Robert Kubica

Legendarni Poljak osam godina nakon teške nesreće prvi put vozi na F1 vikendu

"Vozit ću na tri prva slobodna treninga", rekao je Kubica na predstavljanju Williamsova bolida FW41 u Londonu.
Sport / Ostali sportovi | 11. 05. 2018. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Robert Kubica će ovog vikenda u Španjolskoj ubilježiti prvi nastup na F1 vikendu još od 2010. kada je vozio za tvorničku momčad Renaulta, a vozit će i na testu u Barceloni koji je na rasporedu u utorak nakon trkaćeg vikenda.

Kubica je uoči početka sezone 2011. doživio tešku nesreću u kojoj je zamalo izgubio život. Na reliju Ronde di Andora njegova Škoda Fabia izletjela je s ceste i zabila se u zaštitnu ogradu.

Kubica je sat vremena bio zarobljen u automobilu u kojem je zadobio teške ozljede i velik gubitak krvi, te je odmah prebačen u bolnicu. Operacija je trajala čak sedam sati. Spasili su mu ruku koja je teško stradala i prijetila mu je amputacija, a zadobio je i frakture lakta, ramena i noge.

Dvije godine kasnije vratio se utrkama u reliju, a prošle godine se prvi put vratio u Formulu 1 te odrađivao testove za Renault. U siječnju ove godine službeno se pridružio Williamsu kao rezervni vozač, javlja Index.hr.

Kubica je izgubio borbu za vozačko mjesto u Williamsu od Sirotkina, koji je jedan od tek dva vozača koji u prve četiri utrke nisu osvojili nijedan bod, ali je osigurao mjesto rezervnog i razvojnog vozača uz najneiskusniju vozačku postavu u Formuli 1 koju čine Stroll i Sirotkin.

Poljak će problematični Williams FW41 voziti na prvom slobodnom treningu u petak, ali i na drugom danu sezonskoga testa na istoj stazi (srijeda) gdje će imati još više vremena pomoći svojoj momčadi u razvoju bolida.

"Bit će to intenzivan vikend za nas", rekao je Williamsov Pat Symonds.

"Imamo Roberta koji će na prvom slobodnom treningu nastupiti umjesto Sergeya, što će mu biti prvi od tri nastupa ove sezone."

"Imamo intenzivan program u petak i bit će zanimljivo dobiti Robertove povratne informacije o bolidu."

"Sergey je na ovoj stazi odvozio puno krugova na predsezonskim testiranjima pa mu propuštanje jednoga treninga neće puno značiti."

"Imamo i dva dana testiranja nakon utrke s našim službenim mladim vozačem Oliverom Rowlandom i Robertom. Imamo ogroman program koji moramo odraditi u ta dva dana kako bismo napredovali s razvojem bolida."

Nastup na prvom slobodnom treningu na VN Španjolske bit će prvi nastup za Kubicu na nekom F1 vikendu još od VN Abu Dhabija 2010. kada je u Renaultu završio peti.

Osim u Španjolskoj, Kubica će voziti još i u Austriji i u Abu Dhabiju

"Vozit ću na tri prva slobodna treninga", rekao je Kubica na predstavljanju Williamsova bolida FW41 u Londonu.

"Odradit ću i neka testiranja prije sezone i za vrijeme sezone. Važno je da imam priliku voziti. Trenutno su pravila takva da vam je vožnja ograničena. Simulator igra važnu ulogu, a ja sam važna poveznica između toga alata i stvarnoga svijeta."

"Naravno da će vozači raditi svoj posao i da ću im pokušati dati potporu, ali neću biti u poziciji da ih učim osim ako oni misle da im mogu pomoći. Najvažnija stvar je pomoći momčadi, inače ne bih bio ovdje."

Kopirati
Drag cursor here to close