Orka – Arena Cup

Mostar za vikend bio centar plivanja u regiji

Sport / Ostali sportovi | 03. 07. 2017. u 08:20 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Kluba vodenih sportova „Orka“ i Arena sport centra, Mostar je u subotu bio domaćin prvog međunarodnog plivačkog mitinga „Orka – Arena Cup“, koji je okupio oko 400 plivača iz 20 klubova iz BiH, Hrvatske, Srbije i jedan plivač koji je registriran za klub iz SAD-a

Plivački spektakl, koji još nije bio na ovakav način upriličen u našem gradu, održao se na gradskom bazenu u Mostaru, koji je za tu priliku bio maksimalno pripremljen.

“Uz maksimalan trud i angažman ljudi iz KVS „Orka“ i Arena sport centra naš grad je u subotu bio centar plivanja ne samo u našoj državi, nego i u regiji. Veliki broj posjetitelja i gostiju mitinga nosi najljepše uspomene i dojmove iz našeg grada i sa mitinga „Orka – Arena Cup“, te su bili oduševljeni prijemom domaćina i samom organizacijom mitinga”, poručili su iz kluba.

Pozdravnu riječ svim sudionicima mitinga uputio je predsjednik „Orke“ prof.dr. Damir Đedović, dok je miting svečano otvorio predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara godp. Hasan Šišić.

Čast mostarskog plivanja branila su tri mostarska kluba KVS „Orka“, APK „Zrinjski“ i PK „Velež“. Plivači „Orke“  na ovom su mitingu osvojili ukupno 29 medalja; 12 zlatnih, 14 srebrenih i 3 bronzane medalje. Plivači APK „Zrinjski“ osvojili su 17 medalja; 2 zlatne, 4 srebrene i 11 bronzanih medalja, a plivači iz PK „Velež“ osvojili su 8 medalja; 5 zlatnih, 2. srebrene i jednu brončanu medalju.

Na mitingu su sudjelovali neki od najboljih plivača u našoj državi, a organizatori su uz pomoć svojih sponzora osigurali veoma bogat nagradni fond, što je rezultiralo nekim zaista odlično isplivanim vremenima. Na ovom mitingu oborena su tri državna rekorda, a najbolji u svojim kategorijama bili su:

- Žene; 2000 i starije Amina Kajtaz; Muškarci; 2000 i stariji Amar Šapčanin
- Žene; 2001 /02 Hena Mešić; Muškarci; 2001/02 Fatih Tahirović
- Žene; 2003 /04 Ellena Šušterčić; Muškarci; 2003/04 Jovan Lekić
- Žene; 2005 /06 Lana Pudar; Muškarci; 2005/06 Kenan Dračić
- Žene; 2007 /08 Iman Avdić; Muškarci; 2007/08 Arian Kadić
- Žene; 2009 i mlađe Ajla Gušić; Muškarci; 2009 i mlađi Arijan Aba

Što se tiče ekipnog plasmana u konkurenciji 20 klubova najbolji su bili sljedeći klubovi:
1. Mjesto; PK „Sport Time“ Sarajevo
2. Mjesto KVS „Orka“ Mostar
3. Mjesto PK „Jadera“ Zadar

Druga dva mostarska kluba su u ukupnom plasmanu zauzeli su 6. mjesto APK „Zrinjski“ i 10. Mjesto PK „Velež“.

Iz „Orke“ i Arene sport centar najavljuju da će ovaj miting prerasti u tradicionalni te da će već za narednu godinu još bolje pripremiti i organizirati ovaj sportski događaj, koji je Mostar napokon stavio na plivačku mapu gradova koji imaju međunarodne plivačke mitinge.

Po riječima svih sudionika mitinga, jako rado će se odazvati i idueće godine sa još većim brojem plivača.

“Možemo slobodno reći da je plivanje u našem gradu ovim događajem podignuto na još jedan veći nivo, te da ćemo zasigurno u narednom periodu svjedočiti još boljim rezultatima mostarskih plivača”, poručili su iz Orke.

Kopirati
Drag cursor here to close