Feđini specijali

Mucki Banach - Zaboravljeni majstor Bundeslige

Vrlo rano je počeo igrati nogomet, od lokalne momčadi, pa je nastavio u Borussiji Dortmund. Nakon dvije sezone prelazi Wattenscheid 09. Igrama i golovima, skrenuo je pažnju na sebe.
Sport / Ostali sportovi | 22. 05. 2020. u 12:03 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bila je subota 9. studeni. Na nekadašnjem Müngersdorfer stadionu Köln je deklasirao Fortunu Düsseldorf 4:1. Maurice Banach je odigrao još jednu vrhunsku utakmicu. Dva puta je svladao Schmadtkea potvrdivši sjajnu formu. U tom trenutku jednog od najboljih napadača Bundeslige.

Zaboravljeni majstor Bundeslige

To je bila njegova dvadeseta utakmica te sezone, već je na svom kontu imao jedanaest postignutih golova. Druga sezona u dresu Kölna. Prvu je zaključio s 18 golova, 14 u prvenstvu, četiri u Kupu. S Kölnom je igrao finale Kupa.

Banach zalog za budućnost

Sa sportskim direktorom Udom Lattekom, trenerom Jörgom Bergerom, slagala se momčad za povratak na vrh. Illgner, Littbarski, HorstHeldt, Falko Götz, Frank Ordenewitz su bili tu, ali i  Maurice Banach, popularni Mucki, kao najveći zalog za budućnost sa svega 24 godine. Kao mogući nasljednik Hannesa Löhra, Dietera Müllera, Klausa Fischera ili Klausa Allofsa.

Video: SG Wattenscheid 09 1 FC Köln

Kao sigurni budući reprezentativac. Bertie Vogts ga je gledao kako igra u selekciji Westfalije još u mlađim kategorijama, imao je svega 15 godina. I od tog  trenutka ga nije ispuštao iz vida.

- Odmah sam osjetio kako se radi o posebnom igraču. Maurice je bio ambiciozan, vedar, veseo, vrlo brzo je mogao sve igrače oko sebe zaraziti svojim pozitivnim načinom razmišljanja. Bio je sjajna igrač, sigurno da kalibar za reprezentaciju, sjeća se izbornik koji je 1996. godine odveo Njemačku do naslova prvaka Europe.

Kobna nesreća

Maurice je rođen u Münsteru, kao sin američkog vojnika kojeg nikad nije upoznao. Vrlo rano je počeo igrati nogomet, od lokalne momčadi, pa je nastavio u Borussiji Dortmund. Nakon dvije sezone prelazi Wattenscheid 09. Igrama i golovima, skrenuo je pažnju na sebe.

Video: 1.FC Köln 1-1 MSV Duisburg 1991

U dvije sezone bio je ponajbolji napadač druge lige, s 32 gola je osigurao potpisivanje ugovora vrijednog tadašnjih 1,2 milijuna maraka. Nažalost, njegova posljednja utakmica bila je ona u Gelsenkirchenu protiv Schalkea 16. studenog. Dan kasnije je krenuo na trening, u jutarnjim satima ostavivši kući suprugu Klaudiju i dva sina.

- Sjećam se kako je rekao. "idem na trening, vidimo se kasnije, oko podneva. Nemoj se brinuti". 

Maurice je svakodnevno iz Münstera putovao svojim automobilom plavom Opel Omegom putovao na treninge autocestom A1. Tog jutra, 17. studenog 1991. godine se nije pojavio.

- Na treningu su se pojavili policajci koji su raspitivali o tome je li Maurice tu, je li stigao na trening. Kada sam rekao da nije, oni su rekli kako je doživio prometnu nezgodnu na putu, kako je po svemu sudeći poginuo. Automobil je udario u stub i zapalio se, na autocesti A1 kod Remscheida. Nisam znao što mi se događa u tom trenutku. Trebalo je bi nekih dvadeset minuta da jednostavno dođem sebi, prisjećao se kasnije tadašnji trener Jörg Berger.

Poginuo je 17. studenog 1991. godine

Igrali za Muckija

Naravno, momčad je obustavila svoje aktivnosti, sljedeća utakmica protiv Dynamo Dresdena je morala biti odgođena. Falko Götz priznaje koliko je bilo teško, ponovo izaći na teren.

- U tom trenutku naš svijet se srušio. Tko je mogao razmišljati o nogometu, igrati, a morali smo. Sjećam kako su te prve utakmice izgledalo nakon Muckijeve nesreće. Znali smo kad izađemo na teren, moramo igrati za Muckija. Naravno, svake godine odemo na mjesto tragedije, položimo cvijeće, prisjetimo se našeg sjajnog Muckija.

- Naša velika nada nije bio Littbarski, niti Horst Heldt, to je bio Mucki", znao je godinama kasnije reći trener Berger koji je strašno vjerovao u ovog talentiranog napadača. Uostalom, samo nekoliko dana prije tragedije, Banach je potpisao novi trogodišnji ugovor. Maštao je tome kako će otići u Irsku...

- Jednog dana želim otići u Irsku, to je prekrasna zemlja. Čista priroda, zrak, tamo bih otišao da vozim svoj bicikl, govorio je skromni, uvijek raspoloženi Mucki.

Video: 1.Fc Köln - Bremen 1991 Pokalfinale

Okolnosti njegove tragične nesreće nikada nisu utvrđene. Špekuliralo se o tome kako je problem predstavljala magla i skliska cesta, dok su drugi tvrdili kako su ga jednostavno jutarnje zrake sunca zaslijepile. Čak se pisalo i tome kako je vozio pod dejstvom alkohola s obzirom na to da je večer ranije sa svojom suprugom prisustvovao karnevalskoj zabavi, što je Claudija demantirala.

Video: 1.FC Köln - FC Bayern München 4:0 (13. Oktober 1990) BL Saison 1990/91

Velike zvijezde poput Messija, Ronalda su i dalje na sceni. Velike zvijezde Bundeslige također. Jednu zvijezdu neki nikada nisu imali prilike gledati, upoznati. Onu prerano ugašenu, koju ne zaboravljaju navijači Kölna. Mauricea Banacha, njihovog Muckija.

Video: SG WATTENSCHEID 09 gg. 1.FC Köln 08.09.1990 Highlights

 

Kopirati
Drag cursor here to close