Mostar

Međunarodni plivački miting ''Orka - Arena Cup'' okupio oko 400 plivača

Plivački spektakl, koji još nije bio na ovakav način upriličen u Mostaru, organizirali su Klub vodenih sportova ''Orka'' i Arena sport centar.
Sport / Ostali sportovi | 01. 07. 2018. u 08:05 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je gradski bazen u Mostaru, bio domaćin drugog međunarodnog plivačkog mitinga 'Orka - Arena Cup', koji je okupio blizu 400 plivača iz 27 klubova, koji su došli iz Bosne i Hercegovine, Srbije, USA i Norveške. Broj plivača bi zasigurno bio i još veći da su vremenske prilike u prethodnom periodu bile povoljnije.

Plivački spektakl, koji još nije bio na ovakav način upriličen u našem gradu, organizirali su Klub vodenih sportova 'Orka' i 'Arena sport centar'.

"Možemo slobodno konstatirati da je naš grad u subotu 30.6., bio centar plivanja ne samo u našoj državi, nego i u regiji. Veliki broj gledatelja i gostiju mitinga zasigurno će iz našeg grada ponijeti najljepše uspomene i utiske, a po njihovim riječima bili su oduševljeni prijemom domaćina i samom organizacijom mitinga", navode iz KVS 'Orka'.

Pozdravne riječe sudionicima mitinga uputili su predsjednik 'Orke' prof.dr. Damir Đedović i predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić. Miting je otvorio gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić, koji je rekao da je i ovaj miting dokaz da je grad Mostar u punom smislu te riječi grad sporta, te je istaknuo svoje veliko zadovoljstvo razinom organizacije ovog mitinga i odzivom velikog broja plivača i gostiju.

Domaćini, plivači KVS 'Orka' su na ovom mitingu osvojili ukupno 56 medalja: 18 zlatnih, 20 srebrenih i 18 brončanih medalja. Na mitingu su sudjelovali neki od najboljih plivača u našoj državi, a organizatori mitinga su, uz pomoć svojih sponzora i partnera mitinga osigurali veoma bogat nagradni fond.

Na mitingu je oboren i jedan državni rekord, a njegova vlasnica je jedna od najboljih mladih plivačica u našoj državi i regiji Lana Pudar iz KVS 'Orka', koja je u disciplini 50 m delfin postavila novi državni rekord u kadetskoj konkurenciji, u vremenu 30.12.

Najbolji u svojim kategorijama bili su:
• Žene 2001. i starije Anida Mahinić KVS 'Orka' Mostar; Muškarci 2001. i stariji Adi Mešetović PK 'Olymp' Banja Luka;
• Žene 2002./03. Hena Mešić PK 'Sport time' Sarajevo; Muškarci 2002./03. Arman Livadić PK 'Sport time' Sarajevo;
• Žene 2004./05. Milana Lukić PK '22. april Banja Luka'; Muškarci 2004./05. Tarik Trgo PK 'Bosna' Sarajevo;
• Žene 2006. /07. Lana Pudar KVS 'Orka' Mostar; Muškarci 2006./07. Kristian Alpeza APK 'Zrinjski' Mostar;
• Žene 2008./09. Sofija Milivojević Sportski savez Kragujevca; Muškarci 2008./09. Emel Ljubuškić PK 'Sport time' Sarajevo;
• Žene 2010. i mlađe Ajna Jamaković PK 'Sharks' Sarajevo; Muškarci 2010. i mlađi Tarik Marić PK 'Velež' Mostar.

U konkurenciji 27 klubova najbolji su bili:
1. mjesto - PK 'Sport Time' Sarajevo,
2. mjesto - KVS 'Orka' Mostar,
3. mjesto - APK 'Zrinjski' Mostar.

Najvrijednije rezultate mitinga u muškoj i ženskoj konkurenciji isplivali su Adi Mešetović iz PK 'Olymp' Banja Luka i Anida Mahinić iz KVS 'Orka' Mostar.

Iz KVS 'Orka' i Arene sport centar izjavili su da su veoma zadovoljni organizacijom ovog mitinga, te da već sad mogu reći da će ovaj miting prerasti u tradicionalni, te da će za narednu godinu još bolje pripremiti i organizirati ovaj sportski događaj, koji je Mostar velikim slovima stavio na plivačku mapu naše države. Prema riječima svih sudionika ovog mitinga, i naredne godine će se odazvati na ovaj miting sa još većim brojem plivača.

Iz KVS 'Orka' poručuju da je organizacijom ovog mitinga plivanje u našem gradu podignuto na još jedan veći nivo, te da je i ovaj miting i njegova posjećenost dokaz da je plivanje u našem gradu, zasigurno jedan od najpolularnijih i najmasovnijih sportova.

Kopirati
Drag cursor here to close