Na četiri kotača

Marc Márquez u Formuli 1

Márquez i njegov zemljak i timski kolega Dani Pedrosa su svoje RC213V motocikle nakratko zamijenili RB8 bolidom Formule 1, kako bi saznali je li se na četiri kotača snalaze jednako dobro kao na dva
Sport / Ostali sportovi | 11. 06. 2018. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolac Marc Márquez, MotoGP vozač tima Repsol Honda, okušao se za volanom Formule 1. U bolidu Scuderie Toro Rosso testirao je svoju vještinu na četiri kotača, na stazi Red Bull Ring.

Márquez i njegov zemljak i timski kolega Dani Pedrosa su svoje RC213V motocikle nakratko zamijenili RB8 bolidom Formule 1, kako bi saznali je li se na četiri kotača snalaze jednako dobro kao na dva. Obojica su prije izlaska na stvarnu stazu prošli niz testova i trening na F1 simulatoru vožnje, a instrukcije im je davao Mark Webber, bivši F1 vozač s pobjedama na osam Velikih nagrada.

Foto: Red Bull / Marc Márquez u Formuli 1

Nakon obuke, proveli su nekoliko sati vozeći bolid na stazi Red Bull Ring u Spielbergu, gdje će se ove sezone voziti Velika nagrada Austrije. Naravno, za momke koji su navikli da na motociklima od 300 KS voze brzinama preko 350 km/h, vožnja u automobilu Formule 1 nije bila pretjerano stresno iskustvo.

''Oduvijek sam sanjao da vozim najbrže automobile na svijetu. Imao sam veliku tremu, tako da nisam najbolje spavao sinoć. Bilo je ovo nevjerovatno iskustvo i jedan od najljepših trenutaka moje karijere. Velika je razlika u odnosu na MotoGP. Za početak, ograničeno vidno polje je bilo posebno velik izazov. U kokpitu se osjećate stiješnjeno. Kočne udaljenosti i vremena u krivinama su potpuno drugačiji. Vozilo Formule 1 ima mnogo jaču potisnu silu, naravno, što je bilo jako zabavno, naročito na dijelu staze s najviše krivina'', izjavio je nakon vožnje.

Video: Marc Márquez u Formuli 1

Dakako, nije moglo proći bez pitanja je li se u budućnosti vidi u utrkama Formule 1?

''Sva moja koncentracija u narednim godinama ostaje na MotoGP-u. Dio sam fantastičnog tima, i osjećam se potpuno motivirano. Mada, tko zna, možda će Formula 1 za nekoliko godina postati ozbiljna ideja za mene!'', odgovorio je Španac.

Njegovu vožnju su, pored Webbera, sa tribina su promatrali trostruki svjetski prvak Niki Lauda i šef Red Bull motosporta Helmut Marko.

''Čim je sjeo u kokpit, bio je sto posto fokusiran i pružio je vrhunsku predstavu na stazi. Formula 1 i MotoGP su dvije potpuno različite stvari. Ipak, Marc je moj instruktorski zadatak učio veoma laganim. Uvijek je postavljao prava pitanja i napredovao je iz kruga u krug'', zadovoljan je bio Webber.

Foto: Red Bull / Marc Marquez u Formuli 1

Marc Márquez je na dva kotača već osvojio sve što se osvojiti dalo. Četvorostruki je MotoGP prvak, i šesti na vječitoj listi motociklista s najviše Grand Prix pobjeda (ukupno 64, u klasama od 125cc do MotoGP-a). Trenutno je vodeći u prvenstvu 2018, sa tri pobjede iz šest utrka.

I drugi MotoGP vozači su se u prošlosti testirali u F1 vozilima (Valentino Rossi sa Ferrarijem i Jorge Lorenzo sa Mercedesom), dok je Fernando Alonso išao obrnutim smjerom kada je 2015. godine sjeo na Márquezov motocikl.

No, jedino je legendarni Englez John Surtees uspio osvojiti titule i u motociklizmu i u Formuli 1.

Kopirati
Drag cursor here to close