Po uzoru na dječju igračku

Majstori skateboardinga u pokretnom labirintu

U Minhenu ne napravljen skate park po uzoru na igračku iz djetinjstva - drveni labirint s metalnim kuglama.
Sport / Ostali sportovi | 07. 12. 2020. u 20:08 Bljesak.info
Skaters Dream Board Game

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački skateboarder Vladik Scholz je uvijek spreman za nove izazove, a za svoj novi projekt je  udružio snage s vrhunskim majstorom za izgradnju skate parkova, Andreasom Schutzenbergerom. U Minhenu su kreirali skate park po uzoru na igračku iz djetinjstva - drveni labirint s metalnim kuglama.

U dječjoj igri cilj je ubaciti metalne kuglice u odgovarajuće utore, što se postiže promjenom nagiba plohe. Skateboard entuzijasti su se pobrinuli da i površina njihovog skateparka stalno mijenja nagib, zahvaljujući hidraulici.

Za potrebe ovog projekta, Schutzenbergerova ogromna kreacija teška 40 tona ovješena je tri metra visoko u zraku na hidrauličnim dizalicama.

Vožnja skateboarda na platformi koja visi u zraku i ljulja se sama po sebi je izuzetno težak zadatak, da ne spominjemo izvođenje trikova uz to. Za tako nešto potrebno je više od smjelosti: potreban je instinktivan osjećaj ravnoteže i refleksi kako bi se savladale stalne promjene nagiba.

Foto: PR / Skate park kao drveni labirint s metalnim kuglama

Šlag na tortu u dizajnu ovog čarobnog skateparka bile su velike metalne kugle, puštene da se kotrljaju kako ih gravitacija nosi i u stopu prate skejtere po cijeloj površini konstrukcije.

Scholz je pozvao i nekoliko prijatelja da zajedno isprobaju što su Schutzenberger i njegova kompanija IOU Ramps uspjeli napraviti. Tako su mu se na setu pridružili vrhunski svjetski skateboarderi Portugalac Gustavo Ribeiro, Nijemac Jost Arens i Latvijac Madars Apse.

Scholz, 32-godišnji stanovnik Kelna, na skateboarding sceni je poznat po svom elegantnom stilu vožnje. Zajedno sa fotografom ekstremnih sportova Lorenzom Holderom, 2019. godine je pobijedio na globalnom foto-takmičenju Red Bull Illume u kategoriji „Playground“.

Schützenberger (51), stolar iz njemačkog grada Passaua, osnovao je IOU Ramps 1997. godine. Do sada je sagradio preko 7.500 rampi u više od 30 zemalja širom svijeta, uključujući Afganistan i Mongoliju.

Kopirati
Drag cursor here to close