Akcija čišćenja

Mostarski sportaši zajedno za Trimušu: Upućen apel gradskim institucijama

Organizatori ističu kako je potrebno više sluha od nadležnih institucija, a posebice Grada Mostara.
Sport / Ostali sportovi | 15. 10. 2017. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska trim-staza Trimuša je itekako živa, a to pokazuje i subotnje okupljanje nekoliko mostarskih klubova koji su zajedničkim snagama odradili akciju čišćenja na tom lokalitetu.

U akciji su sudjelovali HŽRK Zrinjski, Ragbi klub Herceg, Judo klub Hercegovac, Sveučilišni odbojkaški klub Mostar, ŽKK Zrinjski 2010, zatim predstavnici HKK Zrinjskog te Odred izviđača Radobolja Mostar.

Okupljanje je organizirala građanska inicijativa Zajedno za Trimušu koja više od šest godina radi s ciljem zaštite mostarske prirodne posebnosti.

No organizatori ističu kako je potrebno više sluha od nadležnih institucija, a posebice Grada Mostara.

''Mislim da je došao trenutak kada nadležne institucije Grada Mostara moraju preuzeti odgovornost i poduzeti konkretne mjere koje će biti vidljive na terenu. Ovo je 5 do 12 za Trimušu i ova zima se mora iskoristiti za čišćenje raslinja koje prirodnu oazu borovine čini zapuštenom kao i uklanjanje stabala koji predstavljaju životnu opasnost za mnogobrojne posjetitelje i ljubitelje Trimuše'', istaknuo je Darko Karačić, predsjednik građanske inicijative Zajedno za Trimušu.

Izvršni direktor HKK Zrinjski Mostar Vedran Odak istaknuo je važnost lokacije Trimuše u fizičkim pripremama košarkaške momčadi i nešto bez čega klub i igrači ne mogu funkcionirati.

''Ovdje su sportski počeci mnogih od nas, uključujući i mene prije skoro 20 godina, a mogu i istaknuti danas velikog sportaša, našeg bivšeg člana košarkaša Bojana Bogdanovića. Dajemo punu potporu uređenju Trimuše, zaštiti i očuvanju prirodne oaze u našem gradu'', kazao je Odak.

Potporu radu Inicijative dala je i Danica Jurić, članica Judo kluba Hercegovac, inače dvostruka državna prvakinja. Istaknula je Trimušu kao dio svakodnevnih priprema i dio sportskog života.

“S vjerom u bolje sutra naše mostarske posebnosti idemo dalje bez odustajanja u namjeri da Trimuša bude ponos i prepoznatljiv dio Grada i šire . Zajedno za Trimušu!”, poručili su iz Inicijative.

Podsjećaju kako je 2011. godine organizirana prva velika akcija čišćenja na Trimuši što je rezultiralo s preko 250 vreća prikupljenog smeća. Tada se, kako navode, uvidjelo da će se bez uključivanja šire društvene zajednice u čišćenju i zaštiti Trimuša pretvarati u deponiju otpada.

Nakon toga, 2013. God, u suradnji s načelnikom za komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara i ministrom unutarnjih poslova HNŽ-a postavljen je znak zabrane ulaska automobilima iza 22 sata na parking prostor Trimuše što je rezultiralo poboljšanjem stanja čistoće i stekli su se uvjeti da 2014. godine jedan čovjek - komunalni redar preuzme brigu na samoj lokaciji financiran od strane članova Inicijative u obliku dnevnica i od strane nekoliko mostarskih tvrtki koji su pomogli jednokratnim uplatama.

Također, inicijativa za Trimušu obnavlja klupice uz šetnicu Bare te uz pomoć Udruge Moj Grad obnavlja dječje igralište. Aktivnosti Inicijative ogledaju se i u obilježavanju stabala koja predstavljaju opasnost za posjetitelje koja, nažalost nakon više od godinu dana obilježavanja i upućivanja molbe nadležnima, nisu uklonjena što je rezultiralo nedavnim padanjem stabala na lokaciji parking prostora i dječjeg igrališta, na sreću bez posljedica za posjetitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close