebe kada sam izlazio na podijum za medalje“, prisjeća se Mustafa.

Nebo je granica 

Uzor mu je Kristian Blummenfelt, norveški triatlonac i olimpijac, s kojim dijeli nekoliko sličnosti, a posebno jer je Norvežanin jako dobar u sva tri pojedinačna segmenta triatlona. 

Sportski san ovog talentovanog tinejdžera je odlazak na Olimpijske igre.

„Tempom kojim trenutno trenira i radi, mislim da je samo nebo granica, tako da se od njega očekuju velike stvari“, uvjeren je trener Bakal. 

Izazov kao motivacija 

Kada je za vrijeme utrke jako umoran i želi da odustane, motiviranim ga drži volja za pobjedom.

Foto:PR / Često se natječe u starijim kategorijama

 „Shvatim zašto sam dolazio na trku. Logično, da bih pobijedio, da bih odradio najbolje što mogu, da bih dao svoj maksimum“, otkriva Mustafa i dodaje: „U tom trenutku znam da ću, ako odmorim, za nekoliko sati misliti kako sam mogao bolje i kajati se. Na kraju budete ponosni na sebe što ste izdržali, što se niste predali, što ste bili ustrajni i na kraju pobijedili“. 

Često se natječe u starijim kategorijama.

 „Jeste teško, jeste da je konkurencija jača, ali je jači i izazov. Ako pobijedite, dokazat ćete sebi da ste dobri i nećete više sumnjati u sebe. Na to gledam kao na nešto pozitivno, ne kao na nešto negativno“, objašnjava najmlađi bh. triatlonac.

 Iako je prije svega posvećen triatlonu, Mustafa se uspješno natječe i u sva tri njegova sastavna sporta, te je osvajač više državnih odličja u plivanju, biciklizmu i atletici.

Foto:PR /Osvajač je više državnih odličja u plivanju, biciklizmu i atletici

Odličan učenik, vrijeme mimo škole i triatlona najviše voli provoditi s prijateljima. Kao i većina njegovih vršnjaka, voli igrati igrice, a s prijateljima se zna okušati i u freestyle rap battleu - dvoboju improvizovanim rimama.

Podršku u sportskom razvoju Mustafi daje prvenstveno obitelj, ali njegov vanserijski talenat nije prošao ispod radara. Priču o njemu je prenijelo više medija, a našao se i u novoj epizodi video serijala BH Stars, kroz koji Red Bull u BiH već duže vrijeme pronalazi mlade talente i predstavlja ih široj javnosti kako bi im pomogao na njihovom putu do uspjeha.

 

Kopirati
Drag cursor here to close